Γιατί έλεγε ψέματα για την 6χρονη ο «Ορέστης» - Το χρονικό

Γιατί έλεγε ψέματα για την 6χρονη ο «Ορέστης» - Το χρονικό

Για όγδοη φορά στο Δικαστήριο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τα ψέματα που έλεγε για δυο και πλέον μήνες ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς καθ’ομολογία δολοφόνος πέντε γυναικών και δυο ανήλικων κοριτσιών στην Αστυνομία απέδειξαν αυτό που λεγόταν ότι ο γνωστότερος λόγω της χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (badoo) «Ορέστης» έκανε τα δικά του «παιχνίδια» με τις Αρχές. Στην ουσία, ο 35χρονος με την τακτική του να εμπαίζει τους αστυνομικούς προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο.
 
 
 
Δυο μήνες «κοροϊδία» για τη Sierra
 
Γνωρίζοντας πολύ καλά ίσως τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν οι ανακριτές για τον εντοπισμό της εξάχρονης Sierra στη λίμνη Μεμί, ο 35χρονος σε όλες τις ανακρίσεις και υποδείξεις σκηνών δεν έλεγε την αλήθεια. Αποτέλεσμα τούτου, από τις 19 Απριλίου μέχρι την Τετάρτη 12 Ιουνίου να «τρέχει» αστυνομικούς, πυροσβέστες, αλλά και δύτες. Η κατάσταση έγινε μη αναστρέψιμη για τον εντοπισμό της εξάχρονης με συνέπεια να αποφασιστεί ακόμα και η άντληση νερού από τη λίμνη για να βρεθεί το άψυχο σώμα της 6χρονης. Ωστόσο, ο 35χρονος ίλαρχος αποφάσισε να κοροϊδεύει τους  πάντες και να οδηγήσει τους ανακριτές στο ορθό σημείο το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και το πτώμα της εξάχρονης εντοπίστηκε.
 
κοκκινη
 
Νέο διάταγμα ίσως το τελευταίο
 
Την Παρασκευή 14 Ιουνίου δυο ακριβώς μήνες μετά τον εντοπισμό της Μary Rose, στο φρεάτιο του Μιτσερού, ο «Ορέστης» θα οδηγηθεί εκ νέου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για ανανέωση του οκταήμερου διατάγματός του. Ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λευκωσίας Νεόφυτος Σιάηλος ανέφερε ότι ο 35χρονος θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο για ανανέωση του διατάγματος κράτησής του. Ο κ. Σιάηλος είπε ότι υπολείπεται ανακριτικό έργο για όλες τις υποθέσεις δηλαδή των επτά φόνων και του βιασμού 19χρονης το 2017. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπεύθυνου του ΤΑΕ, ίσως αυτό να είναι και το τελευταίο διάταγμα κράτησης. Πάντως, η Αστυνομία έχει δικαίωμα κράτησης ενός υπόπτου για τρεις μήνες.
 
κοκικινη2
 
Η προσαγωγή σήμερα στο Δικαστήριο έχει ενδιαφέρον αφού ο 35χρονος παρουσιάζεται χωρίς δικηγόρο και σχεδόν ποτέ δεν φέρνει ένσταση, όμως η στάση του στην περίπτωση της εξάχρονης έχει ιδιαίτερη σημασία. Το σίγουρο είναι ότι θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κατά την προσαγωγή του.
 
Πάντως, υπάρχει ειλημμένη απόφαση από τη Νομική Υπηρεσία ώστε να καταχωρηθούν στο Δικαστήριο οκτώ διαφορετικοί φάκελοι. Αυτοί θα αφορούν τις επτά υποθέσεις φόνων, αλλά και την υπόθεση βιασμού της 19χρονης.
 
Το χρονικό
Το χρονικό της δράσης του 35χρονου, αλλά και των ερευνών της Αστυνομίας έχει ως ακολούθως:
 
 Στις 14 Απριλίου, τουρίστες εντόπισαν στο παλιό μεταλλείο στο Μιτσερό ένα πτώμα, ειδοποιώντας τις αρχές. Μετά την ανάσυρση του πτώματος από το φρεάτιο και τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την Mary Rose από τις Φιλιππίνες, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν από τον Μάιο του 2018. Αρχικά, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του πρώην συμβίου του θύματος, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του. 
 
Τέσσερις μέρες αργότερα, στις  18 Απριλίου η Αστυνομία προχωρεί στη σύλληψη, δύο προσώπων, ενός 30χρονου και του 35χρονου ίλαρχου.
 
Την επόμενη μέρα ο 30χρονος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο 35χρονος παρέμεινε υπό κράτηση. Στις 20 Απριλίου εντοπίζεται στο Μιτσερό δεύτερο πτώμα, ενώ την επόμενη μέρα ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς παραδέχεται στο Δικαστήριο ότι πρόκειται για την Arian Palanas Lozano επίσης από τις Φιλιππίνες. Παράλληλα, παραδέχεται και τη δολοφονία της Mary Rose, αλλά και της εξάχρονης κόρης της Sierra, το πτώμα της οποίας πέταξε σε λίμνη στο Ξυλιάτο.
 
Στις 25 Απριλίου εντοπίζεται άλλο ένα πτώμα στο πεδίο βολής στην Ορούντα, μετά από υπόδειξη του 35χρονου. Πρόκειται για την Κάτχα Ανού από το Νεπάλ, την δολοφονία της οποίας επίσης παραδέχθηκε. Παράλληλα, την ίδια ημέρα ο Νίκος Μεταξάς αιφνιδιάζοντας τους πάντες, προχώρησε στην παραδοχή τριών ακόμη δολοφονιών.
πηγαδι
 
Της Maricar Valdez από τις Φιλιππίνες, της Livia Florentina και της κόρης της Elena Natalia από τη Ρουμανία. Σύμφωνα με την ομολογία του 35χρονου, αφού τις σκότωσε, τις έβαλε μέσα σε βαλίτσες τις οποίες πέταξε στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό.
 
 
Ανήμερα του Πάσχα εντοπίζεται η πρωτη βαλίτσα θανάτου στην Κόκκινη Λίμνη που ήταν το πτώμα της  Livia Florentina. Μια εβδομάδα  αργότερα και συγκεκριμένα την Κυριακή του Θωμά 05 Μαϊου οι δύτες συγκλονισμένοι βρήκαν το πτώμα της οκτάχρονης Elena - Natalia. Το άψυχο σώμα της Maricar Valdez βρέθηκε στην τρίτη βαλίτσα θανάτου στην Κόκκινη Λίμνη την Τρίτη 04 Ιουνίου 2019.
 
Το άψυχο σώμα  της μικρής Sierra βρέθηκε τελικά μετά από δυο μήνες ερευνών την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 14:30 το μεσημέρι στη λίμνη Μεμί. 
ερευνεσ
 
Αυτό που απομένει πριν από τη δικαστική διαδικασία είναι η αναγνώριση των πτωμάτων της Maricar και της μικρής Sierra.
 
Τα θύματα του «Ορέστη»
 
Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η δράση του serial killer ξεκίνησε από το 2016, ενώ τα τελευταία του θύματα ήταν το καλοκαίρι του 2018. Αναλυτικά: 
 
Σεπτέμβριος 2016: Livia Florentina και Elena Natalia (Ρουμανία)
Δεκέμβριος 2017: Maricar Valdez (Φιλιππίνες)
Μάιος 2018: Mary Rose και Sierra (Φιλιππίνες)
Ιούλιος 2018: Arian Palanas (Φιλιππίνες)
Καλοκαίρι 2018: Κάτχα Ανού (Νεπάλ)