Ο Υπ.Δικαιοσύνης Γ. Σαββίδης στο Newsbomb:«Κανένας πολίτης δεν πρέπει να φοβάται την κάρτα φιλάθλου»

Ο Υπ.Δικαιοσύνης Γ. Σαββίδης στο Newsbomb:«Κανένας πολίτης δεν πρέπει να φοβάται την κάρτα φιλάθλου»

Ενάμισι μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του η πρώτη αποτίμηση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το σκόπελο της κάρτας φιλάθλου που αναδείχθηκε σε μείζον θέμα για την κυπριακή κοινωνία βρήκε μπροστά του ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης. Από την 1η Ιουνίου οπότε πήρε τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του Ιωνά Νικολάου το εν λόγω θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα. Τελικά μετά από πολλές συζητησεις το θέμα πάγωσε και θα ξανασυζητηθεί το Σεπτέμβριο. Μιλώντας για πρώτη φορα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Σαββίδης έκανε την πρώτη αποτίμηση των θεμάτων που τέθηκαν μπροστά του.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

«Μας χαροποιεί η κατάληξη»

Ο Υπουργός ποδοσφαιρόφιλος γαρ έχει άποψη και την καταθέτει στο Newsbomb για την κάρτα φιλάθλου: ««Στο θέμα της κάρτας φιλάθλου, παρά το ότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια από την Επιτροπή Νομικών και συζητήσαμε όλη την πρόταση νόμου, η κατάληξη είναι ότι θα παραμείνει ακριβώς το ίδιο καθεστώς και για την επόμενη χρονιά. Μας χαροποιεί η κατάληξη αυτή, γιατί είναι σε όλους γνωστές οι δικές μας διαφωνίες, τόσο σε θέματα κατάργησης όσο και σε θέματα αναστολής της κάρτας φιλάθλου. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε ώστε να το βελτιώσουμε και θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη συνεργασία για τον σκοπό αυτό».

Ο κ. Σαββίδης, μέσω της ιστοσελίδας μας τόνισε:«Θέλω να καλέσω και τα σωματεία και τους φιλάθλους να πάρουν τη γενναία απόφαση –τα σωματεία να την στηρίξουν προς τους φιλάθλους τους αλλά και όλους τους φιλάθλους – να ξανασκεφτούν τι έχουν να χάσουν με το να συνεχίζουν ενδεχομένως να φέρουν ένσταση στη συνέχιση του θεσμού αυτού. Ελπίζω, γιατί είμαι κι εγώ ποδοσφαιρόφιλος, ότι μετά από την εξέλιξη αυτή θα δούμε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κατόχων καρτών φιλάθλου και ότι την επόμενη χρονιά θα δούμε πολύ περισσότερους φιλάθλους στα γήπεδα. Θέλω να διαβεβαιώσω και να καθησυχάσω ότι κανένας νομοταγής πολίτης δεν έχει να φοβηθεί οτιδήποτε δίδοντας τα στοιχεία που απαιτούνται για να εκδώσει κάρτα φιλάθλου».

«Θα εκσυγχρονίσουμε την Αστυνομία»

Η Κυπριακή Αστυνομία είναι ένας ζωντανός οργανισμός με καθημερινά προβλήματα. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι: «Καθημερινώς αντιμετωπίζω τα προβλήματα της Αστυνομίας, τα οποία πρέπει να επιλύσουμε. Όντως, το βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση του Σώματος». Όπως αναφέρει ο κ. Σαββίδης, «ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της Αστυνομίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στις προτεραιότητες μας, όμως παράλληλα, θα πρέπει να εστιάσουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, στα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

19527 Q 600 600 copy

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι έχει ήδη τροχοδρομηθεί η πρόσληψη 200 αστυνομικών, 30 ειδικών αστυνομικών και 56 πυροσβεστών φέτος, και άλλων 200 αστυνομικών και 30 ειδικών αστυνομικών το έτος 2020. Επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι αναμένονται τα αποτελέσματα συγκριτικής μελέτης για το θέμα του προσωπικού.


Παράλληλα, ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια για να γίνουν σημαντικά βήματα σε θέματα αξιοκρατίας, όπως η αναθεώρηση των κριτηρίων πρόσληψης, η θέσπιση κριτηρίων για τις μεταθέσεις, η θέσπιση διαδικασιών για επιλογή υποψηφίων για εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό.

Μηδενική ανοχή στη διαφθορά

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και τόνισε «Οι διεφθαρμένοι δεν έχουν καμία θέση σε ένα σύγχρονο αστυνομικό σώμα. Γνωρίζω ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες, όμως για να πετύχουμε τον στόχο αυτό θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Όσοι κατέχουν στοιχεία διαφθοράς πρέπει να μιλούν, διαφορετικά θα είναι και αυτοί υπεύθυνοι συγκάλυψης».

Όσον αφορά στο θέμα της καταπολέμησης του εγκλήματος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους «για πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής σοβαρού εγκλήματος που ταλανίζει τη σημερινή κοινωνία όπως είναι τα ναρκωτικά, η εμπορία προσώπων, η τρομοκρατία, το κυβερνοέγκλημα με έμφαση στα αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος παιδιών όπως είναι η παιδική πορνογραφία αλλά και ευρύτερα κάθε αδίκημα που συνιστά κάθε μορφής κακοποίηση παιδιού».

Επιτακτική ανάγκη

Ο Υπουργός μιλώντας στο Newsbomb κρίνει ως επιτακτική ανάγκη τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά τις τροχαίες παραβάσεις. Όπως είπε, «στόχος είναι η αποτροπή που συνίσταται από την αυστηρότητα και αμεσότητα της ποινής που επιβάλλεται. Κυρίαρχο στοιχείο είναι και η αντίληψη που έχει κάποιος για την πιθανότητα να εντοπιστεί η παρανομία του».

cache 1500x3000 Analog medium 655329 34785 1222019

Αναφερόμενος στο θέμα του συστήματος φωτοεπισήμανσης και του γεγονότος ότι την 1η Ιουλίου προκηρύχθηκαν οι προσφορές ο κ. Σαββίδης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι: «Επικροτώ κάθε συνέργεια καλλιέργειας οδικής συνείδησης. Ζητούμενο, να μην επιβάλλεται η οδική συμπεριφορά, αλλά να είναι συνειδητή επιλογή. Εμείς έχουμε πρώτοι την ευθύνη, γιατί εμείς κρατούμε το τιμόνι. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα σπουδαίο μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο».

 Πρώτιστο μέλημα η μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε και σε ένα από τους βασικούς του στόχους που είναι η μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων. Χαρακτηριστικά, ανέφερε «ως άνθρωπος που προέρχομαι από το χώρο της Νομικής έχω πρώτιστο μέλημα τη μεταρρύθμιση στο χώρο. Αποδεδειγμένα, το μεγάλο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων και θα δώσουμε εκεί μεγάλο βάρος. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες»