Εξαφανίστηκαν οι μέδουσες από τις θάλασσες του Πρωταρά

Εξαφανίστηκαν οι μέδουσες από τις θάλασσες του Πρωταρά

Νέα ενημέρωση απο το Τμήμα Αλιείας

Σε νέα ανακοίνωση του το Τμήμα Αλιείας ενημερώνει το κοινό ότι δεν έχει παρατηρηθεί επανεμφάνιση των μεδουσών στα ανατολικά παράλια της Κύπρου.

Φαίνεται πως οι θάλασσες καθάρισαν από τις μέδουσες που έκαναν την εμφάνιση τους τις τελευταίες μέρες.

Η ανακοίνωση:

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με σκοπό την ενημέρωση και διασφάλιση της προστασίας του κοινού και συγκεκριμένα των λουομένων, ανακοινώνει ότι δεν έχει παρατηρηθεί επανεμφάνιση των μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca κατόπιν επισκόπησης που έχει πραγματοποιηθεί στα ανατολικά παράλια της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεμεσός: Νεαροί έκλεψαν μοτοσικλέτες – Πέρασαν χειροπέδες σε 17χρονο

Το είδος Pelagia noctiluca που έχει εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες, θεωρείται το πιο συνηθισμένο είδος μέδουσας στη Μεσόγειο θάλασσα λόγω της ευρείας εξάπλωσης, της αφθονίας, της σημασίας που έχει στην τροφική αλυσίδα αλλά και της αρνητικής επίδρασης που έχει με τους λουομένους. Σύμφωνα με μελέτες, η αύξηση του πληθυσμού τους είναι αποτέλεσμα κλιματικών συνθηκών όπως αυξημένη θερμοκρασία και άλλοι σχετικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που επικρατούν στην ανοιχτή θάλασσα και ευνοούν την αναπαραγωγή τους. Μετά την «άνθηση» του πληθυσμού που λαμβάνει χώρα στην ανοιχτή θάλασσα, μπορεί να παρασυρθούν από τα θαλάσσια ρεύματα προς τις ακτές.

Γενικά η παρουσία του πληθυσμού των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες και οφείλεται κυρίως λόγω της κατεύθυνσης των θαλάσσιων ρευμάτων, καθώς και των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Οι μέδουσες διαθέτουν κεραίες που είναι εξοπλισμένες με νηματοειδείς κατασκευές που ονομάζονται νηματοκύστες ή κνιδοκύτταρα. Η επαφή των κνιδοκυττάρων με το δέρμα προκαλεί ερεθισμούς λόγω της απελευθέρωσης τοξινών. Επειδή το μέγεθος και η διάρκεια του ερεθισμού ποικίλουν από άτομο σε άτομο, το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει το κολύμπι σε περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο αυτό.