Πέντε «κηλίδες» πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Πέντε «κηλίδες» πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Στα σχολεία σήμερα οι εκπαιδευτικοί

 

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και επίσημα, δεν είναι όλα «μέλι - γάλα» στην εκπαίδευση. Μπορεί οι ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας Νεολαίας και Αθλητισμού να οδηγούν σε ένα ομαλό ξεκίνημα από πλευράς στελέχωσης, βιβλίων και οργάνωσης όμως οι εκπαιδευτικοί  που επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία θέλουν άμεσες λύσεις σε πέντε σοβαρά ζητήματα  που αποτελούν «κηλίδες» πριν από την έναρξη των μαθημάτων.
 
 
Μείζον πρόβλημα αποτελεί τα τελευταία 24ωρα η απόφαση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και του ΤΕΠΑΚ να προσφέρουν θέσεις στα δυο πανεπιστημιακά ιδρύματα σε μαθητές, χωρίς τη διενέργεια εξετάσεων, νοουμένου ότι έχουν πετύχει σε διεθνείς εξετάσεις.
 
«Casus belli»
 
Το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι αποτελεί «casus belli» για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Κώστα Χατζησάββα θεωρούν ότι η απόφαση των δυο Πανεπιστημίων καταστρατηγεί την ίση μεταχείριση μεταξύ των μαθητών. Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να περνούν από τη διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων. Επί τούτου, τη Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί κοινή διάσκεψη Τύπου όλων των εκπαιδευτικών οργανώσεων για να ψέξουν την απόφαση των Πανεπιστημίων.
 
 
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τάσος Χριστοφίδης μιλώντας στο Newsbomb παρατήρησε ότι σε καμιά περίπτωση δεν καταστρατηγείται από την απόφαση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΠΑΚ η αρχή της ισότητας μεταξύ των μαθητών. «Οι θέσεις αυτές» ανέφερε «είναι σδιάθετες και θα χαθούν. Μιλούμε για ένα μικρό αριθμό και έχουμε 11 αιτήσεις. Τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και είναι σίγουρο ότι οι μαθητές που υπέβαλαν αυτές τις αιτήσεις εξασφάλισαν θέσεις σε ξένα Πανεπιστήμια». Ο κ.Χριστοφίδης παρατήρησε ότι «προσφέρουμε μια επιλογή σε φοιτητές που  αντιμετωπίζουν τυχόν οικονομικά προβλήματα να μην επιλέξουν το εξωτερικό, αλλά να μείνουν στην Κύπρο». Ο Πρύτανης κατέληξε λέγοντας ότι προτεραιότητα πάντοτε για εισδοχή στο Πανεπιστήμιο έχουν οι μαθητές που επιτυγχάνουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις».
 
Oμάδα Άμεσης Παρέμβασης
 
Οι εκπαιδευτικοί «φωνάζουν» για την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης για την οποία εκφράζουν αμφιβολίες εάν μπορεί να ανταποκριθεί σε κρούσματα ακραίας συμπεριφοράς.
 
Υπάρχει δυσαρέσκεια για τη μη δημιουργία τάξεων υποδοχής για αλλόγλωσοους μαθητές.
 
Την μη ρύθμιση του μείζονος θέματος για τη μεταφορά κινητών τηλεφώνων στις αίθουσες διδασκαλίας από τους μαθητές.
 
Τη μη τοποθέτηση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας.
 
Η έναρξη των μαθημάτων για τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης είναι την Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου και νηπιαγωγείων και δημοτικής τη Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2019.