Ύποπτες συναλλαγές οσμίστηκε η Χαραλαμπίδου από την μετατροπή του Φιλοξενία σε δικαστήρια

Ύποπτες συναλλαγές οσμίστηκε η Χαραλαμπίδου από την μετατροπή του Φιλοξενία σε δικαστήρια

Σκέψεις για ενσωμάτωση του ΑΞΙΚ στο ΑΞΙΚ-Κάθε φοιτητής στοιχίζει 6 χιλιάδες Ευρώ στο κράτος

Του Στέλιου Ξιουρή

Ύποπτες συναλλαγές και εκχώρηση του χώρου που στεγάζεται το ΑΞΙΚ σε ιδιώτες για να αναγείρουν πολυτελή ξενοδοχεία οσμίστηκε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Όλα αυτά μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για προσωρινή εγκατάσταση Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου και του εμπορικού δικαστηρίου, όπως προνοούνται στην δικαστική μεταρρύθμιση η οποία προωθείται, στο χώρο του ξενοδοχείου Φιλοξενία, εκεί όπου στεγάζεται σήμερα το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο( ΑΞΙΚ) στην Λευκωσία.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα είναι προσωρινή για περίοδο 5 ετών μέχρι την ανέγερση άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων για τα δικαστήρια.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για 280 φοιτητές του ΑΞΙΚ το κράτος δαπανά 1.5 εκατομύρια ευρώ, δηλαδή κάθε φοιτητής στοιχίζει 6 χιλιάδες Ευρώ στο κράτος. Ακόμη από βουλευτές φαίνεται ότι κατατίθεται εισήγηση για αναβάθμιση του ΑΞΙΚ σε Πανεπιστημιακή σχολή τετραετούς φοίτησης- στα πρότυπα της Νοσηλευτικής Σχολής και του ΑΤΙ- και της ενσωμάτωσης του στο ΤΕΠΑΚ με παραρτήματα των σχολών- για λόγους εκπαίδευσης – στις παράλιες πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με την μέθοδο ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε η Βουλή εξετάζει στην τελευταία συνεδρία 60 νομοθετήματα

Πρόβλημα με την απαλλοτρίωση

Πάντως η πρόθεση της Κυβέρνησης για αξιοποίηση του «Φιλοξενία» προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και καταγγελίες, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας και βουλευτές χαρακτήρισαν μέγα σφάλμα την απόφαση και κατήγγειλαν:

• η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι παράνομη, αφού ο χώρος απαλλοτριώθηκε για άλλους σκοπούς. Επεσήμαναν τον κίνδυνο ο φορολογούμενος πολίτης να κληθεί να πληρώσει πολλά εκατομμύρια ως αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες του χώρου.

• Διασκορπίζονται τα δικαστήρια, σε πολλούς χώρους, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται δικαστές, δικηγόροι και διάδικοι.

• Θα πληγεί το ΑΞΙΚ και η εκπαίδευση των φοιτητών.

Πως μπορούν να συνυπάρχουν κατάδικοι- υψηλοί επισκέπτες

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης διερωτήθηκε:

• Πως μπορεί να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, κατάδικοι και ύποπτοι, με υψηλούς ξένους επισκέπτες, οι οποίοι θα συνεδριάζουν στο Συνεδριακό Κέντρο και αν τίθεται και θέμα ασφάλειας.

Το κόστος στο 1.5 εκ. Ευρώ

Το κόστος μετατροπής του χώρου σε δικαστήρια, υπολογίστηκε σε 880 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι προσφορές ανεβάζουν το κόστος γύρω 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Η στέγαση των δικαστηρίων θα είναι προσωρινή, για πέντε χρόνια, μέχρι να ανεγερθούν νέα επαρχιακά δικαστήρια.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κατήγγειλε εντός της Επιτροπής, ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές, κρύβονται ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία θέλουν να αναλάβουν το χώρο, να ανεγείρουν πολυτελέστατα ξενοδοχεία και να πλουτίσουν. Και υπέδειξε ότι όλες οι αποφάσεις στην Κύπρο, είπε χαρακτηριστικά, έχουν ουρές.

Πάει από το Υπ. Εργασίας στο Υπ. Παιδείας

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Χρίστος Μαληκκίδης, δήλωσε ότι λήφθηκε οριστική απόφαση για να μην μετακινηθεί το ΑΞΙΚ από τον συγκεκριμένο χώρο.
Από την 1η Ιανουαρίου, η ευθύνη λειτουργίας του ΑΞΙΚ, μετακινείται στο Υπουργείο Παιδείας.

Η Μαίρη Ιωαννίδου Κουτσελίνη πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, δήλωσε ότι καταδικάζεται η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ, αν καταληφθούν οι χώροι από τα δικαστήρια.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, τόνισε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί περαιτέρω το ΑΞΙΚ.

Η Επιτροπή Ελέγχου θα καλέσει σε νέα συνεδρία την ερχόμενη Πέμπτη, τους συναρμόδιους Υπουργούς, Παιδείας, Μεταφορών, Εμπορίου και Δικαιοσύνης για καταθέσουν τις θέσεις τους.