Γιατί γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στην Κύπρο

Γιατί γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στην Κύπρο

Τι κάνει το Υπουργείο Υγείας

Άντρη Θρασυβούλου

Το φαινόμενο άρνησης των γονέων κατά του εμβολιασμού των παιδιών τους στην Κύπρο, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη έκταση στην παρούσα φάση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να βρίσκεται σε αύξηση. Αυτό αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε απάντηση του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλη Γιωργάλλας.

Λόγοι άρνησης εμβολιασμού

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος Υπουργός, σε ειδικό ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται στη διάρκεια έρευνας και στο οποίο εξετάζονται οι λόγοι μη εμβολιασμού του παιδιού τους σε περίπτωση που του λείπουν εμβόλια οι λόγοι άρνησης εμβολιασμού για φιλοσοφικούς λόγους (ομοιοπαθητική, θρησκεία, αμφισβήτηση ασφάλειας κ.λπ.) φτάνουν μόλις το 2% των γονέων που δεν εμβολίασαν το παιδί τους. Οι περισσότεροι το ανέβαλαν προσωρινά λόγω ασθένειας του παιδιού.

Ψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των κυπριόπουλων στα βασικά εμβόλια διαχρονικά

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των κυπριόπουλων στα βασικά εμβόλια διαχρονικά, καταγράφονται από την τριετή παγκύπρια έρευνα του Υπουργείου Υγείας που γίνεται με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) από το 1991.

embolia-protou-xronou

Η εμβολιαστική κάλυψη για τις 3 δόσεις του εμβολίου για τον τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη και πολιομυελίτιδα ξεπερνά σταθερά το 97% του πληθυσμού των παιδιών στην ηλικία των 12 μηνών.

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του 2015 φαίνεται ότι τα ποσοστά κάλυψης αυτά διατηρούνται αυξημένα (πίνακας 2). Ομοίως το ποσοστό των παιδιών που είναι πλήρως εμβολιασμένα για την ηπατίτιδα Β (εμβόλιο που εφαρμόστηκε το 1993), από το 2006 διατηρείται στο ζηλευτό επίπεδο πάνω από το 93% και στις έρευνες που έγιναν μετά το 2006 φτάνει το ακόμα ψηλότερο ποσοστό του 96%. Αυτό σημαίνει ότι η γενιά των παιδιών που γεννήθηκαν στην Κύπρο και είναι σήμερα μέχρι και 25 ετών θα πρέπει να έχει ανοσία κατά του ιού της ηπατίτιδας β σε πολύ ψηλό ποσοστό.

Το εμβόλιο κατά του Μηνιγγιτιδόκοκκου C επίσης διατηρεί ψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που φτάνουν το 84%. Πίνακας 1. Βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών ηλικίας 17-24 μηνών.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

εμβολια παιδια

Παγκύπρια έρευνα

Η Παγκύπρια έρευνα εμβολιαστικής κάλυψης του Υπουργείου Υγείας γίνεται κάθε τρία χρόνια σε όλα τα εδάφη της ελεύθερης Κύπρου, με βάση οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.Το στατιστικό δείγμα περιλαμβάνει περίπου 420 παιδιά από όλη την Κύπρο. Επισκέπτριες υγείας επισκέπτονται τις οικογένειες στην οικία τους, ζητούν να παρουσιαστεί το βιβλιάριο εμβολιασμών του παιδιού και συμπληρώνουν συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.

Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην τελευταία έρευνα που έγινε το 2015 δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη σε αρκετά βασικά εμβόλια σε σχέση με προηγούμενα έτη π.χ. για το εμβόλιο MMR.

pinakas

 

αρνηση

Εν αναμονή αποτελεσμάτων νέας έρευνας

Από τον Αύγουστο 2018, η Παγκύπρια Έρευνα του Υπουργείου Υγείας για αποτύπωση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών έχει ξανασχεδιαστεί πάνω σε νέα βάση μετά την κάθοδο στην Κύπρο δύο εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο νέος σχεδιασμός βασίζεται πάνω στο αρχείο πληθυσμού και περιλαμβάνει μεγαλύτερο δείγμα παιδιών από όλες τις επαρχίες. ''Η νέα αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο 2019 και εντός ολίγων εβδομάδων θα έχουμε τα νέα αποτελέσματα'', σημειώνει ο Υπουργός Υγείας.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Στην έρευνα αυτή περιλαμβάνεται και ερωτηματολόγιο για εκτίμηση του μεγέθους του φαινομένου της άρνησης στα εμβόλια όπως διαμορφώνεται σήμερα.

 

Τρόποι καταπολέμησης του φαινομένου άρνησης εμβολιασμού

Παρά τα δεδομένα αυτά και επειδή είναι διάχυτη στον ιατρικό κόσμο η εντύπωση ότι είναι πιθανόν τα ποσοστά των γονέων που αντιδρούν στα εμβόλια να βρίσκονται σε αύξηση, το Υπουργείο Υγείας δημιούργησε Εθνική επιτροπή αντιμετώπισης του φαινομένου άρνησης στα εμβόλια. Η Επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο 2015 και περιλαμβάνει εκτός από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, Εκπροσώπους του Ιατρικού κόσμου από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

Η επιτροπή αυτή ήδη έχει αναλάβει την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η εκτίμηση του μεγέθους του φαινομένου άρνησης στα εμβόλια φαίνεται ξεκάθαρα από την τριετή έρευνα εμβολιαστικής κάλυψης διαχρονικά. Αναμένονται τώρα τα αποτελέσματα της έρευνας του 2019 για να διαπιστωθούν οι τάσεις στο μέγεθος του φαινομένου. Στα πλαίσια των δράσεών της τόσο η Επιτροπή όσο και οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με την Σχολιατρική υπηρεσία οργανώνουν κάθε χρόνο εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής εβδομάδας εμβολιασμών που εορτάζεται κάθε χρόνο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τρίτη συνήθως εβδομάδα Απριλίου, με σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού και την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των ιατρικών σχολών των κυπριακών πανεπιστημίων (Κρατικού και Ιδιωτικών) πραγματοποιούνται δράσεις όπως οι ακόλουθες:

1. Ομιλίες σε ενημερωτικές εκπομπές στα ραδιόφωνα και άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από Ιατρούς είτε του Υπουργείου Υγείας είτε μελών της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου σχετικά με την αξία των εμβολιασμών.

2. Εκδηλώσεις σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια για την αξία των εμβολίων και τη διάλυση των μύθων που δημιουργούν φοβίες στον πληθυσμό.

3. Εκδηλώσεις της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου σε σχέση με την πρόληψη της μηνιγγίτιδας με έμφαση στον ρόλο των εμβολίων που προστατεύουν αποτελεσματικά. 

Δείτε όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας ΕΔΩ