Υπουργός Εργασίας: Καμία πρόθεση κατάργησης υπηρεσιών της Σχολής Τυφλών για ενήλικες

Υπουργός Εργασίας: Καμία πρόθεση κατάργησης υπηρεσιών της Σχολής Τυφλών για ενήλικες

"Στις όποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης υπηρεσιών που παρέχονται σήμερα προς ενήλικες τυφλούς, αλλά διαφοροποίηση της λειτουργίας τους"

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όσον αφορά τα προγράμματα υπηρεσιών  προς τους ενήλικες τυφλούς που προσφέρει η Σχολή Τυφλών, διαβεβαίωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Σε χαιρετισμό της στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, η Υπουργός αναφέρθηκε σε διάφορες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν και, όπως είπε, ενδεχομένως να προκάλεσαν αναστάτωση όσον αφορά το μέλλον της Σχολής Τυφλών.

Διαβάστε επίσης: Προσοχή! Επικίνδυνος δρόμος λόγω κατολισθήσεων όγκων χώματος και πετρών

«Στις όποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης υπηρεσιών που παρέχονται σήμερα προς ενήλικες τυφλούς, αλλά διαφοροποίηση της λειτουργίας τους» είπε η κ. Αιμιλιανίδου. 
 
Ανέφερε επίσης ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Οργάνωσής και με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού «ώστε να σχεδιαστεί η πιο ομαλή και πιο ορθή λύση όχι μόνο για να συνεχίσουν να παρέχονται οι υπηρεσίες αυτές, αλλά και για να εκσυγχρονιστούν, εμπλουτιστούν και αναβαθμιστούν, προσθέτοντας νέες δράσεις για την κατάρτιση, την επαγγελματική αποκατάσταση και την κοινωνική ενσωμάτωση των τυφλών της Κύπρου».
 
Η Υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Κύπρο έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα για ισότιμη και δυναμική συμμετοχή στην κοινωνική ζωή του τόπου, προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει τις ευκαιρίες και τα εφόδια ώστε να ενδυναμώνει τα άτομα να πραγματώνουν τη συμμετοχή τους αυτή.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων, με στόχο την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, αποτέλεσε και αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας, συνέχισε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί και εφαρμόζει προγράμματα για την ενδυνάμωση των ατόμων με οπτική αναπηρία και τη διευκόλυνση της ζωής τους.
 
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα προγράμματα επιχορήγησης κοινωνικών συνοδών, που μέσω της παροχής χορηγίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ύψους €49.500 ετησίως, επιτρέπουν στην Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών να εργοδοτεί πέντε Κοινωνικούς Συνοδούς για την εξυπηρέτηση των τυφλών, παγκύπρια. 
 
Μέσω των προγραμμάτων αυτών επωφελούνται πέραν των 750 μελών της Οργάνωσης, συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Νόμος περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα έχει δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες άτομα με οπτική αναπηρία που διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα να διοριστούν στο δημόσιο ενώ και το Σχέδιο Επιχορήγησης Μικρών Μονάδων για Αυτοεργοδότηση δίνει ευκαιρίες για την ίδρυση δικών τους βιώσιμων επιχειρήσεων. 
 
Παράλληλα, είπε ότι το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων σε Εργοδότες για την Πρόσληψη Ατόμων με Αναπηρίες βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, επιχορηγώντας επιχειρήσεις με το 85% του μισθολογικού κόστους για δύο χρόνια.
 
Αναφέρθηκε ακολούθως στις κοινωνικές παροχές με στόχο τη διασφάλιση επαρκούς βιοτικού επιπέδου, όπως η μηνιαία Χορηγία Τυφλών, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Αναπηρικό Επίδομα, ενώ είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα ενέκρινε τροποποίηση ώστε όχι μόνο να αυξηθεί το μηνιαίο ποσό από €102 σε €150 για όσους τυφλούς εργάζονται ή φοιτούν, αλλά και να επεκταθεί το επίδομα διακίνησης σε όλους τους τυφλούς.
 
«Αναμένουμε την ψήφιση τροποποίησης του σχετικού νόμου και τόσο η αύξηση όσο και η καταβολή του νέου επιδόματος θα ξεκινήσει από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες χωρίς αίτηση ή άλλη διαδικασία από τους δικαιούχους αφού τα στοιχεία τους είναι ήδη διαθέσιμα μέσω της παροχής της Χορηγίας Τυφλών» είπε.
 
Συνεχάρη καταληκτικά την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών για τον ρόλο της στην προβολή και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μελών της και είπε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας τους, για την προστασία και ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ