Υπ.Αμυνας: Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την προσφορά των θυμάτων στο Μαρί

Υπ.Αμυνας: Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την προσφορά των θυμάτων στο Μαρί

«Η 11η Ιουλίου του 2011, έχει καταγραφεί ως μία από τις τραγικότερες ημέρες της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου»

Την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κοινωνίας της Κύπρου για την προσφορά των 13 πεσόντων στην έκρηξη που σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης.
 
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «η 11η Ιουλίου του 2011, έχει καταγραφεί ως μία από τις τραγικότερες ημέρες της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου. Στην φοβερή έκρηξη στο Μαρί, χάσαμε 13 πολύτιμες ζωές, 13 νέους ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να προτάξουν τη ζωή τους, προκειμένου να τιμήσουν το καθήκον τους, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρί: Η μητέρα των διδύμων στέλνει μήνυμα στην οικογένεια του Δ. Χριστόφια

Πρόσθεσε ότι «με αισθήματα θλίψης και οδύνης συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να μνημονεύσουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους 13 ήρωες που θυσιάστηκαν εδώ στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» ευρισκόμενοι σε εντεταγμένη υπηρεσία. Δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω, δεν οπισθοχώρησαν μπροστά στις συνεχόμενες εκρήξεις, φώτισαν το δρόμο της τιμής και της αριστείας, γι’αυτό οφείλουμε να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στη μεγαλειώδη ψυχή τους».


 
Απευθυνόμενος στους συγγενείς των ηρώων ο Υπουργός Αμυνας είπε πως οι δικοί τους άνθρωποι δεν δίστασαν να δώσουν ως αντάλλαγμα την ίδια τους τη ζωή δίνοντας τους το δικαίωμα να αισθάνονται περήφανοι.

Πρόσθεσε ότι «η έκρηξη στο Μαρί πέραν από τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές, τράνταξε και τα θεμέλια της χώρας μας. Έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του κράτους να προστατεύει τους πολίτες του και την ίδια ώρα προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στην ήδη  τότε κλυδωνιζόμενη οικονομία του τόπου. Οκτώ χρόνια μετά, οι πολίτες ξέρουν σε ποιους ανήκουν οι ευθύνες. Οι θεσμοί αποφάσισαν και η ιστορία κατέγραψε τα γεγονότα» είπε.


 
Εκτός από τη συγγνώμη της Πολιτείας, συνέχισε «δίνεται η υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου ποτέ στο μέλλον να μην ζήσουμε ανάλογες τραγωδίες. Το χρέος μας προς τους ήρωες του Μαρί μπορεί να εξοφληθεί μόνο με τη δημιουργία μιας πατρίδας στην οποία κάθε πολίτης θα ζει και θα εργάζεται κάτω από συνθήκες ασφαλείας».
 
Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα, οχτώ χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η θυσία των ηρώων μας, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας. Ως κυβέρνηση, θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της Δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα».
 
Επιθυμούμε ανέφερε «μία λύση, απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ενωμένοι και με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, θα πρέπει σήμερα με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την κυριαρχία μας με όσα μέσα μας παρέχει το διεθνές δίκαιο».
 
Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμα ότι «προς αυτή την κατεύθυνση απευθυνόμαστε στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στην Ευρωπαϊκή οικογένεια η οποία έσπευσε να καταδικάσει τις επιχειρούμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας. Μόλις πρόσφατα η Υπατη Εκπρόσωπος της της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, χαρακτήρισε τη νέα επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση της παραβίασης της κυριαρχίας της Κύπρου και δεσμεύτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».
 
Ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε πως «η απόφαση των 28 ηγετών των κρατών μελών, οι οποίοι αποδέχτηκαν ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας ελπίζουμε ότι θα συνετίσει την Τουρκία. Το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός των μέτρων που θα ληφθούν».
 
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Σάββας Αγγελίδης ανέφερε επίσης ότι «παρά το γεγονός πως η ρητορική, αλλά και οι ενέργειες της Τουρκίας, δείχνουν να μην επηρεάζονται από τα όσα της καταλογίζει η διεθνής κοινότητα, εκφράζουμε την ελπίδα, σύντομα η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιληφθεί πως η διαρκής αντιπαράθεση πλήττει εξίσου τα συμφέροντα και της ίδιας της Τουρκίας».
 
Την ίδια ώρα συνέχισε «που η Τουρκία αμφισβητεί δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και στα χωρικά μας ύδατα, δεν επιτρέπει με διάφορα προσκόμματα ούτε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Από τον Ιούλιο του 2017 που η Τουρκία οδήγησε στην αποτυχία της διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη και επίμονα, επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του για επανέναρξη των συνομιλιών, νοουμένου ότι η Τουρκία τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ».
 
Προς τούτο, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει αποστείλει σειρά επιστολών στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον κ. Γκουτιέρες, έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της επανέναρξη των συνομιλιών. Προς απόδειξη των προθέσεων του ο Πρόεδρος, έχει ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα και για τις νέες ιδέες που ο ίδιος άλλωστε ζήτησε. Ιδέες που εντάσσονται και δίνουν απαντήσεις σε ζητήματα που εγείρονται από το ίδιο το πλαίσιο του κ. Γκουτιέρες, το οποίο η πλευρά μας θεωρεί ως τη βάση για τις επόμενες διαπραγματεύσεις που ελπίζουμε σύντομα να ξεκινήσουν».


 
Ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε «στους συγγενείς των ηρώων μαςεκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και ολόκληρης της κοινωνίας της Κύπρου, την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την προσφορά τους. Η μνήμη τους άσβεστη, θα καθοδηγεί το δρόμο της τιμής που πρέπει να ακολουθούμε».
 
Η επιμνημόσυνη δέηση άρχισε με την άφιξη στη Ναυτική Βάση των 56 μελών της ΕΜΑΚ που ξεκίνησαν το πρωί πορεία από τα γραφεία της Δύναμης στην Κοφίνου.
 
Ακολούθησε τρισάγιο, χωροστατούντος του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, στο εκκλησάκι που κτίστηκε στο λόφο της Ναυτικής Βάσης, λίγα μέτρα πάνω από το τόπο της θυσίας των 13 ηρώων, έγινε  προσκλητήριο πεσόντων και ρίψη τιμητικών βολών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.
 
Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Κύπρο εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Υποδιοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ, εκπρόσωποι κομμάτων και συγγενείς των θυμάτων μεταξύ των οποίων και παιδιά.
 
Μετά την κατάθεση στεφάνων η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη έβαλε στον κάθε τάφο των 13 ηρώων από ένα άσπρο τριαντάφυλλο.
 
Στη τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι Υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Κύπρο, οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ, της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Υποδιοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Διοίκηση του Ναυτικού, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, οι Κοινοτάρχισσες Μαρί και Ζυγίου και πλήθος συγγενείς και φίλοι των πεσόντων.

Πηγή: ΚΥΠΕ