«Απαγορεύονται οι παγωνιέρες» σε παραλία της Λεμεσού - Αντιδράσεις και παράπονα

«Απαγορεύονται οι παγωνιέρες» σε παραλία της Λεμεσού - Αντιδράσεις και παράπονα

Μπορεί κάποιος τελικά να μας απαγορεύσει να πάρουμε την παγωνιέρα μας στην παραλία;

Της Μύριας Γεωργίου

Το καλοκαίρι έφτασε, ο κόσμος πηγαίνει στις παραλίες για να απολαύσει τον ήλιο και την θάλασσα. Στις περισσότερες παραλίες του νησιού δίνεται η επιλογή στους πολίτες να ενοικιάσουν κρεβατάκια και ομπρέλες καθώς και να αγοράσουν προϊόντα από υποστατικά.

Ο καθένας από εμάς έχει όμως το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση και διακίνηση σε όλες τις παραλίες της Κύπρου.

Πηγαίνοντας σε οποιαδήποτε παραλία επιθυμείς μπορείς να πάρεις μαζί σου τα προσωπικά σου αντικείμενα καθώς επίσης και νερό, χυμούς, τρόφιμα κτλ.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε υποχρεώσει να ενοικιάζεις κρεβατάκια και ομπρέλες ή να αγοράζει προϊόντα από συγκεκριμένα υποστατικά.

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ;

Untitled

Πολλοί από εμάς, μέχρι τώρα, είχαμε την εντύπωση ότι σε κάποιες γνωστές παραλίες που ενοικιάζονται από επιχειρηματίες, δεν σου δίνεται το δικαίωμα να πάρεις τα δικά σου αντικείμενα. Αυτό δεν ισχύει διότι στους διαχειριστές αυτών τον παραλιών παρέχεται άδεια μερικής εκμετάλλευσης του χώρου. Οι παραλίες δεν ανήκουν σε κανένα.

Σε γνωστή παραλία στη Λεμεσό ,για παράδειγμα, υπάρχει μια επιγραφή (ταμπέλα) η οποία προειδοποιεί τους λουόμενους ότι στο συγκεκριμένο σημείο απαγορεύονται οι παγωνιέρες.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κα Αλεξία Σακαδάκη, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η ίδια ανέφερε ότι δέχθηκε καταγγελία από λουόμενους για απαγόρευση μεταφοράς χυμών και νερών από άτομα που ενοικιάζουν κρεβατάκια και ομπρέλες στην συγκεκριμένη παραλία.

«Ο κόσμος πηγαίνει στην παραλία με τις παγωνιέρες του, τους χυμούς τους, τα νερά τους κτλ και τους απαγορεύουν να τα χρησιμοποιήσουν εκεί στην παραλία. Τους υποδεικνύουν ότι υπάρχουν ταμπέλες που τους απαγορεύουν να παίρνουν δικά τους αντικείμενα.»

Όπως είπε στο newsbomb, υπήρξε μάρτυρας σε παρόμοιο περιστατικό στην συγκεκριμένη παραλία. Όταν είχε ενοικιάσει κρεβατάκια, κάποιος κύριος της είπε ότι η παγωνιέρα απαγορεύεται. Στην συνέχεια της είπε να την κρύψει, η ίδια αρνήθηκε και του απάντησε ότι έχει δικαίωμα να την κρατήσει.

Τι προνοεί ο Νόμος

Ο περί της προστασίας της παραλίας Νόμος, ΚΕΦ. 59) προνοεί ότι οποιοδήποτε πρόσωπο με οποιοδήποτε τρόπο παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στην παραλία ή την πρόσβαση προς  αυτή, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα περίπου €1708 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Η κα Σακαδάκη είπε πως, υπάρχει επίσης πρόνοια που καθορίζει ότι από 3 μέχρι 5 μέτρα από εκεί που σπάζει το κύμα απαγορεύεται  να μπαίνουν τα οποιαδήποτε εμπόδια από τους διαχειριστές της παραλίας.

Δηλαδή απαγορεύεται σε αυτό το σημείο να μπουν είτε κρεβατάκια είτε ομπρέλες θαλάσσης προς ενοικίαση.

Ο λόγος είναι διότι ο οποιοσδήποτε θέλει να πάει στη παραλία με την δική του ψάθα ή ομπρέλα, έχει το δικαίωμα να απολαύσει εξίσου την παραλία.

Η κα Σακαδάκη τόνισε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση πρέπει να βάζει πρόστιμο σε όσους βάζουν εμπόδια στους λουόμενους.

«Έγιναν προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση κάποιων παραλιών, οι παραλίες όμως δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.»

Σε κάποιες παραλίες που βρίσκονται μπροστά από ξενοδοχεία υπάρχει περιθώριο ενοικίασης μέχρι ενός σημείου, ενώ η νομοθεσία ξεκαθαρίζει ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει το ελεύθερο για χρήση από όλους.

faqs q how to clean beach coolers

Τι μπορείτε να κάνετε

Στην περίπτωση που κάποιος σας δημιουργήσει πρόβλημα που πήρατε την παγωνιέρα σας, ή βάλατε τις δικές σας ψάθες στην παραλία, μπορείτε αμέσως να τον καταγγείλετε στις Τοπικές Αρχές είτε στο Υφυπουργείο Τουρισμού.

Μην διστάσετε, η Επαρχιακή Διοίκηση και με βάση την νομοθεσία έχει υποχρέωση να ελέγχει ότι το άτομο στο οποίο έχει δώσει την άδεια να τη διαχειρίζεται, εφαρμόζει την νομοθεσία. Μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο και ίσως να αφαιρεθεί και η άδεια.

Άρα λοιπόν, είναι προσωπικό δικαίωμα του καθενός εάν θέλει να πάρει την παγωνιέρα του στη παραλία και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να σε αναγκάσει για οτιδήποτε διαφορετικό.