Η φοιτητική χορηγία… φρενάρει τη φυγοστρατία - Η Βουλή δεν ξεμπερδεύει ούτε τον Σεπτέμβριο

Η φοιτητική χορηγία… φρενάρει τη φυγοστρατία - Η Βουλή δεν ξεμπερδεύει ούτε τον Σεπτέμβριο

Αποφασισμένος για να ψηφιστεί ο Υπουργός Άμυνας - Η μείωση στην κατάταξη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το Υπουργείο Άμυνας δεν … τελειώνει τη φυγοστρατία. Αντίθετα, βάζει εκ νέου στο παιχνίδι και τη Βουλή. Το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά τους σπουδαστές στρατιώτες.

 

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Δηλαδή, βάση απόφασης του Υπουργού, όσοι στρατεύσιμοι σπουδαστές αποφασίσουν να πάνε για σπουδές προτού ολοκληρώσουν τη θητεία τους δεσμεύονται με εγγύηση. Δηλαδή, εάν οι συγκεκριμένοι στρατιώτες αποστρατεύονται τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο για να μην χάσουν τη φοιτητική χρονιά θα μπορούν να πάνε σε σπουδές και όταν επιστρέψουν είτε το καλοκαίρι είτε με το πέρας των σπουδών τους να εκτίσουν το υπόλοιπο της θητείας τους. Εάν δεν το πράξουν τότε η εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ θα κατάσχεται.

Το νομοσχέδιο ήταν στο πακέτο μέτρων που ετοίμασε το Υπουργείο Άμυνας για πάταξη της φυγοστρατίας, αλλά έμεινε τελικά… στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως πληροφορούμαστε, πλέον ο Υπουργός βάζει πίεση ώστε το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το συντομότερο δυνατό.

«Θα περάσει»

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ήταν κάθετος στο θέμα του νομοσχεδίου. Όπως είπε, «το νομοσχέδιο θα περάσει. Η Νομική Υπηρεσία το εξετάζει νομοτεχνικά και θα το καταθέσουμε στη Βουλή».

Η Επιτροπή Άμυνας θα εξετάσει το Σεπτέμβριο νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο ώστε στρατεύσιμοι με εκ γενετής σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιακά νοσήματα, επιληπτικοί κ.α.) να εξασφαλίζουν οριστικό απολυτήριο και να μην αναγκάζονται να περνούν κάθε χρόνο από ιατροσυμβούλιο μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Σημειώνεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις μη συνεπούς παρουσίας στις αρμόδιες Αρχές.

«Βάλαμε στοπ»

Ο Υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι κατά τη φετινή κατάταξη και μετά την ψήφιση νόμου που αποτρέπει στους στρατεύσιμους αθλητές να εξασφαλίσουν δελτίο υγείας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα νέα δεδομένα περιόρισαν μόλις στο 2.9% τη φυγοστρατία στη φετινή κατάταξη των ΕΣΣΟ.