Σχολικά Ιατρεία - Πόσα Σχολεία μας διαθέτουν Ιατρικό Κέντρο για έκτακτα περιστατικά;

Σχολικά Ιατρεία - Πόσα Σχολεία μας διαθέτουν Ιατρικό Κέντρο για έκτακτα περιστατικά;

Μετατρέπουν σε αποθήκες τα Ιατρικά Κέντρα στα σχολεία της Κύπρου - Προβληματίζουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τα σχολεία που δεν διαθέτουν ή διαθέτουν ακατάλληλο ιατρικό κέντρο για έκτακτα περιστατικά και άλλες ιατρικές εξετάσεις τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Δείτε επίσης: Τετράμηνα: Καβγάς Λουκαΐδη - Μυλωνά περί Δημοκρατίας & ΑΚΕΛ με Χαμπιαούρη για παιδαγωγικό έγκλημα

Όπως προκύπτει μέσα από την απάντηση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου στην ερώτηση του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, μόνο 143 από τα 458 δημόσια σχολεία, διαθέτουν κατάλληλο ιατρείο. Όλα τα υπόλοιπα είτε δεν τηρούν τις προδιαγραφές, είτε το μετέτρεψαν σε αποθήκη ή κάτι άλλο, είτε δεν έχουν καν χώρο για ιατρείο.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Η κατάσταση των ιατρείων των 458 δημόσιων σχολείων είναι η εξής:

- 59 σχολεία δεν έχουν ιατρείο.
- 63 σχολεία έχουν ακατάλληλο ιατρείο.
- 61 σχολεία έχουν καταληφθεί ή μοιράζονται με άλλους.
- 132 σχολεία δεν τηρούν τις προδιαγραφές.
- 143 σχολεία έχουν κατάλληλο ιατρείο.

Σαφώς και προκύπτουν διάφορα ερωτήματα από τα πιο πάνω στοιχεία που έρχονται από τον Κλάδο Επισκεπτριών Υγείας των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών. Γιατί οι σχολικές μονάδες δεν φροντίζουν να διατηρούν σε άριστη κατάσταση ένα δωμάτιο ως ιατρικό κέντρο; Γιατί υποβαθμίζεται ένα τόσο σημαντικό ζήτημα από τα ίδια τα σχολεία; Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιεί ο Υπουργός, σε μερικά σχολεία, άλλαξε αυθαίρετα η χρήση των ιατρείων που έγιναν ξαφνικά γραφεία, αποθήκες κ.ά. ενώ σε άλλα σχολεία τα ιατρικά κέντρα μεταστεγάστηκαν σε ακατάλληλους χώρους, ή ακόμη έχουν καταργηθεί εντελώς.

Οι τραυματισμοί ή άλλα περιστατικά υγείας στα σχολεία δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο και σίγουρα ένα κατάλληλο ιατρείο μπορεί να φανεί χρήσιμο καθημερινά.

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις ΕΔΩ

Και δεν είναι μόνο τα έκτακτα περιστατικά αφού όπω σημειώνει ο Υπ. Υγείας: ‘’τα Σχολικά Ιατρεία αποτελούν χώρο όπου προσφέρονται σημαντικές προληπτικής φύσεως υπηρεσίες και είναι απαραίτητα για τη διεκπεραίωση των εργασιών της Σχολιατρικής Υπηρεσίας. Στο χώρο του ιατρείου φυλάγονται οι ατομικοί φάκελοι των μαθητών, οι οποίοι περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα απόλυτα εμπιστευτικά.’’

Παράλληλα στην απάντηση του ο Υπ. Υγείας τονίζει ότι στα σχολικά ιατρεία πέραν από τα πιο πάνω, διεξάγονται προληπτικές εξετάσεις όπως όπως ιατρική εξέταση μαθητών, λήψη αρτηριακής πίεσης, εξέταση οπτικής και ακουστικής οξύτητας, σκωλιομέτρηση, εξέταση για αχρωματοψία, χορήγηση εμβολιασμών και άλλες συμβουλευτικής φύσης οδηγίες, τόσο στους μαθητές όσο και στο εκπαιδευτικό και υπόλοιπο προσωπικό, όποτε χρειάζεται.

Σύμφωνα με τον Υπ. Υγείας οι προδιαγραφές για τα σχολικά ιατρεία είναι οι εξής:

α. Αίθουσα αναμονής με διαστάσεις τουλάχιστον 3 Χ 4 μέτρα.
β. Εξεταστικός χώρος μήκους 6 μέτρων.
γ. Βοηθητικοί χώροι με νιπτήρα, αποχωρητήριο, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Να σημειώσουμε ότι στα ιδιωτικά σχολεία δεν υπάρχουν οι ανάλογες προδιαγραφές ιατρείων. Ζητήθηκε όμως χώρος με διαφορετικές προδιαγραφές.κυρίως για την χορήγηση του εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (HPV).

Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν σύνολο 32 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

17 σχολεία έχουν ιατρείο.
15 σχολεία δεν έχουν ιατρείο.