Σύνδεσμος Ψυχολόγων: Η επιστήμη της Ψυχολογίας ουδέποτε υποστήριξε τη σωματική τιμωρία παιδιών

Σύνδεσμος Ψυχολόγων: Η επιστήμη της Ψυχολογίας ουδέποτε υποστήριξε τη σωματική τιμωρία παιδιών

Τι αναφέρει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων

Την αντίθεσή του με περιστατικό σωματικής τιμωρίας μαθήτριας, που αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα, εκφράζει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, και επικαλείται αρχές της επιστήμης της Ψυχολογίας.

Διαβάστε επίσης: Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής: Δεύτερες σκέψεις για το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών

«Η επιστήμη της Ψυχολογίας ουδέποτε υποστήριξε τη σωματική τιμωρία παιδιών ως μέσο διαπαιδαγώγησης, με σημαντικά ευρήματα να υποστηρίζουν την απόλυτη απαγόρευση της και τις αρνητικές συνέπειές της στην ψυχική υγεία των παιδιών», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος.

Σημειώνει ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει απαγορεύσει δια νόμου τη σωματική τιμωρία παιδιών αναγνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες της.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Προσθέτει ότι η απαγόρευση στηρίζεται σε σωρεία επιστημονικών μελετών, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η σωματική τιμωρία επηρεάζει αρνητικά τις γνωστικές επιδόσεις των παιδιών, τη συναισθηματική τους ευημερία, μειώνει τη συμμετοχή τους στα σχολεία και οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου.

Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία των εκπαιδευτικών, στη βάση της αδυναμίας του εκπαιδευτικού συστήματος να προσφέρει αποτελεσματικά μέσα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς των μαθητών τους, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου «ενθαρρύνει το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία ενός πλαισίου όπου θα αναπτυχθούν κατάλληλες και δίκαιες πολιτικές για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, ικανές να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς» διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημιουργία ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ