Βάζει μπλόκο... το ΑΚΕΛ στο Δικαστικό Μέγαρο Φιλοξενία

Βάζει μπλόκο... το ΑΚΕΛ στο Δικαστικό Μέγαρο Φιλοξενία

Μπόλικο ενδιαφέρον αναμένεται στη συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

H απόφαση της Κυβέρνησης να μετατρέψει το ξενοδοχείο Φιλοξένια σε Δικαστήριο απασχολεί τη Βουλή. Υπό το πρίσμα της Επιτροπής Ελέγχου θα τεθεί σήμερα η απόφαση της Κυβέρνησης για  μετατροπή του κτηρίου του Φιλοξένια σε Δικαστήριο, σε συνάρτηση με τις ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου.
 
Πρόκειται για την έναρξη της συζήτησης και θα τεθούν επί τάπητος όλες οι απόψεις. Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε το Φιλοξένια να μετατραπεί σε δικαστικό μέγαρο στεγάζοντας δυο Δικαστήρια. 
 
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης εκεί προορίζεται να στεγαστούν το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο και το Εμπορικό Δικαστήριο. Για τη μετατροπή του πρώην ξενοδοχείου σε δικαστικό μέγαρο είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο ημερομηνίας 1.11.2018.
 
Το κόστος των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο €1 εκατ. και θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθούν  εντός του 2019.
 
Για τις ανάγκες του Εμπορικού Δικαστηρίου θα δημιουργηθούν υποδομές και στη Λεμεσό (θα συνέρχονται δύο δικαστές). Ήδη έχουν γίνει ενέργειες για να παραληφθεί κτήριο του Συνεργατισμού που βρίσκεται στην οδό Γλάδστωνος.
 
b imagew 3
 
Γιατί «κλωτσά» το ΑΚΕΛ
 
Η συζήτηση αρχίζει κατόπιν αυτεπάγγελτης εξέτασης των βουλευτών του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη, Στέφανου Στεφάνου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Σκεύης Κουκουμά και της ανεξάρτητης βουλευτή Άννας Θεολόγου. Η βασική θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η γη όπου στεγάζεται το «Φιλοξένια» είναι απαλλοτριωμένη και είναι παράνομη η αλλαγή χρήσης. Παράλληλα, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα τεθεί οριστικά λουκέτο στο ΑΞΙΚ. 
 
Το δικό της ενδιαφέρον θα έχουν οι απόψεις του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος θα βρεθεί στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου. Παράλληλα, θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα.