Κύπρος: Πρόστιμα - «φωτιά» - Δεν έδεσες το παιδί στο πίσω κάθισμα του οχήματος; Πλήρωσε €300

Κύπρος: Πρόστιμα - «φωτιά» - Δεν έδεσες το παιδί στο πίσω κάθισμα του οχήματος; Πλήρωσε €300

Όλες οι πληροφορίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Nέα δεδομένα θα φέρει η μη τήρηση της νομοθεσίας για τα τροχαία αδικήματα στους επόμενους μήνες. Η αύξηση των ποινών θα «ματώνει» τις τσέπες των οδηγών. Όσοι οδηγοί θα μεταφέρουν τα παιδιά τους ή ανήλικους χωρίς παιδικά καθίσματα ή booster ίσως να μένουν φτωχότεροι κατά 300 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Τροχαία: Στο δρόμο… για νόμο οι ποινές που θα «καίνε» τις τσέπες μας

Παρά το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο νόμο δεν έγινε αναφορά τους προηγούμενους μήνες, αλλά και προσφάτως στην αρμόδια Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, το Newsbomb το έψαξε. Εντοπίσαμε ότι όντως τα υπό συζήτηση νομοσχέδια που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνουν αύξηση ποινών και για την παράλειψη τοποθέτησης παιδικών καθισμάτων ή booster. Η εισήγηση των τεχνοκρατών του Υπουργείου είναι σαφής: Η παραβίαση της εν λόγω πρόνοιας να ισοδυναμεί με πρόστιμο 300 ευρώ.

4221396001 5313582164001 5122679778001 vs

Το Newsbomb επικοινώνησε με βουλευτές - μέλη της Επιτροπής και ανέφεραν ότι η εν λόγω πτυχή των νομοσχεδίων δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή Μεταφορών. Έτσι, τα πάντα θα κριθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την έναρξη των εργασιών της Βουλής. Πάντως, αρκετοί βουλευτές δεν γνώριζαν εάν το ζήτημα των παιδικών καθισμάτων βρίσκεται στα υπό συζήτηση νομοσχέδια.

Ανάλογα με την ηλικία

Αστυνομικές πηγες που μίλησαν στο Newsbomb ανέφεραν ότι στα νομοσχέδια, προβλέπεται ότι η τοποθέτηση παιδικού καθίσματος ή booster, θα εξαρτάται από την ηλικία  και το ύψος των παιδιών. Για παράδειγμα, παιδιά με ύψος 1.35 cm που βρίσκονται σε νηπιακή ηλικία, υποχρεωτικά, για να διακινηθούν με οποιοδήποτε όχημα, θα πρέπει να κάθονται σε booster. Τα μεγαλύτερα παιδιά σε ειδικά παιδικά καθίσματα συγκράτησης.

«Μπάχαλο» με τα λεωφορεία και τα ταξί

Η συζήτηση όμως που αφορά τα λεωφορεία και τα ταξί, δηλαδή η τοποθέτηση booster ή παιδικών καθισμάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν έβγαλε αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν κατέληξαν σε απόφαση, αφού οι ενδιαφερόμενες εταιρείες λεωφορείων αλλά και τα ταξί ισχυρίστηκαν ότι: Πρώτο: Δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή για να τοποθετήσουν booster ή παιδικά καθίσματα. Δεύτερο: Επικαλέστηκαν το υψηλό κόστος.

Όπως πληροφορούμαστε, κερδίζει έδαφος όπως η αδυναμία που προκύπτει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να καλυφθεί από ένα γενικό πλαίσιο με τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας που θα δένει τα παιδιά σε τρία σημεία. Το «καυτό» θέμα θα συζητηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

Λεωφορειούχοι: Άσκοπη συζήτηση

Ο ιδιοκτήτης της Εταιρείας Λεωφορειούχων Χατζηλύκος, Μέμνος Χατζηλύκος ανέφερε ότι «εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση των booster και των παιδικών καθισμάτων στα λεωφορεία. Χρησιμοποιούμε ότι αναφέρει ο νόμος και τον εφαρμόζουμε πιστά. Δηλαδή, ζώνες ασφαλείας σε τρία σημεία. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας έχουν ευθύνη για τη μεταφορά τους οι συνοδοί τους».

40 4 l

Πάντως, η αρχική πρόταση νόμου που έγινε το 2018 από τους βουλευτές βουλευτές Ελένη Σταύρου, Μαριέλλα Αριστείδου, Άννα Θεολόγου, Γιώργο Περδίκη και Μιχάλη Γιωργάλλα προέβλεπε ότι οι παρανομούντες οδηγοί Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα τιμωρούνταν με ποινές μέχρι 6 μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο μέχρι 1700 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα νομοσχέδια, η ρύθμιση που προτείνει η Κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή του νόμου για τη ζώνη ασφαλείας είναι η αύξηση του χρηματικού προστίμου από τα 85 στα 400 ευρώ.