Αστυνομικοί λοχίες μετατρέπονται σε σοφέρ - Η θέση της Αστυνομίας

Αστυνομικοί λοχίες μετατρέπονται σε σοφέρ  - Η θέση της Αστυνομίας

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος τους

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Λοχίας στην Αστυνομία είναι ο πρώτος βαθμός στον οποίο προάγονται οι αστυνομικοί. Τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν είναι είναι υπεύθυνοι ενός Ουλαμού, μίας ομάδας ή για μια από τις βάρδιες σε ένα Αστυνομικό Σταθμό. Ο διακριτικός τους βαθμός είναι να φέρουν διακριτικά γαλόνια.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ωστόσο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κύπρο παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Λοχίες αντί να υπηρετούν σε καθήκοντα στη βάση του βαθμού τους να μετατρέπονται σε σοφέρ Υπουργών και αξιωματούχων ή στην ασφάλεια των Υπουργών.


Το Newsbοmb επιχειρεί να σας ενημερώσει εάν όντως αυτό γίνεται και σε ποιο βαθμό. Καταρχάς η Αστυνομία αποδέχεται ότι αριθμός αστυνομικών λοχίων ίσως και άλλων αξιωματικών εκτελούν καθήκοντα ασφάλειας ή κάνουν άλλα καθήκοντα (δεν μας δόθηκε αριθμός). Αυτό γίνεται εδώ και κάποια χρόνια. Η εν λόγω κατηγορία περνά από ειδική εκπαίδευση για να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα.

Ιωνάς: «Δεν είχα κάτι κοντά μου αλλά...»


Ο παραιτηθέντας Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου κληθείς από την ιστοσελίδα μας να σχολιάσει ότι λοχίες εκτελούν καθήκοντα σωφέρ ή αλλά από αυτά που προνοεί η θέση τους είπε ότι στα έξι χρόνια που ήταν στο Υπουργείο δεν τέθηκε ενώπιον του τέτοιο θέμα για εξέταση. Ωστόσο, ο κ. Νικολάου ξεκαθάρισε ότι οι λοχίες πρέπει να ασκούν καθήκοντα είτε ως σταθμάρχες, είτε ως υπεύθυνοι ομάδων αφού είναι βαθμοφόροι.

Στις 24 Μαρτίου 2017 ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε έκθεση του ανέφερε ότι: «Η ανάληψη από το κράτος της φρούρησης κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων θα πρέπει να γίνεται στη βάση αξιολόγησης κινδύνου από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και όχι ως δικαίωμα, αφού τούτο δεν προβλέπεται ως δικαίωμα σε οποιαδήποτε νομοθεσία».

 

121102 0.elegktikis ypiresias 1 770x470


Το Newsbomb επικοινώνησε με την Ελεγκτική Υπηρεσία, (ο Γενικός Ελεγκτής απουσιάζει σε υπηρεσιακό ταξίδι) όπου μας λέχθηκε ότι «υπάρχουν επί τούτου σχετικές διαδικασίες. Όταν υπάρξουν καταγγελίες εξετάζονται με τον κατάλληλο τρόπο».