Η πρώτη Παγκύπρια συναυλία στη νοηματική

Η πρώτη Παγκύπρια συναυλία στη νοηματική

Όλοι έχουμε δικαίωμα στα όνειρα και στη ζωή

Της Μικαέλλας Μέσσιου

Δεν έχει σημασία, αν ξεχωρίζεις από τον υπόλοιπο κόσμο, σημασία έχει ότι είσαι εσύ και μέσα από αυτό που είσαι και με την βοήθεια μερικών ανθρώπων να πετυχαίνεις τα όνειρά σου!

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ίσως κανείς μπορεί να μάθει πολλά πράγματα. Χαζεύοντας λοιπόν στο διαδίκτυο, είδα για μια συναυλία στη νοηματική, κάτι που μου κίνησε το ενδιαφέρον και φαντάζομαι πως δεν είναι μόνο σε εμένα.

Διαβάστε επίσης: Συγκινητικό βίντεο: Ερμήνευσαν το τραγούδι «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» στη νοηματική (Φώτο & Βίντεο)

Γι’ αυτό ως ομάδα η Newsbomb, το έψαξε λίγο καλύτερα για να μεταφέρει και στους αναγνώστες της γύρω από αυτό θέμα, για το τι ακριβώς είναι και πως ξεκίνησε.

Η Μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», Ανθή Παπαφιλίππου, μας μίλησε για αυτή την συναυλία η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στις 20.30, στο ανοικτό αμφιθέτατρο Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με την Σχολή Κωφών.

Η κυρία Ανθή μας είπε πως έχει δύο μεγάλες αγάπες τη μουσική και τα παιδιά και θα την συναντήσεις καθημερινά στο Ωδείο «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ/Ανθή Παπαφιλίππου», να διδάσκω πιάνο και το Εργαστήρι της Παιδικής Χορωδίας.

Είδα πως συμμετέχει και η σχολή κωφών, πως ξεκίνησε η συνεργασία αυτή; Η ιδέα της συναυλίας πως προέκυψε;

Ως Δημότης Έγκωμης είχα υποβάλει την πρόταση μου στο Δήμο μου, η οποία αφορούσε τη δημιουργία μιας συναυλίας με πρωταγωνιστές τα παιδιά, με ρεπερτόριο που να μιλά γι’ αυτά, για την αγάπη, την ισότητα και την ελπίδα και με στόχο να περάσει το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων στην τέχνη.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Οι αρμόδιοι φορείς, πρότειναν τη συνεργασία με τη Σχολή Κωφών, η οποία βρίσκεται και αυτή στα Δημοτικά όρια της Έγκωμης. Οι δράσεις της Σχολής, τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την προώθηση της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας, η οποία είναι πλέον μια από τις 4, εάν δεν κάνω λάθος, καταγεγραμμένες και κατοχυρωμένες διεθνώς, είναι αξιοσημείωτες. H κοινότητα των Κωφών μπορεί και πρέπει να αισθάνεται εξαιρετικά περήφανη γι’ αυτό.

Πως αντέδρασαν τα παιδιά με το άκουσμα αυτής της συναυλίας;

Για τα παιδιά είναι πρόκληση και φυσικά μια μοναδική εμπειρία ζωής. Είναι συγκινημένα, παράλληλα ενθουσιασμένα και αισθάνονται έντονα την ευθύνη αυτού που ανάλαβαν να φέρουν εις πέρας.

Ποια δυσκολία υπάρχει στη δουλειά σου;

Η επιλογή του ρεπερτορίου ήταν η μια δυσκολία την οποία συναντήσαμε. Τραγούδια τα οποία προσαρμόζονται και είναι «όμορφα» για τον παιδικό χορωδιακό ήχο, στην Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα, ίσως να μην αποδίδονται. Επίσης μεγάλες εισαγωγές και γέφυρες έπρεπε να προσαρμοστούν, να μικράνουν ή να «ντυθούν» με χορογραφίες από τα παιδιά της Σχολής Κωφών.

Έπειτα πρόκειται για μια κοινότητα με την οποία δεν είχαμε ξανά κάποια επαφή. Έπρεπε πρώτα απ’ όλα να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να αλληλοκατανοηθούμε, για να μπορέσουμε εν τέλει να συνεργαστούμε και να συμπράξουμε.

Πως είναι η προετοιμασία για την συναυλία αυτή; Υπάρχει κάποια δυσκολία στις πρόβες;

Η προετοιμασία απαιτεί κόπο και χρόνο. Δουλεύουμε γι’ αυτό το project τους τελευταίους 4 μήνες, γύρω στα 100 άτομα.

Παιδιά, δάσκαλοι, μουσικοί, σκηνοθέτες, διερμηνείς, ηχολήπτες, διοργανωτές και πολλοί πολλοί άλλοι.

Στην παράσταση εκτός από τα τραγούδια, υπάρχει και ένα μικρό θεατρικό δρώμενο από τα παιδιά της Σχολής, με θέμα το μεταναστευτικό, εφόσον πρόκειται για ένα πολιπολιτισμικό σχολείο.

Αντιλαμβάνεσαι ότι ο συντονισμός όλων αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολος και απαιτεί οργάνωση, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και πειθαρχία από όλους μας.

Μέσα από όλο αυτό πως νοιώθεις εσύ;

Οπωσδήποτε υπάρχει ένα παραγωγικό άγχος. Εντούτοις το project παίρνει σάρκα και οστά και σε κάθε του βήμα μας δίνει και ένα διαφορετικό μάθημα ζωής!

Ένα μήνυμα/ μια ευχή

Αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσοι δούλεψαν σε αυτό το project και φυσικά τον διοργανωτή μας, τον Δήμο Έγκωμης για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη!

«Αν θες ν’ αλλάξουμε απόψε ζωή... ΓΙΝΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ».

Ενώ, όπως έχει πει μια από τις μαθήτριές της που συμμετείχαν σε αυτή την «διαφορετική» συναυλία, το ταξίδι αυτό ήταν κάτι το ξεχωριστό και συγκινητικό καθώς και η συνεργασία με τα κωφά παιδιά είναι συγκινητική, γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν την τύχη να δουλέψουν με παιδιά σαν κ’ αυτά και νοιώθει πολύ χαρούμενη για αυτό.

Επίσης, θέλουν να περάσουν το μήνυμα πως όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι και πως όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανεξαιρέτως!

Το ίδιο έχει πει και μια από τις ειδικές δασκάλες κωφών, η κυρία Ε. Χατζηπέτρου, δηλαδή είναι η πρώτη τους φορά που συνεργάζονται με μια παιδική χορωδία.