Οι Σύμμαχοι Υγείας κρούουν τον κώδωνα για κατάρρευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Οι Σύμμαχοι Υγείας κρούουν τον κώδωνα για κατάρρευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

«Εμείς θα το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού - ένα ποιοτικό και βιώσιμο Γενικό Σύστημα Υγείας όμως, για να εφαρμοστεί προϋποθέτει και την ορθή λειτουργία των νοσηλευτηρίων του λαού»

Οι Σύμμαχοι Υγείας κρούουν τον κώδωνα για τον ορατό πια κίνδυνο κατάρρευσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία και την επιβίωση των ασθενών, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Οι Σύμμαχοι Υγείας, μια ομάδα ανθρώπων της ιατρικής, της νοσηλευτικής, της νομικής, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, και – πρώτιστα χρόνιοι ασθενείς καταρτίζουν στρατηγική με στόχο τη διάσωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η υποστελέχωση, σε ανθρώπινο δυναμικό – κύρια από ειδικούς ιατρούς (με την ταυτόχρονη αποχώρηση ικανών ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια), η τραγική κατάσταση που παρουσιάζουν τα ΤΑΕΠ στα κρατικά νοσηλευτήρια, η συχνή έλλειψη απαραίτητων φαρμάκων, αναλώσιμων, και άλλων ειδών όπως σεντονιών, μαξιλαριών κουβερτών δεν αποτελεί τιμή για κανένα», προστίθεται.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Μετά από μισό αιώνα προσπαθειών, αναφέρεται, έγινε εφικτή η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, και «εμείς θα το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού - ένα ποιοτικό και βιώσιμο Γενικό Σύστημα Υγείας όμως, για να εφαρμοστεί προϋποθέτει και την ορθή λειτουργία των νοσηλευτηρίων του λαού».

Η Κύπρος, σημειώνεται, διαθέτει αξιόλογο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, επιστήμονες που διέπρεψαν στο εξωτερικό και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε, είτε δίνοντας τα εχέγγυα για να παραμείνουν στο δημόσιο ή τα κίνητρα για να ενταχθούν.

Οι Σύμμαχοι Υγείας, αναφέρουν ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται πλέον σε κατάσταση «ασθενή κλινικά νεκρού» ενώ «κάποιοι επιχειρούν να αφαιρέσουν τον αναπνευστήρα στον οποίο βρίσκονται εδώ και μερικά χρόνια τα δημόσια νοσηλευτήρια, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν δικά τους ή ημέτερα συμφέροντα» κι ότι θα σταθούν εμπόδιο σε αυτές τις μεθοδεύσεις από όπου κι αν προέρχονται.

Δηλώνουν, τέλος, έτοιμοι να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα, την ΠΑΣΥΚΙ, τον ΟΚΥΠΥ, τις οργανώσεις των Νοσηλευτών και με όλους όσοι εμπλέκονται στον τομέα της υγείας με στόχο την σωστή παροχή θεραπευτικής αγωγής σε όλους.

Πηγή: ΚΥΠΕ