ΓεΣΥ: Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα των ασθενών

ΓεΣΥ: Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα των ασθενών

Τι αναφέρει στο Newsbomb ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων

Άντρη Θρασυβούλου

Τα φάρμακα και οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο ΓεΣΥ. Αυτό ανέφερε στο Newsbomb, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας, τονίζοντας ότι το ΓεΣΥ είναι ένας δυναμικός οργανισμός και καθημερινά προκύπτουν διάφορα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

''Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα αφορούν κυρίως τα φάρμακα επειδή υπάρχει μια μεταβατική περίοδος. Λόγω του ότι υπάρχουν φάρμακα Α' Φάσης και Β' Φάσης, υπάρχει μία σύγχυση. Κάποια φάρμακα καταχωρούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ορισμένα φάρμακα θα χορηγούνται από τον κρατικό τομέα μέχρι το 2020. Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ελλείψεις σε φάρμακα. Κάποια φάρμακα ακόμη αξιολογούνται για να μπουν στο ΓεΣΥ. Τον Σεπτέμβριο είναι η τελευταία συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής που θα προβεί στην αξιολόγηση'', αναφέρει ο κ. Κουλούμας.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στο ΓεΣΥ

Αίτημα της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων είναι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να καλύπτονται από το ΓεΣΥ εκεί όπου προκύπτουν ιατρικοί λόγοι.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

''Ή ο ΟΑΥ θα πρέπει να τα καλύψει ή σε πρώτο στάδιο το κράτος. Θα πρέπει να υπάρξει κάλυψη για ιατρικούς λόγους. Αν έχεις π.χ οστεοπόρωση και χρειάζεσαι ασβέστιο. Άτομα με σπάνιες παθήσεις έχουν π.χ ανάγκη για λήψη μαγνησίου'', τονίζει ο ίδιος.

Μείωση αριθμού δικαιούχων ασθενών ανά προσωπικό ιατρό

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα το πρόβλημα με ασθενείς που δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού στους προσωπικούς ιατρούς είναι υπαρκτό. ''Εάν το πρόβλημα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, παρά την ομαλοποίηση του Συστήματος, τότε θα πρέπει να συζητηθεί ξανά ο αριθμός των δικαιούχων ασθενών στους προσωπικούς ιατρούς(έως τους 2500 ασθενείς) και η μείωση τους.''