Εμπορία προσώπων: Στη Φυλακή και όσοι ζητούν υπηρεσίες από θύματα

Εμπορία προσώπων: Στη Φυλακή και όσοι ζητούν υπηρεσίες από θύματα

Αλλάζει τα δεδομένα πρόταση νόμου - Τι συζητά η Βουλή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ποινική ευθύνη θα έχουν όλοι όσοι αγοράζουν υπηρεσίες εκμετάλλευσης ή εμπορίας προσώπων. Αυτό προνοεί πρόταση νόμου της βουλευτή του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου αναφορικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων. Η πρόταση θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής και της Επιτροπής Νομικών.

Διαβάστε επίσης: Πρόταση νόμου - Όσοι ζητούν σεξουαλικές υπηρεσίες από θύματα εμπορίας κινδυνεύουν με φυλάκιση

Η «ζήτηση» όπως αναφέρεται στην πρόταση νόμου δεν αφορά μόνο τον πελάτη, ο οποίος αναζητά και αγοράζει υπηρεσίες από τα θύματα εμπορίας, αλλά δύναται να εκδηλωθεί επίσης από τον διακινητή των θυμάτων ο οποίος στρατολογεί, εκπορνεύει ή εκμεταλλεύεται με άλλον τρόπο τα θύματα. Από τον εργοδότη ο οποίος μισθώνει τις υπηρεσίες που αναγκάζονται να παρέχουν τα θύματα, από οποιοδήποτε ιδιοκτήτη κέντρου ή άλλου χώρου όπου εκτίθενται τα θύματα σε εκμετάλλευση, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εμπλέκεται στην αλυσίδα αυτή αποκομίζοντας χρηματικά οφέλη.

prostitute


Μάλιστα, η πρόταση νόμου περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές σε αυτές τις περιπτώσεις. Όποιος ζητήσει ή εισπράξει ή χρησιμοποιήσει εργασία ή οποιεσδήποτε υπηρεσίες θύματος που αποτελούν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι ένοχο αδικήματος, όπως αναφέρει η πρόταση νόμου. Η ποινή φυλάκισης θα αγγίζει μέχρι και τα 10 χρόνια ενώ η χρηματική ποινή μέχρι τις 50 χιλιάδες ευρώ.

353Y0188

 

Ουσιαστικά, η πρόταση θέλει να εκσυγχρονίσει το νόμο του 2014 που προνοεί ότι «εκμετάλλευση» περιλαμβάνει τη σεξουαλική περιλαμβανομένης της πορνογραφίας, την εκμετάλλευση της εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας ή υπηρεσιών, της επαιτείας και της καταναγκαστικής πλανοδιοπώλησης.

Διαβάστε επίσης: Εμπορία Προσώπων: Αύξηση σεξουαλικής εκμετάλλευσης - Και παιδιά στα θύματα

Σε περίπτωση παιδιών, περιλαμβάνει επίσης τις χειρότερες μορφές εργασίας των παιδιών κατά την έννοια του περί της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χειρότερων Μορφών Εργασίας των Παιδιών και την Άμεση Δράση με Σκοπό την Εξάλειψή τους (Κυρωτικού) Νόμου του 2000, τη δουλεία ή άλλες πρακτικές παρεμφερείς προς τη δουλεία, την οικιακή δουλεία, την εκμετάλλευση εγκληματικών δραστηριοτήτων, την εκμετάλλευση προσώπου για πραγματοποίηση υιοθεσίας και την εκμετάλλευση προσώπου για αφαίρεση, αγοραπωλησία και διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων ή άλλων βιολογικών ουσιών, ιστών ή εμβρύων.

Η εμπορία ανθρώπων για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αναφερθείσα μορφή. Το 2015-2016, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Δεκεμβρίου του 2018 υπήρξαν 9.759 καταγεγραμμένα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης (δηλ. πάνω από το ήμισυ (56%) των εγγεγραμμένων θυμάτων.

Σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου η πορνεία είναι νόμιμη, οι ύποπτοι ήταν σε θέση να εκμεταλλεύονται τα παιδιά μαζί με ενήλικα θύματα σε νόμιμες επιχειρήσεις, όπως οίκους ανοχής, περιοχές ή σπίτια με κόκκινο φως με την υποστήριξη των διαχειριστών επιχειρήσεων, καθώς η πορνεία των ανηλίκων μπορεί να είναι πολύ κερδοφόρα, καθώς οι «πελάτες» είναι γενικά επιρρεπείς να πληρώσουν περισσότερα για να κάνουν σεξ με ένα παιδί.

Η εμπορία για εργασιακή εκμετάλλευση επηρέασε περίπου το ένα τέταρτο (26%) των εγγεγραμμένων θυμάτων. Η εργασιακή εκμετάλλευση επηρεάζει κυρίως τους άνδρες (80% των εγγεγραμμένων θυμάτων).

.
Χρ. Ερωτοκρίτου: «Αυτό πρέπει να χτυπήσουμε»

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ και εισηγήτρια της πρότασης Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μιλώντας στο Newsbomb ανέφερε ότι η πρότασή της αποσκοπεί να χτυπήσει την εκμετάλλευση ή εμπορίας προσώπων αφού προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις.

x6

Η κα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η πρότασή μου αποσκοπεί να πατάξει την εκμετάλλευση των παιδιών, αλλά και των εγκύων από τις οποίες παίρνουν τα παιδιά τους για σκοπούς εκμετάλλευσης. Η κα Ερωτοκρίτου είπε ότι θα πρέπει να φέρει ποινική ευθύνη και αυτός που αγοράζει υπηρεσίες αφού γνωρίζει τι πράττει, αλλά και όποιος συμπεριφέρεται στους εργάτες σαν να είναι προϊόν εκμετάλλευσης.