Δεκαπενταύγουστος: Γιατί ονομάζεται Πάσχα του καλοκαιριού - Τι γιορτάζεται σήμερα

Δεκαπενταύγουστος: Γιατί ονομάζεται Πάσχα του καλοκαιριού - Τι γιορτάζεται σήμερα

Θεολόγος λύνει τις απορίες μας

Άντρη Θρασυβούλου

Κι ενώ οι πατροπαράδοτες σούβλες έχουν την τιμητική τους, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, η σημασία της σημερινής γιορτής ίσως να μην είναι ευρέως γνωστή ακόμη και στους ίδιους τους Χριστιανούς.

Τι γιορτάζεται λοιπόν, σήμερα;

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές γιορτές της Ορθοδοξίας. Η Εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου δηλαδή το θάνατο της.

Ο Θεολόγος, Σταύρος Ολύμπιος, εξηγεί στο Newsbomb ότι η Εκκλησία πιστεύει στη Μετάσταση της Παναγίας. ''Δεν ταφήκε δηλαδή και σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας η Παναγία μετέστη. Οι ύμνοι μιλούν γι αυτήν την Μετάσταση. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας την ημέρα του θανάτου της οι Απόστολοι κατά τρόπο θαυματουργό, βρέθηκαν εκεί όπου εκοιμήθη η Παναγία'', αναφέρει ο κ. Ολύμπιος.

koimisi_tis_theotokou660

Γιατί ονομάζεται «Πάσχα του Αυγούστου»

Σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο, η σημερινή ημέρα λέγεται και Πάσχα του Αυγούστου διότι η Παναγία θεωρείται ως το πρώτο πρόσωπο μετά τον Χριστό, καθώς είναι η μητέρα του. Γι' αυτό και λέγεται Θεοτόκος.

«Επιλέγηκε από τον Θεό ώστε το σώμα της να χρησιμοποιηθεί για να ενσαρκωθεί, για να ενανθρωπιστεί ο Υιός του Θεού».
 
Ο κ. Ολύμπιος σημειώνει επίσης ότι η Παναγία έχει τα περισσότερα προσωνύμια σε όλο τον κόσμο. «Θεωρείται μεσίτρια, οδηγήτρια. Γι' αυτό και μικροί και μεγάλοι όταν τους τύχει κάτι συχνά προσφωνούν ''Παναγία μου''.  Είναι η μητέρα του Θεού και μητέρα όλων μας. Γι αυτό και τη νιώθουμε πιο κοντά μας, την επικαλούμαστε, έχουμε χαιρετισμούς ενώ έχει πολλές εορτές».
 
Η νηστεία που ολοκληρώνεται σήμερα, έχει ως έναυσμα την 1η Αυγούστου.