Ο έρωτας και οι Κύπριοι - Σε τι διαφέρουν οι αντιλήψεις, οι επιθυμίες, συμπεριφορές των δύο φύλων

Ο έρωτας και οι Κύπριοι - Σε τι διαφέρουν οι αντιλήψεις, οι επιθυμίες, συμπεριφορές των δύο φύλων

Ποιες είναι οι διαφορές των δύο φύλων σε ότι αφορά τη σεξουαλικότητα; Επιθυμούν παρόμοια πράγματα οι άνδρες και οι γυναίκες από τις ερωτικές τους σχέσεις; Διαφέρει η σεξουαλική επιθυμία ανδρών και γυναικών; Έχουν οι άνδρες ή οι γυναίκες πιο φιλελεύθερες απόψεις; Ξεκινούν πιο νωρίς οι άνδρες ή οι γυναίκες να έχουν σεξουαλικές σχέσεις και με πόσα άτομα συνάπτουν σχέσεις;

Τα συγκεκριμένα ερωτήματα απαντήθηκαν από Κύπριους σε παλαιότερη μελέτη που διεξήγαγε ο Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, πρώην Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Συνδεσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού,  Επαμεινώνδας Επαμεινώνδα.

Ο ίδιος έχει στα πλάνα του τη διεκπεραίωση μιας ακόμη σχετικής έρευνας το επόμενο διάστημα, όπου θα συγκρίνει τα συγκεκριμένα ευρήματα με τα όσα κατέδειξε η μελέτη.

Ο ίδιος απαντά στα ερωτήματα του Newsbomb.

Ποιες είναι οι αντιλήψεις που επικρατούν στην Κύπρο σε σχέση με την σεξουαλικότητα;

Υπάρχουν διάφορα θέματα που σχετίζονται με τις αντιλήψεις όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, π.χ. είναι εντάξει να κάνεις σεξ πριν το γάμο ή παιδιά πριν το γάμο, πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είναι εντάξει να έχουν άνδρες/γυναίκες, είναι αποδεκτές οι εξωσυζυγικές σχέσεις κλπ. Γενικά, οι νέοι έχουν πιο φιλελεύθερες απόψεις από τους πιο ηλικιωμένους στην Κύπρο. 

*Τα αποτελέσματα – συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της άποδοχής των προγαμιαίων σχέσεων για τους άνδρες και μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αποδοχής τέτοιων σχέσεων για γυναίκες – είναι σε συμφωνία με άλλες έρευνες που έγιναν πρόσφατα στην Κύπρο επί του θέματος και δεν απέχουν πολύ από απαντήσεις σε παρόμοια ερωτήματα στην Ευρωπη. Η μόνη διαφορά είναι το ποσοστό αποδοχής των προγαμιαίων σχέσεων για τις γυναίκες.

ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ

Βάσει της μελέτης, οι Κύπριοι θεωρούνται ένας συντηρητικός λαός σε σύγκριση με άλλους;

Γενικά, σε σχέση με όλες τις χώρες του κόσμου είναι περίπου στη μέση. Είναι πιο συντηρητικοί από τους Ευρωπαίους και αρκετές χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου αλλά πιο φιλελεύθεροι σε σχέση με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και τις πλείστες χώρες της Ασίας.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός ενδοιασμός ή προβληματισμός σχετικά με την σεξουαλικότητα;

Θα έλεγα ότι παρόλο ότι οι απόψεις είναι γενικά πιο φιλελεύθερες σήμερα, η απόλυτη σεξουαλική ελευθερία δεν είναι ακόμη αποδεκτή. Οι πλείστοι έχουν στο μυαλό τους τι θεωρείται πιο αποδεκτό και δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν μεγάλες αποκλίσεις από αυτό.

Σε ότι αφορά το κεφάλαιο των συμπεριφορών, ποια είναι τα ευρήματα σας;

Και πάλι, υπάρχει ένας πιο φιλελεύθερος τρόπος συμπεριφοράς, π.χ. δεν αναμένεται σήμερα η σεξουαλική πράξη να γίνεται μόνο μετά το γάμο, στις πλείστες όμως των περιπτώσεων θα έλεγα ότι συμβαίνει εντός σχετικά σταθερών σχέσεων. Οι νέοι και νέες, για παράδειγμα, φαίνεται να ξεκινούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις γύρω στα 17 κατά μέσο όρο και οι πλείστοι και πλείστες οδηγούνται σε μία μόνιμη σχέση/γάμο μετά από μερικά χρόνια και μερικές σχέσεις (κάποιοι λίγες κάποιοι κάπως περισσότερες). (δες και πάλι σχετικά στοιχεία στο κείμενο). Ομοφυλοφιλικές σχέσεις δηλώνονται από μικρό ποσοστό νέων (δεν γνωρίζουμε εάν τις αποκρύβουν γιατί δεν είναι ακόμη απόλυτα αποδεχτές).

συμπ

Σε ότι αφορά τις επιθυμίες, τι προκύπτει;

Φαίνεται να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών – τουλάχιστο έτσι δηλώνουν – ειδικά σε νεαρή ηλικία. Οι περισσότεροι άνδρες δηλώνουν ότι επιθυμούν σχέσεις με διαφορετικές γυναίκες ενώ οι γυναίκες σημαντικά λιγότερο αριθμό σχέσεων με διαφορετικούς άνδρες. Οι άνδρες επίσης δηλώνουν πιο συχνές σεξουαλικές φαντασιώσεις. Σεξουαλική επιθυμία για άτομα του ιδίου φύλου αναφέρεται πάλι από μικρό ποσοστό ατόμων (κάπως περισσότερο από γυναίκες). Δεν ξέρουμε και πάλι αν οι ερωτώμενοι/ες είναι απόλυτα ειλικρινείς σε αυτό το θέμα.

επιθυμιες 

Στην έρευνα συμμετείχαν 203 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου. 93 από αυτούς ήταν φοιτητές με μέση ηλικία τα 22 χρόνια και 110 φοιτήτριες με μέση ηλικία 19.5. Από τους φοιτητές το 91% έχουν ξεκινήσει να έχουν σεξουαλικές σχέσεις ενώ το 9% όχι, ενώ από τις φοιτήτριες τα ποσοστά ήταν 60% και 40% αντίστοιχα. Η μέση ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής ήταν 16.5 για τους άνδρες και 17.5 για τις γυναίκες. Αυτά τα τελευταία στοιχεία φαίνεται να συμφωνούν με παρόμοιες έρευνες που έγιναν στην Κύπρο (και άλλες χώρες τις Ευρώπαίκής Ένωσης) που δείχνουν τα αγόρια να ξεκινούν να έχουν κάπως πιο νωρίς σεξουαλικές σχέσεις στις Μεσογειακές χώρες, και τα άτομα που συμμετέχουν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση να ξεκινούν σεξουαλικές σχέσεις λίγο πιο αργά από το μέσο όρο του πληθυσμού.