Προσοχή - Δηλητηριασμένα δολώματα σε Λευκωσία και Πάφο (Φώτος)

Προσοχή - Δηλητηριασμένα δολώματα σε Λευκωσία και Πάφο (Φώτος)

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, προχώρησε σε ενημέρωση, εκφράζοντας λύπη και προβληματισμό όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων δολομάτων σε περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας και σε περιοχές της επαρχίας Πάφου.

Διαβάστε επίσης: Λεμεσός: Έβριζε και επιτέθηκε σε αστυνομικούς - Χειροπέδες σε 20χρονο

Συγκεκριμένα μέσα από ανάρτηση της στην σελίδα της στο Facebook, γράφει τα εξής:

«Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας με λύπη και προβληματισμό ενημερώνει ότι προ ημερών, μέλη της εντόπισαν και περισυνέλλεξαν μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλων) στην περιοχή της Κοινότητας Κάμπου της επαρχίας Λευκωσίας καθώς και σε άλλες περιοχές της Επαρχίας Λευκωσίας και Πάφου. Δυστυχώς και ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο εντοπισμός και η συλλογή δηλητηρίων αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο για την Υπηρεσία μας.

Ειδικά στην προαναφερθείσα περίπτωση, στην περιοχή Κάμπου, τα δηλητηριασμένα δολώματα εντοπίστηκαν σε μεγάλη έκταση και σε αρκετή απόσταση από την κοινότητα καθώς και εντός των ορίων του Δάσους Πάφου.

Με αυτή την ευκαιρία η Υπηρεσία μας επιθυμεί να επισημάνει ότι, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία παράνομη μη επιλεκτική μέθοδος θανάτωσης θηλαστικών και πτηνών και σήμερα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου αρπαχτικών πτηνών και σκαντζόχοιρων, τα οποία συνήθως δεν οι στόχοι των δηλητηρίων. Δυστυχώς αυτή η παράνομη μέθοδος χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από κάποιους που στοχοποιούν σαρκοφάγα θηλαστικά, στην περίπτωση της Κύπρου αλεπούδες και αδέσποτους σκύλους, με στόχο τη μείωση είτε των ζημιών σε κτηνοτροφικά ζώα, είτε στο θήραμα.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Στην Κύπρο, η δηλητηρίαση είναι μια από τις κυρίες αιτίες δραματικής μείωσης σε βαθμό σχεδόν αφανισμού του πληθυσμού του πυρόχρου γύπα (η δηλητηρίαση ήταν η αιτία θανάτου επτά (7) γυπών την περίοδο 2015-2016) και μια από τις αιτίες εξαφάνισης του Μαυρόγυπα ως φωλεάζοντος είδους. Αρκετά είδη αρπαχτικών βρίσκονται κάθε χρόνο δηλητηριασμένα από δολώματα, όπως σπιζαετοί, αετοβαρβακίνες, διπλοσιάχινα, ενώ η τοποθέτηση δηλητηρίων σκοτώνει και άλλα είδη όπως πέρδικες, πάπιες, λαγούς, σκαντζόχοιρους και αγρινά!

Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία μας έχει πετύχει φέτος να συμμετάσχει σε ένα εξειδικευμένο Ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα LIFE με στόχο τη προστασία του Γύπα και τη μείωση των δηλητηρίων (LIFE18 NAT/CY/001018 LIFE with VulturesCY), μέσω του οποίου θα προμηθευτεί ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων στο ύπαιθρο, μια δράση η οποία θα έχει ως στόχους της τόσο την προστασία της πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος όσο και των κυνηγετικών σκυλιών που πολλές φορές είναι και αυτά αθώα θύματα αυτής της απαράδεκτης ενέργειας.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι, η τοποθέτηση δηλητηρίων είναι μια παράνομη και ανήθικη πράξη η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία.

Παρόλο που στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων παρουσιάζονται πολλές δυσκολίες εντούτοις η ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, κατά τον εντοπισμό τέτοιων φαινομένων, είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς.»

No photo description available.

Image may contain: 1 person, plant, outdoor and nature