Υπ. Δικαιοσύνης: Η εκπαίδευση αναπόσπαστο μέρος του σωφρονιστικού μας συστήματος

Υπ. Δικαιοσύνης: Η εκπαίδευση αναπόσπαστο μέρος του σωφρονιστικού μας συστήματος

"Με την αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια"

Η εκπαίδευση αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο και οργανικό μέρος του σωφρονιστικού μας συστήματος, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών.
 
«Έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα καλά οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης, βασισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά πρότυπα. Πρόκειται για ένα σύστημα που στοχεύει στην απόκτηση βασικών γνώσεων, στην ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου των κρατουμένων και στη βελτίωση των επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή κοινωνική επανένταξη μετά από την αποφυλάκιση και να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο Άριστος Τσιάρτας επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Όπως ανέφερε, η συμμετοχή τους στα προγράμματα του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών πραγματώνει μια από τις βασικές επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στη λειτουργία και τους σκοπούς του σωφρονιστικού μας συστήματος. «Για εμάς, το δικαίωμα στην εκπαίδευση αφορά σε όλους τους κρατούμενους. Δεν σας θεωρούμε ούτε σας αντιμετωπίζουμε  ως μια αποκομμένη κοινωνική ομάδα. Αντίθετα, επιδιώκουμε ενσυνείδητα να παρέχουμε στην πράξη τα ίδια ακριβώς δικαιώματα στην εκπαίδευση και στη γνώση που απολαμβάνουν  όλοι οι πολίτες», συμπλήρωσε.

Λέγοντας πως η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων, αποτελεί τον κύριο άξονα της σωφρονιστικής μας πολιτικής, ο κ. Σαββίδης τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε ο θεσμός της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των κρατουμένων – σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού– γιατί το θεωρούμε απαραίτητο και καθοριστικό παράγοντα για την προσωπική ανάπτυξη των κρατουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις φυλακές.

«Με την αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια», είπε, για να επισημάνει πως χαρακτηριστικές είναι η αναγνώριση και οι θετικές κριτικές που έχουμε δεχθεί από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και από εμπειρογνώμονες ξένων χωρών που επισκέπτονται τις Φυλακές.

«Με την πληθώρα των εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων που εφαρμόζονται σήμερα στις Φυλακές επιδιώκουμε όχι μόνο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, αλλά και την ενίσχυση της επαγγελματικής και κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για συνολική αναθεώρηση του Νόμου και των Κανονισμών των Φυλακών, που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, λέγοντας πως αυτό περιλαμβάνει «καινοτόμες αλλαγές που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος, προσανατολισμένου στην ανθρωποκεντρική έκτιση των ποινών και στην ενίσχυση των διαδικασιών αναμόρφωσης και παραγωγικής κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων».
 
Είπε τέλος πως αναθεωρήθηκαν και ενισχύθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, δίδοντας στους κρατούμενους την ευκαιρία  να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου και απολυτήριο Λυκείου, να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο, ώστε να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο παραμονής τους στις φυλακές.

Πηγή: ΚΥΠΕ