Έρχεται βούρδουλας για δυο υποψήφιους και δυο κόμματα για ευρωεκλογές

Έρχεται βούρδουλας για δυο υποψήφιους και δυο κόμματα για ευρωεκλογές

Έτοιμη για ποινές η Επίτροπος

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ενάμισι σχεδόν μήνα μετά τις Ευρωεκλογές του Μαϊου 2019 βγαίνουν στη φόρα παραβάσεις προσωπικών δεδομένων. Στο «σκαμνί» της αρμόδιας Επιτρόπου βρίσκονται δυο πολιτικά κόμματα και δυο υποψήφιοι οι οποίοι τέθηκαν υπό τη «βάσανο» έρευνας και αναμένεται «βούρδουλας».

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Η τελική απόφαση για την τύχη τους αναμένεται να εκδοθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Τόσο οι δυο υποψήφιοι, όσο και τα κόμματα θα γίνουν «φτωχότεροι» κατά μερικές χιλιάδες ευρώ. Η καθυστέρηση προέκυψε λόγω των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας (ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των ενδιαφερομένων και του Γραφείου της Επιτρόπου).

Τα παράπονα αυτά αφορούν την προεκλογική εκστρατεία και τις ημερομηνίες 24-26 Μαϊου 2019 οπότε και «άναψε» στην κυριολεξία η μάχη. Συνολικά, στις επόμενες ημέρες το Γραφείο θα εκδώσει τέσσερις εκθέσεις έκαστη για την κάθε περίπτωση.

Tι θα βγει

Η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων θα καταγράψει τις θέσεις για τα εξής περιστατικά:

Ένα παράπονο εναντίον υποψηφίου που έχει επιβληθεί αυστηρή επίπληξη καθότι δεν έδιδε δικαίωμα αντίταξης (stop message) στον παραλήπτη.
Δυο παράπονα εναντίον του ίδιου υποψηφίου όπου αναμένεται τελική απόφαση αφού έχει κριθεί εκ πρώτης παράβαση.
Δυο παράπονα εναντίον πολιτικού κόμματος αναμένεται τελική απόφαση αφού έχει κριθεί εκ πρώτης παράβαση.
Το τριήμερο 24-26 Μαϊου υποβλήθηκαν 24 παράπονα στο Γραφείο και διεκπεραιώθηκαν τα 20.

electcyox

Από αυτά:

7 παράπονα έχουν αποσυρθεί  κατά την διάρκεια της διερεύνησης του παραπόνου από τους παραπονούμενους και πριν την έκδοση τελικής απόφασης. 

3 από αυτά, έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω εξέταση από το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθότι αναγραφόταν ως αποστολέας συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, ενώ στην πραγματικότητα ο αποστολέας ήταν κάποιος τρίτος.

Για 8 παράπονα εναντίον υποψηφίων έχει επιβληθεί προειδοποίηση καθότι συμμορφώθηκαν άμεσα και δεν είχαν προηγούμενο.