Τσιμπήματα δράκαινας στη Λεμεσό - Δύο νέα περιστατικά

Τσιμπήματα δράκαινας στη Λεμεσό - Δύο νέα περιστατικά

Τι συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις

Άντρη Θρασυβούλου

Σε δύο περιστατικά που αφορούσαν τσιμπήματα από δράκαινες επενέβησαν την Κυριακή ναυαγοσώστες. Τα περιστατικά συνέβηκαν στην Ακτή του Κυβερνήτη και οι ναυαγοσώστες προχώρησαν έγκαιρα στις ενδεδειγμένες ενέργειες προς βοήθεια των δύο ατόμων.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ναυαγοσωστών, Ανδρέα Ησυχίου, αμέσως τοποθετήθηκε ζεστό νερό στην περιοχή όπως συνίσταται σε αυτές τις περιπτώσεις.

drakaina

Το τσίμπημα από δράκαινα συνήθως προκαλεί έντονο πόνο ενώ συνίσταται συμπτωματική θεραπεία με παυσίπονα.

Στις δράκαινες, οι σκληρές ακτίνες του πρώτου ραχιαίου πτερυγίου και τα αγκάθια των βραγχιακών επικαλυμμάτων περιέχουν μια ισχυρή τοξίνη, την δρακοτοξίνη (dracotoxin). Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, έντονο πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές. Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

drakaina

Όπως μας αναφέρθηκε από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, υπάρχουν παρόμοια περιστατικά αυτές τις ημέρες με πολίτες που προσέρχονται στις Πρώτες Βοήθειες. Ιατρός του Τμήματος τονίζει στο Newsbomb ότι εάν υπάρξει αλλεργική αντίδραση θα πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα γιατρό.

Τι είναι η δράκαινα

Η ονομασία «δράκαινα» αποδίδεται στην Κύπρο στα τουλάχιστον 4 είδη της οικογένειας Trachinidae που απαντούν στο νησί (Trachinus draco, Trachinus radiatus, Trachinus araneus, Echiichthys vipera). Οι δράκαινες είναι γενικά μικρά ψάρια, με μήκος συνήθως μεταξύ 15 και 30 εκατοστών, αν και κάποια είδη μπορούν να φτάσουν και τα 40 εκατοστά. Έχουν μακρόστενο κυλινδρικό σώμα, συνήθως καφεκίτρινου χρώματος, κάποτε με μαύρα στίγματα, μικροσκοπικά λέπια και μεγάλο στόμα με έντονη κλίση προς τα πάνω. Είναι βενθικά είδη και περνούν τον περισσότερο καιρό καμουφλαρισμένες στη λάσπη ή την άμμο σε βάθη μέχρι και 300 μέτρα, έχοντας μόνο το κεφάλι ακάλυπτο, ενεδρεύοντας για τη λεία τους, κυρίως μικρά ασπόνδυλα και ψάρια. Οι δράκαινες αλιεύονται με δίκτυα, τράτες βυθού, ψαροντούφεκο, παραγάδι και καθετή.