Δεν αλλάζει η κάρτα φιλάθλου μέχρι νεοτέρας

Δεν αλλάζει η κάρτα φιλάθλου μέχρι νεοτέρας

Το Σεπτέμβριο ξανά στο τραπέζι η πρόταση νόμου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Με την κάρτα φιλάθλου ως έχει  μέχρι νεοτέρας θα πορευτούν οι Κύπριοι φίλαθλοι. Από τον Σεπτέμβριο και όταν επαναρχίσουν οι εργασίες της Βουλής θα συζητηθεί το θέμα που καίει τους Κύπριους φιλάθλους. 
 
 
Στη συνεδρία τους που έγινε την Τετάρτη τα μέλη της Επιτροπής Νομικών αποφάσισαν ότι δεν ηταν επαρκής ο χρόνος για να μελετήσουν την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και αποφάσισαν να παρατείνουν τη συζήτηση και τον Σεπτέμβριο.
 
Στο τραπέζι δεν υπάρχει θέμα αναστολής, αλλά μόνο η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που αναφέρει ότι 
Tα σωματεία ή ποδοσφαιρικές εταιρείες μπορούν να έχουν τη δυνατότητα έκδοσης (loyalty card) διαζευκτικά προς την κάρτα φιλάθλου για σκοπούς εξασφάλισης εισιτηρίου αγώνα και εισόδου σε αθλητικό χώρο.
 
Η κάρτα μέλους θα φέρει διακριτικά στοιχεία αντίστοιχα με αυτά της υφιστάμενης κάρτας φιλάθλου. Ο εκδότης θα υποχρεούται να τηρεί ξεχωριστό μητρώο στο οποίο θα καταχωρούνται τα ίδια προσωπικά στοιχεία με αυτά που καταχωρούνται στο κεντρικό μητρώο που τηρείται για σκοπούς της κάρτας φιλάθλου του ΚΟΑ
 
Στο κεντρικό μητρώο θα περιλαμβάνεται κατάλογος κατόχων κάρτας μέλους ομάδας που είναι καταδικασθέντες. Τα εν λόγω πρόσωπα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου σε αθλητικούς χώρους, είναι επικίνδυνοι οπαδοί ή πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε στέρηση φιλάθλου ιδιότητας με οποιονδήποτε τρόπο. Προτείνεται επίσης η αντικατάσταση αξιόποινων αδικημάτων με την ποινή αποκλεισμού από αθλητικούς χώρους  και η κατάργηση ορισμένων ποινικών αδικημάτων με στόχο να διώκονται .πειθαρχικά.
 
Η πρόταση του ΔΗΣΥ προβλέπει την απαλλαγή από την υποχρέωση κάρτας φιλάθλου για σκοπούς εισόδου σε αθλητικό χώρο προσώπων ηλικίας 65 ετών και άνω και παιδιών μέχρι 14 ετών.
Την ίδια ώρα η ΚΟΠ εισηγήθηκε όπως η απαλλαγή υποχρέωση κάρτας φιλάθλου για σκοπούς εισόδου σε αθλητικό χώρο μειωθεί στα 60 χρόνια και για παιδιά μέχρι 15 ετών.
 
Στη  συνέδρια της Τρίτης ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι συμφωνεί με τη βελτίωση της νομοθεσίας μέσω τροποποιήσεων, αλλά δεν συμφωνεί ώστε τα σωματεία να έχουν πρόσβαση στο μητρώο καταδικασθέντων προσώπων.