Λαγοκέφαλος: Το δηλητηριώδες ψάρι στα νερά της Κύπρου που εξαπλώνεται ραγδαία (Φωτος)

Λαγοκέφαλος: Το δηλητηριώδες ψάρι στα νερά της Κύπρου που εξαπλώνεται ραγδαία (Φωτος)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άντρη Θρασυβούλου

Λαγοκέφαλος. Το δηλητηριώδες ψάρι γνωστό στην Κύπρο ως κουνελόψαρο που βρίσκεται σε αφθονία στα θαλάσσια νερά της Κύπρου. Εντύπωση προκάλεσε το περιστατικό που σημειώθηκε τη Δευτέρα στον Εναέριο της Λεμεσού και δημοσίευσε το Newsbomb, για αναστάτωση που προκάλεσε ένας... λαγοκέφαλος που σύμφωνα με λουόμενους προσπάθησε να δαγκώσει κοπέλα ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα. Ψαράδες έβγαλαν τον λαγοκέφαλο εκτός νερού και στη συνέχεια τον παρακολούθησαν να κάνει... κομματάκια ένα τενεκεδάκι.

Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο ψάρι;

Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας ο λαγοκέφαλος (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus, αγγλική ονομασία:silver-cheeked toadfish) είναι είδος ψαριού, μέλος της οικογένειας Tetraodontidae, στην οποία ανήκουν 121 είδη από 19 γένη. Το όνομα Tetraodontidae σχετίζεται με τη χαρακτηριστική οδοντοστοιχία των μελών της οικογένειας, όπου τα δόντια κάθε σιαγόνας είναι συμπτυγμένα, αλλά διαχωρισμένα από μια κεντρική ραφή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση 4 δοντιών. Ο λαγοκέφαλος είναι είδος ευρείας εξάπλωσης στον τροπικό Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό, στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, ως λεσσεψιανός μετανάστης (μέσω της Διώρυγας του Σουέζ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επικίνδυνο ψάρι αναστάτωσε τον Εναέριο στη Λεμεσό - Έκανε κομμάτια τενεκεδάκι (Φωτος)

Η τετροδοτοξίνη - πηγή δηλητηρίασης

Ο λαγοκέφαλος περιέχει στους ιστούς του μια ισχυρή νευροτοξίνη, την τετροδοτοξίνη, η οποία μπορεί να αποτελέσει πηγή τροφικής δηλητηρίασης σε περίπτωση κατανάλωσής του, με ψηλά συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας. Η τοξικότητα αυξάνεται σταδιακά πριν την αναπαραγωγική περίοδο και μειώνεται απότομα με το τέλος της. Οι γονάδες, ιδιαίτερα στα θηλυκά άτομα, παρουσιάζουν τον υψηλότερο βαθμό τοξικότητας συγκρινόμενες με άλλα όργανα. Η τετροδοτοξίνη μπορεί να προκαλέσει θάνατο από μυική παράλυση, αναπνευστική ανεπάρκεια και κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος.

Η κατανάλωση περίπου 25 mg τετροδοτοξίνης μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο βάρους 75 κιλών. Η αντίστοιχη ενέσιμη ποσότητα είναι πολύ μικρότερη, περίπου 0,6 mg για το ίδιο άτομο. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αντίδοτο στην τετροδοτοξίνη. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και βασίζεται στα συμπτώματα, για να κρατηθεί ο ασθενής στη ζωή μέχρι να εξασθενίσει η δραστικότητα της τοξίνης.

Σχέδιο ελέγχου αναπαραγωγής

Ο λαγοκέφαλος άρχισε να εμφανίζεται στα νερά της Κύπρου τουλάχιστον από το 2000, ενώ το 2006 παρατηρήθηκε μια ραγδαία αύξηση και εξάπλωση του πληθυσμού του. 

 Απαγορεύεται η εμπορία του ενώ βάσει νομοθεσίας θα πρέπει να καταστρέφεται σε ειδικό κλίβανο. Αυτό γίνεται στην Κύπρο μέσω ενός προγράμματος του Τμήματος Αλιείας που συνχρηματοδοτείται από την ΕΕ. ΟΙ επαγγελματίες ψαράδες πωλούν τους λαγοκέφαλους 3 ευρώ το κιλό στο Τμήμα Αλείας που αναλαμβάνει να τους καταστρέψει. Γύρω στους 30-40 τόνοι τον χρόνο καταλήγουν στους κλίβανους.