Υπουργός Εργασίας: Δράσεις για αντιμετώπιση του δημογραφικού και της υπογεννητικότητας

Υπουργός Εργασίας: Δράσεις για αντιμετώπιση του δημογραφικού και της υπογεννητικότητας

Τι ανέφερε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Προσφυγικού Σωματείου «ΚΟΝΤΕΑ» για την Κοντεάτισσα πολύτεκνη μάνα

Το νέο Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής 2019-2020 που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό  στην εκδήλωση του Προσφυγικού Σωματείου «ΚΟΝΤΕΑ» για την Κοντεάτισσα πολύτεκνη μάνα.

Στο χαιρετισμό που ανέγνωσε η Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Α’ Ειρήνη Παπαθεοδούλου, αναφορά γίνεται στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας από εμπειρογνώμονες για τους παράγοντες που καθορίζουν τις αποφάσεις των νέων για προγραμματισμό της οικογένειας και οι πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τη χαρτογράφηση των υφισταμένων δομών και υπηρεσιών στήριξης γονέων και οικογενειών ώστε να εντοπιστούν τα κενά και οι ανάγκες για να γίνουν ανάλογες διορθωτικές ενέργειες.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Επίσης, σύμφωνα με την Υπουργό περιλαμβάνεται η διεξαγωγή μελέτης της δυνατότητας εισαγωγής κινήτρων για απόκτηση δεύτερου και περισσότερων παιδιών, η εξέταση της μερικής επιδότησης της γονικής άδειας, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος από περισσότερους γονείς, λειτουργία Κέντρων Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού, δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και κατά τις διακοπές, οι οποίοι είναι ασφαλείς και προσβάσιμοι και να λειτουργούν υπό επιτήρηση, εισαγωγή προνοιών για ευέλικτο ωράριο εργασίας και διευκόλυνσης για συμφιλίωση της οικογενειακής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, ιδιαίτερα τις γυναίκες/μητέρες εργαζόμενες.

Επίσης, είπε, συνεχίζουμε την εφαρμογή του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού» με στόχο σε άπορες οικογένειες να παρέχονται τα βασικά υλικά αγαθά, αλλά και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη με την απόκτηση ενός νέου παιδιού.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής για την πολύτεκνη οικογένεια με σταδιακή επαναφορά του Επιδόματος Μάνας το οποίο είχε καταργηθεί από το 2012, εις ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικότατης προσφοράς της πολύτεκνης μάνας στον τόπο.

Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, στα πλαίσια του Σχεδίου Παροχής Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας, καταβλήθηκε επίδομα μάνας για τα έτη 2017 και 2018 σε 16.400  πολύτεκνες μάνες με συνολική δαπάνη και για τα δύο έτη ύψους €7,2 εκ.
Ταυτόχρονα, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις δικαιούχες του επιδόματος για το έτος 2018 παραχωρήθηκε χριστουγεννιάτικο επίδομα ύψους €100, με δαπάνη €1,64 εκ. Επίσης  παραχωρήθηκε στις 16.400 πολύτεκνες μάνες που σήμερα λαμβάνουν Επίδομα Πολύτεκνης Μάνας αύξηση κατά €100 του επιδόματος που μέχρι σήμερα λάμβαναν. Το ίδιο θα ισχύει και όσες πολύτεκνες μάνες θα λαμβάνουν επίδομα στο μέλλον.

Κατά το 2018 παραχωρήθηκε επίδομα τέκνου σε 5.500 περίπου πολύτεκνες οικογένειες με συνολική δαπάνη €19,5 εκ. καθώς και επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας σε 800 πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες με δαπάνη ύψους €3,4 εκ.

Διαβάστε επίσης: Εικόνα από το σοβαρό τροχαίο στη Λεμεσό με τραυματία μοτοσικλετιστή

Εφαρμόστηκε επίσης από 1/1/2018 η νέα Νομοθεσία για την παροχή Επιδόματος Τέκνου, με βάση την οποία σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά €5.000 για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των δύο. Επίσης, παιδιά που φοιτούν ακόμη σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης θεωρούνται εξαρτώμενα για σκοπούς παροχής επιδόματος, μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

Παράλληλα, έχει επεκταθεί η δωρεάν μεταφορά μαθητών παιδιών οικογενειών πολυτέκνων από το δεύτερο παιδί, αξιοποιήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι για την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που αφορούν στη συμφιλίωση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής και συνεχίζεται η επιχορήγηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων στήριξης της οικογένειας όπως η φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες. Σημειώνεται ότι κατά το 2018 επιχορηγήθηκαν 257 προγράμματα, με το ποσό ύψους 8,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης συνεχίζεται η στήριξη χιλιάδων οικογενειών με την παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και φροντίδας σε όσους χρειάζονται.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, βάσει του οποίου αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών και έχουμε θέσει την μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση σε Δημόσια Διαβούλευση με στόχο να λάβουμε τις απόψεις όλων όσων θα ήθελαν να προσφέρουν εποικοδομητικά για τη διαμόρφωση της.

Πηγή: ΚΥΠΕ