Χωρίς λύση στο πρόβλημα - Συνεχίζεται η απεργία στα λεωφορεία της «Ζήνων» (Βίντεο)

Χωρίς λύση στο πρόβλημα - Συνεχίζεται η απεργία στα λεωφορεία της «Ζήνων» (Βίντεο)

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε γύρω στις 10:00 έξω από το Υπουργείο Μεταφορών, όπου δύο λεωφορεία μετέφεραν τις δεκάδες των εργαζομένων

Χωρίς να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της μη καταβολής του μισθού τους για τον περασμένο μήνα, ολοκληρώθηκε η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των οδηγών λεωφορείων της εταιρείας «Ζήνων» Λάρνακας, στα Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας. Ως εκ τούτου οι οδηγοί συνεχίζουν την επ΄αόριστον απεργία στην οποία κατέρχονται από χθες, Τρίτη, εν αναμονή και των προτάσεων που επεξεργάζεται το Υπουργείο Μεταφορών και οι οποίες θα τους γνωστοποιηθούν αύριο, αφού το Υπουργείο θα έχει λάβει τις απαντήσεις που αναμένει σήμερα από την εταιρεία.
 
Από πλευράς τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προειδοποίησαν πως εάν αύριο δεν υπάρξει θετική κατάληξη, θα μελετήσουν κλιμάκωση των μέτρων, τονίζοντας πως δεν θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις του Υπουργείου Μεταφορών εξαντλούνται στην καταβολή στην εταιρεία του ποσού, που αφορά τους μισθούς των οδηγών.

Διαβάστε επίσης: Περισσότεροι οι νεοσύλλεκτοι στο ΚΕΝ Λεμεσού από όσοι αναμένονταν (Φωτος)
 
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε γύρω στις 10:00 έξω από το Υπουργείο Μεταφορών, όπου δύο λεωφορεία μετέφεραν τις δεκάδες των εργαζομένων. Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «απεργία», «σεβαστείτε τις υπογραφές σας» και «όχι σε μονομερείς αποφάσεις», οι οδηγοί παρέμειναν έξω από το Υπουργείο μέχρι την ολοκλήρωση της συνάντησης των συνδικαλιστών τους με την Υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου. Λίγο πριν από το μεσημέρι, η εκδήλωση διαμαρτυρίας μεταφέρθηκε έξω από το Υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία των απεργών έγινε δεκτή από την Υπουργό, Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
«Έχουμε καλέσει την εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και σήμερα να αναμένουμε τις απαντήσεις της. Παράλληλα μελετούμε τις επιλογές που έχουμε στη διάθεση μας, αναλόγως φυσικά των απαντήσεων που θα λάβουμε από την εταιρεία. Είμαστε επίσης σε επαφή με τους νομικούς μας συμβούλους, για να λάβουμε γνωμάτευση ως προς τις επόμενες μας ενέργειες, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο», επεσήμανε η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, σε δηλώσεις της στα μέσα ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τις συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην εταιρεία.
 
Ανέφερε ότι από πλευράς του το Υπουργείο έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του και έχει καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στο μισθολόγιο των εργαζομένων. «Για να μην παρατηρείται το φαινόμενο να μην καταβάλλονται οι μισθοί στους εργαζόμενους, το Υπουργείο είχε διαβουλευθεί και συμφωνήσει με την εταιρεία ως προς το ποσό που χρειάζεται, τόσο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της προς τους εργαζόμενους, όσο και  για τις άλλες τις υποχρεώσεις», εξήγησε.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Το Υπουργείο, τόνισε η κα Αναστασιάδου, εμβάζει το ποσό που αντιστοιχεί στο μισθολόγιο των εργαζομένων, πολύ πριν το τέλος του μήνα, για να είμαστε βέβαιοι ότι καταβάλλεται έγκαιρα στους εργαζόμενους. Ακολούθως, συμπλήρωσε, εμβάζεται το ποσό, που αντιστοιχεί στις άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας.
 
Η εταιρεία, σημείωσε, έλαβε το ποσό, όπως και κάθε μήνα, δεν το κατέβαλε ωστόσο στους εργαζόμενους, κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα.

Η Υπουργός σημείωσε ακόμα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην εταιρεία λεωφορείων «Ζήνων» και αυτό ακριβώς θα πράξουμε».
 
«Κατανοούμε απόλυτα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θυματοποιούνται χωρίς να ευθύνονται», ανέφερε, ενώ καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι εάν η εταιρεία καταβάλει τους μισθούς, ως οφείλει, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες τους.
 
Ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου, απευθυνόμενους στους απεργούς, μετά από τη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, είπε ότι απαίτησαν από την Υπουργό Μεταφορών να βρει τρόπους να καταβληθούν οι μισθοί. «Εμείς δεν δεχτήκαμε ότι οι υποχρεώσεις του Υπουργείου Μεταφορών τελειώνουν στο γεγονός ότι έχει πληρώσει το ποσό που αφορά το μισθό σας και μας έχουν ζητήσει να περιμένουμε μέχρι αύριο γιατί σήμερα αναμένουν την απάντηση του εργοδότη», ανέφερε.
 
Εξήγησε ότι αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών και ακολούθως θα γνωστοποιηθεί στους εργαζόμενους η θέση του Υπουργείου. «Ευχόμαστε κι ελπίζουμε η θέση τους να είναι τέτοια που να λύει το πρόβλημα να πληρωθεί ο μισθός σας, διαφορετικά, ναι, θα μελετήσουμε περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων», προειδοποίησε.
 
Όσον αφορά τη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι συντεχνίες ζήτησαν, σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που υποχρεώνει τον εργοδότη να καταβάλλει στο τέλος του μήνα τους μισθούς των εργαζομένων, να προχωρήσουν με ποινικές διαδικασίες εναντίον των εργοδοτών.
 
Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα και αύριο, εν αναμονή των απαντήσεων του Υπουργείου Μεταφορών, είπε ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, επαναλαμβάνοντας πως αν μέχρι αύριο αργά το απόγευμα δεν υπάρξει θετική εξέλιξη, τότε θα μελετήσουν περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων, τα οποία θα αποφασιστούν από τους εργαζόμενους.
 
«Εμείς έχουμε ζητήσει πρώτον, άμεσα να πληρωθούν οι μισθοί για να επανεκκινήσουν τα λεωφορεία και αμέσως μετά θέλουμε να συνεχιστούν οι συζητήσεις και να λυθεί το θέμα οριστικά. Για να μη βρεθούμε στο τέλος του Ιούλη στο ίδιο έργο θεατές για πολλοστή φορά», ανέφερε.


 
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ Χαράλαμπος Αυγουστή, είπε ότι μετέφεραν και στις δύο Υπουργούς τις ανησυχίες των εργαζομένων και ότι ζήτησαν τη βοήθειά τους για τη λύση του προβλήματος, το οποίο χρονίζει. «Δεν είχαμε συγκεκριμένες λύσεις και απαντήσεις από τα δύο Υπουργεία», είπε.
 
Ανέφερε ακόμα ότι ξεκαθάρισαν πως χωρίς την καταβολή του μισθού «δεν υπάρχει περίπτωση» να πιάσουν δουλειά οι οδηγοί.
 
«Η εταιρεία επιμένει ότι δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για να καταβληθούν οι μισθοί», είπε ο κ. Αυγουστή και συμπλήρωσε πως αύριο από πλευράς του Υπουργείου Μεταφορών θα γίνει ενημέρωση, καθώς μελετώνται άλλοι τρόποι για να επιλυθεί το πρόβλημα.
 
«Είμαστε σε απεργία και θα μελετήσουμε όλοι μαζί το πώς θα κλιμακώσουμε -εάν αυτό χρειαστεί- τα μέτρα μας, με τελικό σκοπό τη μόνιμη διευθέτηση του προβλήματος», σημείωσε.
 
Σε δηλώσεις τους οδηγοί είπαν ότι η εταιρεία πρότεινε να καταβληθεί το 50% του μισθού τους, πρόταση την οποία δεν έκαναν αποδεκτή, καθώς αυτό συμβαίνει διαχρονικά. «Δεν μπορούμε να ζούμε με το άγχος στο τιμόνι 8 ώρες, αν τέλος του μήνα θα πληρωθώ ή δεν θα πληρωθώ. Έχουμε νεαρούς οδηγούς, με οικογένεια, με μικρά παιδιά, με αυξημένες ανάγκες, ενοίκια. Δεν μπορεί να ζει ένας άνθρωπος σε αυτές τις συνθήκες. Θέλουμε να λήξει αυτό το θέμα μία κι έξω. Να ξέρουμε ότι κάθε τέλος τους μηνός θα είναι έτοιμη η επιταγή μας να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας», ανέφερε ένας εξ αυτών.  

Πηγή: ΚΥΠΕ