Υπ. Γεωργίας: Έχουμε προγραμματισμό και αναμένουμε σημαντική πρόοδο στο θέμα των λυμάτων

Υπ. Γεωργίας: Έχουμε προγραμματισμό και αναμένουμε σημαντική πρόοδο στο θέμα των λυμάτων

Το Υπουργείο Γεωργίας έχει προχωρήσει σε συστηματικό προγραμματισμό ώστε να υπάρξει καθυστέρηση ή αποτροπή της όποιας ποινής από την ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στο θέμα της διαχείρισης των λυμάτων, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτική Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ ΕΔΩ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Υπουργείο, σχολίασε το θέμα του κινδύνου επιβολής προστίμου στην Δημοκρατία αναφορικά με τη καθυστέρηση στη δημιουργία δικτύων συλλογής λυμάτων και σταθμών επεξεργασίας λυμάτων.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτές οι υποδομές θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2012, δεν ολοκληρώθηκαν και μετά προέκυψε και η οικονομική κρίση. Σημείωσε ότι είχε υποβληθεί πριν από δύο χρόνια ένα νέο πλάνο για ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών που έφτανε μέχρι και το 2027, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την ΕΕ και για αυτό έστειλε και την προειδοποίηση στην Κύπρο.

Το Υπουργείο, είπε, είναι στη διαδικασία να επιταχύνει όσο γίνειται την πρόοδο σε αυτό το ζήτημα και εξέφρασε την άποψη ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, ετοιμάζει ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου με εισηγήσεις πως μπορεί να γίνει αυτή η επιτάχυνση.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

«Θεωρώ ότι δείχνοντας προς την ΕΕ την πρόοδο την οποία θα επιτελέσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια, είτε θα αποφύγουμε, είτε θα καθυστερήσουμε πολύ τις όποιες ποινές πρόκειται να δεχτεί η Κύπρος», ανέφερε.

Ανέφερε ακόμα ότι έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις περίπτωση προς περίπτωση, δήμο προς δήμο και έχει προγραμματιστεί πολύ συστηματικά πώς θα ξεπεραστούν, έτσι ώστε να υπάρξει σημαντική πρόοδος που να συμβάλλει είτε στην καθυστέρηση είτε στην αποτροπή της όποια ποινής για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: ΚΥΠΕ