Αναλαμβάνει η FRONTEX να αρπάξει διακινητές και να διώξει παράνομους μετανάστες

Αναλαμβάνει η FRONTEX να αρπάξει διακινητές και να διώξει παράνομους μετανάστες

Θα τους ξεψαχνίσει κυριολεκτικά και θα ετοιμάσει το σχετικό προφίλ του καθενός,

Του Στέλιου Ξιουρή

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα της Κύπρου- πάντα μετά το Εθνικό Θέμα- το μεταναστευτικό ζητείται η βοήθεια της FRONTEX, η οποία αποστέλλει κλιμάκιο εξειδικευμένων μελών της προς υποβοήθηση των αρχών της Δημοκρατίας. 

Κύριο μέλημα της FRONTEX (Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες , σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές , με συγκεκριμένες μεθόδους μέσω των οποίων θα σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες ροές παράνομων μεταναστών , αλλά και να συλληφθούν όσοι εξ αυτών είναι διακινητές ανθρώπων ή και ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις ΕΔΩ

Με την κατάλληλη τεχνογνωσία και την τράπεζα πληροφοριών που διαθέτουν, αλλά και με την εξειδικευμένη τους εμπειρία, ευελπιστεί η Κυβέρνηση ότι θα τεθεί τέρμα στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που τείνει να μετεξελιχθεί σε γάγγραινα για τον τόπο και την κοινωνία.

Όλοι οι μετανάστες και αιτητές πολιτικού ασύλου, θα περάσουν από έλεγχο της FRONTEX, η οποία θα τους ξεψαχνίσει κυριολεκτικά και θα ετοιμάσει το σχετικό προφίλ του καθενός, ώστε να αποφασισθεί ποιοι εξ αυτών θα πρέπει να απελαθούν αμέσως και να σταλούν στις χώρες από όπου ήρθαν στην Κύπρο…Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών που κάθε χώρα μπορεί αν φιλοξενεί…

Η μετάκληση κλιμακίου της FRONTEX αποφασίστηκε ανάμεσα σε άλλα, στην σύσκεψη που είχαν πρόσφατα στην Ελλάδα ο Υπουργός Εσωτερικών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ και ο Αναπληρωτής Υπουργός μετανάστευσης της Ελλάδας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ, όπου και αναζητήθηκαν κοινοί τρόποι για ανάσχεση των ροών παράνομων μεταναστών και γενικότερα η επίλυση του μείζονος για τις δυο χώρες προβλήματος της μετανάστευσης …

Ενεργοποιήθηκε το ZEPPELIN- Συστήματα παρακολούθησης και στην Κύπρο

Προφανώς και μια εκ των σημαντικότερων παραμέτρων του μεταναστευτικού είναι η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και προς τούτο στην εν λόγω σύσκεψη αναζητήθηκαν τρόποι για καλύτερη φύλαξη τους .

Έτσι η Ελλάδα ενεργοποίησε το ZEPPELIN ( νέας τεχνολογίας αερόπλοιο) που το απέκτησε το 2004 όταν διοργάνωσε του Ολυμπιακούς Αγώνες, και με τα προηγμένης τεχνολογίας όργανα του εποπτεύει όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι παρατηρήσεις του ZEPPELIN θα υποβοηθήσουν και την Κύπρο και θα ενταχθούν στο όλο πακέτο μέτρων αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.
Προφανώς η Κύπρος διαθέτει και δικά της μέσα παρατήρησης τα οποία και αξιοποιηθούν περαιτέρω με την κάθοδο των μελών της FRONTEX.

Τι είναι η FRONTEX

Η FRONTEX ιδρύθηκε το 2016, σε μια προσπάθεια των ευρωπαίων ηγετών να περιορίσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αποστολή της είναι να βοηθήσει στην τήρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τους ελέγχους των εθνικών συνόρων και να συντονίζει την συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Παρόλο που εξακολουθεί να αποτελεί καθήκον των κρατών- μελών ο έλεγχος των συνόρων του, η FRONTEX είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη- μέλη τον εφαρμόζουν με το ίδιο ψηλό πρότυπο απόδοσης.