Κύπρος: Δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς, προσποιούνται άλλους και χακάρουν το facebook

Κύπρος: Δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς, προσποιούνται άλλους και χακάρουν το facebook

Αυξάνονται τα περιστατικά

Άντρη Θρασυβούλου

Συχνό φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί η δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών. Το φαινόμενο παρατηρείται συχνά και από Κύπριους χρήστες του Facebook. Άτομα υιοθετούν προσωπικά στοιχεία κάποιου άλλου προσώπου, συνομιλούν με άλλα άτομα και τα εξαπατούν καθώς πιστεύουν ότι επικοινωνούν με κάποιον άλλον. Οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει κάτω από το μικροσκόπιο του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα το facebook και το messenger.

Κατά το 2015 το Γραφείο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε 28 σχετικές καταγγελίες δημιουργίας ψεύτικων λογαριασμών ατόμων που παρουσιάζονταν με τα στοιχεία κάποιου άλλου υπαρκτού προσώπου οι οποίες αυξήθηκαν το 2016 σε 43. Το 2017, οι καταγγελίες ήταν 24 και 30 κατά το 2018.

 Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Να σημειωθεί ότι τα ψεύτικα προφίλ στο Facebook παραβιάζουν αυτόματα τους όρους χρήσης του Facebook και όταν καταγγελθούν από άλλους χρήστες, αυτά διαγράφονται.

Την ίδια ώρα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται καταγγελίες και για hacking των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκική εισβολή: Ο χρόνος σταμάτησε το 1974 - Η Κύπρος έπαψε να είναι η ίδια

Κατά το 2015 επιλήφθηκε 33 περιστατικά, ενώ κατά το 2016 ο αριθμός διπλασιάστηκε σε 65 περισταστικά. 58 περιστατικά προέκυψαν το 2017 και 45 κατά το 2018.

 Ένας πολίτης-χρήστης του διαδικτύου που επιθυμεί να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία μπορεί να καταγγείλει:

• μέσω της εφαρμογής για έξυπνα κινητά της Αστυνομία είτε

• μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών αδικημάτων μέσω διαδικτύου η οποία είναι προσβάσιμο από την ιστοσελίδα της Αστυνομίας https://cybercrime.police.gov.cy

• είτε με επικοινωνία με το τηλεφωνικό κέντρο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 22808200