Summer school Vs διακοπές με τα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Summer school Vs διακοπές με τα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι καλή λύση το Summer school; Μια ψυχολόγος απαντά στο Newsbomb

Της Μύριας Γεωργίου

Σιγά σιγά μπαίνουμε όλοι στο κλίμα του καλοκαιριού, σε λίγες μέρες τα σχολεία κλείνουν και τα παιδιά θα χαλαρώσουν και θα ξεκουραστούν, απολαμβάνοντας στιγμές με την οικογένεια τους και τους φίλους τους.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά κατά την περίοδο του καλοκαιριού να περάσουν όμορφα, χρησιμοποιώντας και βελτιώνοντας παράλληλα τις ικανότητες και δεξιότητες τους. Παράλληλα είναι σημαντικό να μην περνούν μεγάλα διαστήματα της ημέρας χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Σε επαφή μας με την Εκπαιδευτική – Σχολική Ψυχολόγο, Μαρία Μακρυγιώργη ενημερωθήκαμε για τα θετικά του να πηγαίνουν τα παιδιά σε ένα καλοκαιρινό σχολείο, όπως επίσης και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να περάσουν το καλοκαίρι μένοντας τελικά στο σπίτι εάν οι γονείς δεν επιλέξουν να τα εγγράψουν σε κάποιο summer school.

Έχουμε λοιπόν για εσάς κάποιες ιδέες για να περνάτε χρόνο μαζί με τα παιδάκια σας αξιοποιώντας τον με τον καλύτερα δυνατό τρόπο.

Το καλοκαιρινό σχολείο - Summer school

Image result for πισινα παιδια

Η άποψη της ψυχολόγου είναι ότι, είναι σημαντικό τα παιδιά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κάποιου καλοκαιρινού σχολείου. Μέσα από την συζήτηση μας έδωσε να καταλάβουμε ότι τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών.

Το summer school συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, το να είναι προσκολλημένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ή με την γιαγιά και τον παππού στο σπίτι για πολλές ώρες δεν βοηθά στην κοινωνικοποίηση τους,  στην απόκτηση δεξιοτήτων, ούτε και στην αυτοπεποίθηση τους.

«Σιγουρά είναι πολλά τα θετικά όταν το παιδί εγγραφεί.» Στο Summer school δεν έχουν διάβασμα, απασχολούνται με δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το κολύμπι που είναι κάτι πιο διασκεδαστικό γι’αυτά διότι είναι εκτός του συνηθισμένου σχολικού πλαισίου.

Το καλοκαιρινό σχολείο είναι για απασχόληση με δομημένες δραστηριότητες και ομαδικά παιχνίδια. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίζουν επιτραπέζια, και να συνεργάζονται με αλλά παιδιά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνικοποίηση τους.

Ίσως κάποιο αρνητικό στο να συμμετέχουν στο καλοκαιρινό σχολείο είναι ότι, τα παιδιά πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά  χρειάζονται όπως και όλοι μας, ελεύθερο χρόνο χωρίς δραστηριότητες για να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν χωρίς να ακολουθούν κάποιο  πρόγραμμα.

Γιατί να αποφεύγεται η αρκετή ώρα στης ηλεκτρονικές συσκευές

Image result for παιδια ηλεκτρονικες συσκευες

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Ένα σύνηθες φαινόμενο  τα παιδιά να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους βλέποντας τηλεόραση ή βίντεο σε κινητό η tablet ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Αυτό ίσως είναι μια λύση που βοηθά τους γονείς σε κάποιες περιπτώσεις, είτε για να τα κρατούν με αυτό το τρόπο απασχολημένα για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις οικιακές εργασίες είτε να πάρουν μια ανάσα μέσα σε μια κουραστική μέρα γεμάτη υποχρεώσεις.

Όπως ανάφερε η ψυχολόγος, το θετικό είναι ότι τα παιδιά βλέποντας κάποια προγράμματα ή παίζοντας παιχνίδια που είναι εκπαιδευτικά αναπτύσσουν οπτικοχωρικές δεξιότητες, δηλαδή καλλιεργούν το οπτικό τους πεδίο μέσα από το παιχνίδι. Από την άλλη όταν αφιερώνουν αρκετή ώρα πάνω στις ηλεκτρονικές συσκευές δεν υπάρχει η κοινωνικοποίηση και αλληλεπίδραση με αλλά άτομα

Όταν τα παιδιά δεν κοινωνικοποιούνται, μειώνεται η αυτοπεποίθηση τους, χάνουν την ικανότητα τους να μπορούν να προσεγγίσουν άλλα άτομα και επηρεάζεται η προσαρμοστικότητα τους σε νέα πλαίσια που θα κληθούν να ενταχθούν  στο μέλλον. Επομένως είναι σημαντικό τα παιδιά να απασχολούνται με διαδραστικούς τρόπους για να απασχολούνται, αλλά και να τα παρακινούν να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους όπως για παράδειγμα  στα πάρκα ή σε παιδότοπους με αλλά παιδιά αλλά και τα μέλη της οικογένειας τους.

Οι γονείς καλούνται λοιπόν να βρουν δημιουργικούς τρόπους ώστε να κρατούν  τα παιδιά τους απασχολημένα με  διασκεδαστικό, δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Όπως επίσης θεωρείται πολύ σημαντικό  να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά τους.

Για αυτούς τους λογούς, έχουμε κάποιες συμβουλές για εσάς, ώστε να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χρόνο με τα παιδιά σας.

Συμβουλές για τους γονείς – Πως να αξιοποιήσετε καλύτερα το χρόνο με τα παιδιά σας

Image result for παιδια γονεις

Κάποιες ιδέες από εμάς για εσάς:

  1. Παίξετε κρυφτό, σχοινάκι, λάστιχο, κυνηγητό. (Αυτό ίσως βοηθήσει να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια αλλά και να γυμναστείτε εσείς και τα παιδιά σας μέσω ενός πιο διασκεδαστικού τρόπου).
  1. Επισκεφτείτε μαζί με τα παιδιά σας ένα μουσείο, μια πινακοθήκη, μια εικαστική έκθεση ή άλλους προορισμούς που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις και θα αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους.

Image result for ταξιδι παιδια

  1. Κλείστε εισιτήρια για ένα οικογενειακό ταξίδι, οργανώστε μια εκδρομή ή μια μέρα περιπέτειας σε κάποιο μονοπάτι της φύσης ή θεματικό πάρκο ή σε κάποιο ζωολογικό κήπο.
  1. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε φεστιβάλ σε χωριά και κοινότητες του νησιού μας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής τοπικών εδεσμάτων, κατασκευών κ. α.

Image result for θερινο σινεμα

  1. Παρακολουθήστε μαζί τους θερινό σινεμά, και παιδικές θεατρικές παραστάσεις ακόμα και συναυλίες.
  1. Bβοηθήστε τα να ζωγραφίσουν, να φτιάξουν μολυβοθήκες και άλλες χειροποίητες κατασκευές από ανακυκλώσιμα η μη υλικά καλλιεργώντας έτσι τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Image result for κατασκευες με τα παιδια

  1. Περαστέ μια μέρα στη παραλία η στο βουνό, απολαύστε μαζί το ηλιοβασίλεμα και βγάλτε αναμνηστικές φωτογραφίες που θα βοηθήσουν να φτιάξετε το καλοκαιρινό σας άλμπουμ.
  1. Επισκεφτείτε ένα πάρκο όπου μπορείτε να κάνετε Πικ-Νικ, να παίξετε στο γρασίδι με τα κατοικίδια σας η κάντε όλοι μαζί ποδηλασία σε ποδηλατοδρόμους.