Μ. Τράγκολας: Ο άνθρωπος … τα είδε όλα - «Έζησα στιγμές που δεν ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ»

Μ. Τράγκολας: Ο άνθρωπος … τα είδε όλα - «Έζησα στιγμές που δεν ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ»

Θυμάται την τραγωδία στο Μαρί τη δίνη του Ορέστη και τα 40 χρόνια στην υπηρεσία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

O άνθρωπος… τα είδε όλα. Ο λόγος για τον Μάρκο Τράγκολα ο οποίος μετά από 40 χρόνια ευδόκιμης παρουσίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία εκ των οποίων τα 8 τελευταία στη θέση του αναπληρωτή και κατόπιν του διευθυντή της Πυροσβεστικής αποχωρεί από το Σώμα με αφυπηρέτηση. Η 31η Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα στο Σώμα και τρεις ημέρες προτού αποχωρήσει ο κ. Τράγκολας αφήνει «ενέχυρο» στη Νewsbomb τις μεγάλες του στιγμές στην Υπηρεσία. Ο κ. Τράγκολας θυμάται την πρώτη του μεγάλη αποστολή το 1980 μέχρι και την τελευταία με τον εντοπισμό των θυμάτων του Ορέστη.
 
 
Αρχικά, ο Μάρκος Τράγκολας αναφέρεται στην αφυπηρέτησή του την Πέμπτη 1η Αυγούστου 2019. Βήμα - βήμα εξιστορεί με τη συντροφιά της Newsbomb τις κυριότερες στιγμές του στην Υπηρεσία. 
 
Η αφήγηση έχει τεράστιο ενδιαφέρον και ο κ. Τράγκολας θυμάται: «Οι κυριότερες στιγμές μου στην Υπηρεσία ήταν πάρα πολλές. Στη μνήμη μου έρχονται οι πλημμύρες που ζήσαμε στη Λάρνακα το 1981 και το 1984. Τότε, το 1981 ήμουν νεαρός πυροσβέστης και το 1984 λοχίας. Οι πλημμύρες τότε ήταν πολύ εκτεταμένες στα χωριά Λειβάδεια, Αραδίππου, Καλό Χωριό. Τα νερά ήταν ορμητικά και δουλέψαψε σε δύσκολες συνθήκες κάνοντας πολλές διασώσεις. Συνεχίζοντας θυμάται: «Κινδυνεύσαμε και εμείς τότε».
 
 
Η μεγάλη πυρκαγιά στην Ορεινή Λάρνακας
 
Ο κ. Τράγκολας θυμάται και θεωρεί ως δεύτερο σταθμό στην καριέρα του τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ορεινή Λάρνακος το 2000. Όπως λέει:«Ήταν η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που είχαμε στην Κύπρο και τότε δεν ήμασταν καθόλου καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τέτοια έκταση πυρκαγιάς. Θεωρώ ότι από τότε άρχισαν να φαίνονται ξεκάθαρα οι συνθήκες της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο και ακολούθησαν δύσκολες πυρκαγιές.»
 
Έτσι έζησα το Μαρί
 
Από τη μνήμη του Μάρκου Τράγκολα δεν σβήνει η τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Ο κ. Τράγκολας είπε ότι η τραγωδία τον σημάδεψε. Όπως αναφέρει στην Newsbomb «τότε στις 11 Ιουλίου 2011 ήμουν βοηθός διευθυντής και επειδή διαμένω στη Λάρνακα βρέθηκα από τους πρώτους στη Βάση. Προηγουμένως θυμάμαι επικοινώνησα με την ΕΜΑΚ και  επειδή δεν εντοπίσαμε τους πυροσβέστες έτρεξα άμεσα και βρέθηκα στις 06:40 στη Βάση».
 
«Τραγικές στιγμές»
 
Ο κ. Τράγκολας εξιστορεί τα όσα έζησε στη Βάση. «Εκεί ζήσαμε τραγικές στιγμές, ψάχναμε τους συναδέλφους μας, ενώ υπήρχαν παντού πυρκαγιές και φωτιά στο Σταθμό Βασιλικού. Αντιλαμβάνεστε είναι γεγονότα που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ». Όταν του αναφέραμε ότι χάθηκαν και πυροσβέστες ο κ. Τράγκολας είπε ότι «χάσαμε πυροσβέστες που εγώ ήμουν ο πρώτος διοικητής τους στην ΕΜΑΚ και είχαμε δεσμούς συναδελφικούς, αλλά και φιλικούς. Αμέσως  μετά την τραγωδία ανέλαβα ως αναπληρωτής διευθυντής».
 
Όπως αναφέρει, «η τότε διεύθυνση της Πυροσβεστικής έτυχε του χειρισμού που όλοι γνωρίζετε, το ηθικό των πυροσβεστών μας ήταν στο ναδίρ, ενώ το 2012 και 2013 αφυπηρέτησε  ένας πολύ μεγάλος αριθμός πυροσβεστών, παρατηρήθηκε πρόβλημα στις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη έξαρση των πυρκαγιών και δουλέψαμε πολύ σκληρά με τους συναδέλφους για να ανταπεξέλθουμε».
 
main image
 
Η Σολιά
 
Από τη μνήμη του κ. Τράγκολα δεν «σβήνει» ούτε η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας στις 19 Ιουνίου 2016. Όπως αναφέρει, «μείναμε δυο ημέρες στις εστίες της φωτιάς. Στο άκουσμα ότι ένα πυροσβεστικό όχημα ανατράπηκε και οι δασοπυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους μας συγκλόνισε». Ο κ. Τράγκολας δεν ξεχνά και δύσκολες πυρκαγιές στις ορεινές περιοχές Λάρνακος και Λεμεσού που αντιμετώπισε και είχε το πρόσταγμα.
 
Η δίνη του Ορέστη
 
Ποιος ξεχνά τα φρικτά εγκλήματα του ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς και τις τιτάνιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ και δυτών για τον εντοπισμό των επτά θυμάτων πέντε γυναικών και δυο ανήλικων κοριτσιών στο φρεάτιο του Μιτσερού, στην Κόκκινη Λίμνη και στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στο Ξυλιάτο .
 
 Ο κ. Τράγκολας τόνισε ότι αυτές οι στιγμές ουδέποτε θα ξεχαστούν αφού «η υπόθεση εκτός από την ψυχική ταλαιπωρία, ταλαιπώρησε το κράτος ολόκληρο. Ευτυχώς, με τη σκληρή δουλειά όλων μας μέσα σε δυο μήνες εντοπίστηκαν όλα τα πτώματα και καταδικάστηκε ο δράστης». ‘Οταν «πιέσαμε» τον κ. Τράγκολα να μας πει κάτι παραπάνω ανέφερε: «Θα μείνουν χαραγμένα αυτά τα συμβάντα στη μνήμη όλων μας και ελπίζω στο μέλλον το κράτος να μην αντιμετωπίσει παρόμοια εγκλήματα». Σημειώνεται ότι ενώ μας μιλούσε ο κ. Τράγκολας έλαβε μήνυμα για τις κηδείες των Μαρικάρ και Μαίρη Ρόουζ.
 
kokkini2
 
 
Η «περιπέτεια» στην Αρτέμιδα
 
Ο Μάρκος Τράγκολας ήταν παρόντας και στις μεγάλες πυρκαγιές της Αρτεμίδος στην Πελοπόννησο το 2007 όπου οι Κύπριοι πυροσβέστες τα εδωσαν όλα. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ήμουν  υπεύθυνος των Κυπρίων πυροσβεστών στην Πελοπόννησο. Εκεί όπως γνωρίζετε έχασε μεγάλος αριθμός πυροσβεστών τη ζωή τους όπως και πολύς κόσμος. Ολόκληρες εκτάσεις κάηκαν και χρειάστηκε να δουλέψουμε πολύ έντονα με τους συναδέλφους στην Ελλάδα πολύ σκληρά και πάθος. Ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά σε έκταση που κλήθηκα να λάβω μέρος».
 
Πάει για Δήμαρχος; 
 
Ποιο θα είναι όμως το επόμενο βήμα του Μάρκου Τράγκολα. Έντονα ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου. Ο ίδιος τοποθετείται: «Ακούγονται διάφορα. Ενόσω φορώ τη στολή δεν θα ήταν καθόλου σωστό, ηθικό και σαφώς αντιδεοντολογικό να μιλήσω γι’αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή. Βιώνω όσα ακούγονται και επί του θέματος θα μιλήσω μετά την 1η Αυγούστου». Ωστόσο, μας αποκάλυψε ότι η πρόθεση διεκδίκησης της δημαρχίας ως ανεξάρτητος ήταν καθαρά δική του».