ΟΑΥ: Σε κανονικά επίπεδα η επισκεψιμότητα στους προσωπικούς γιατρούς

ΟΑΥ: Σε κανονικά επίπεδα η επισκεψιμότητα στους προσωπικούς γιατρούς

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο κατάλογος φαρμάκων θα αυξηθεί, ανέφερε η κ. Κυθρεώτου

Σε κανονικά επίπεδα επανήλθε η επισκεψιμότητα στους προσωπικούς γιατρούς ύστερα από το «τσουνάμι» της μεγάλης ζήτησης στις αρχές εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) με αποτέλεσμα τώρα το σύστημα να ομαλοποιείται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Μαρία Κυθρεώτου.

«Δεν έχουμε την πολλή ζήτηση που είχαμε στην αρχή του ΓεΣΥ και αυτό φαίνεται από τους αριθμούς που καταγράφουμε όσον αφορά τις επισκέψεις», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Έκκληση για προώθηση πολιτικών για ευαισθητοποίηση για το σκληρόδερμα από Αντιρευματικό Σύνδεσμο

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο κατάλογος φαρμάκων θα αυξηθεί. «Προχωρά και η δουλειά της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων και ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εξετάσει κι έχει εγκρίνει επιπλέον φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να μπουν στον κατάλογο των φαρμάκων», είπε η κ. Κυθρεώτου.

Ο ΟΑΥ προχωρεί ακόμη «στους περιορισμούς της συνταγογράφησης με προσεκτικό έλεγχο στο ποιος συνταγογραφεί και πότε συνταγογραφεί ούτως ώστε να ελεγχθεί η κατανάλωση διότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει υπερκατανάλωση που να λειτουργεί εναντίον του συστήματος».

Όσον αφορά το θέμα της εγγραφής ειδικών γιατρών, αυτοί αυξάνονται με αργό ρυθμό αλλά σταθερά. Αυτή την στιγμή είναι εγγεγραμμένοι 700, από τους οποίους οι 200 είναι του ιδιωτικού τομέα.

Αναβάθμιση στο λογισμικό

Η αναβάθμιση στο λογισμικό θα γίνεται κάθε δεκαπέντε ημέρες. Σήμερα ο ΟΑΥ προχώρησε στην δεύτερη του αναβάθμιση ύστερα από παρατηρήσεις των παροχέων με σκοπό την άμεση λύση πρακτικών θεμάτων.

Η κ. Κυθρεώτου είπε ότι η δεύτερη αναβάθμιση του λογισμικού έχει αρκετές τροποποιήσεις με στόχο να διευκολύνει το έργο των παροχέων.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

«Έχουν διορθωθεί επιλογές στην συχνότητα συνταγογράφησης, δηλαδή προστέθηκε το ¼ χάπι την μέρα, το ½ χάπι, μια κατάσταση που δεν υπήρχε προηγουμένως και τώρα υπάρχουν αρκετές επιλογές μέχρι και το 10. Έχουν γίνει οι αναγκαίες προσαρμογές ώστε οι κωδικοί των φαρμάκων να μπορούν να αναγνωρίζονται και να μην χρειάζεται αντιγραφή του κωδικού των φαρμάκων», σημείωσε.

Αλλαγές έγιναν και στις περιπτώσεις που γίνεται αντικατάσταση ενός φαρμάκου, ώστε η τιμή που φαίνεται στο σύστημα να είναι αυτή του φαρμάκου που δόθηκε στον δικαιούχο.

Στις περιπτώσεις έλλειψης φαρμάκων, έχουν γίνει διαδικασίες ώστε τα μη διαθέσιμα φάρμακα να καθορίζονται στον κατάλογο φαρμάκων ώστε να γνωρίζει ο γιατρός ποια θα συνταγογραφεί, γιατί μέχρι σήμερα μια συνταγή δεν μπορούσε να εκτελεστεί.

«Με βάση παρατηρήσεις που μας δόθηκαν από τους παροχείς έχει γίνει ταξινόμηση των υπό κατηγοριών των εργαστηριακών εξετάσεων αλφαβητικά στα ελληνικά, έχουν γίνει αλλαγές για το πώς αναζητούμε παροχείς. Κατά την αναζήτηση παροχέων μπήκαν και τα ονόματα των εργαστηριακών επιστημόνων για τα εργαστήρια. Επίσης, η αναζήτηση τώρα θα μπορεί να γίνει στους καταλόγους δραστηριοτήτων με βάση τον κωδικό της διάγνωσης ή της ιατρικής πράξης κάτι που θα διευκολύνει τους γιατρούς», είπε η κ. Κυθρεώτου.

Οσον αφορά το μακροχρόνιο παραπεμπτικό που εκδίδεται για ασθενείς, οι οποίοι λόγω κάποιας χρόνιας ασθένειας χρειάζονται να επισκέπτονται απευθείας τους ειδικούς γιατρούς, αυτό θα ισχύει για δώδεκα επισκέψεις και δώδεκα μήνες.

Οι αλλαγές, ανέφερε η κ. Κυθρεώτου, είναι σημαντικές κι όχι μόνο θα βοηθηθούν οι παροχείς αλλά θα τις αισθανθούν και οι δικαιούχοι.

Σε νέα αναβάθμιση, συνέχισε, θα δημιουργηθεί ένα πεδίο, το οποίο θα ονομάζεται «αγαπημένα» (favorite) για φάρμακα ή εργαστηριακές εξετάσεις που συνταγογραφούν πιο συχνά οι γιατροί ώστε να μπορούν να τα βρίσκουν πιο γρήγορα και εύκολα.

Στην επόμενη αναβάθμιση επίσης, θα υπάρχουν οι καινούργιες ειδικότητες, οι οποίες αναμένονται να μπουν στο σύστημα. «Όταν μια ειδικότητα εγκρίνεται από το Ιατρικό Συμβούλιο, εμείς οφείλουμε να την εισάγουμε στο ΓεΣΥ για να μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης ειδικότητας», διευκρίνισε η κ. Κυθρεώτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ