Μεταναστευτικό/SOS:Οι... ασυνόδευτοι ανήλικοι διαπιστώνεται τελικά ότι είναι ενήλικες αιτητές ασύλου

Μεταναστευτικό/SOS:Οι... ασυνόδευτοι ανήλικοι διαπιστώνεται τελικά ότι είναι ενήλικες αιτητές ασύλου

Δραματική η κατάσταση με ανήλικους να συνυπάρχουν σε στέγες με ηλικιωμένους

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΞΙΟΥΡΗ

Τραγικές μετεξελίσσονται οι επιπτώσεις από το μεταναστευτικό  λόγω και της τεράστιας εισροής προσφύγων και της ανεπάρκειας των υποδομών φιλοξενίας .

Ήδη η κοινωνία φαίνεται να αντιδρά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην ενοικίαση κατοικιών για αιτητές πολιτικού ασύλου ενώ σε άλλες όπως για ασυνόδευτους ανήλικους δημιουργείται πρόβλημα διαμονής τους. Όπως επισημαίνεται και από την Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΑΤΖΗ η κατάσταση βρίσκεται σε οριακά σημεία και πλέον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εξαιτίας και της έλλειψης προσωπικού. 

Δείτε επίσης: Θάνατος 14χρονου: Έρευνα «κατά παντός υπευθύνου» από Ζέτα - Ήξεραν πολλοί για τον «Γολγοθά» του

Εξίσου σημαντική είναι και η αποκάλυψη της κ. Κυρατζή ότι αρκετοί από τους παρουσιαζόμενους ως ασυνόδευτους ανήλικους τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ενήλικες και απλώς δημιουργούσαν προβλήματα στην διαδικασία. Ακόμη η Διευθύντρια των ΥΚΕ στο δικό της sos  επισήμανε ότι λόγω της συνθετότητας του προβλήματος αφού οι περισσότεροι προέρχονται από εμπόλεμες καταστάσεις, η κατάσταση τείνει να γίνει δραματική και δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί…

Δραματική η κατάσταση με ανήλικους να συνυπάρχουν σε στέγες με ηλικιωμένους

Δραματική είναι η κατάσταση για ασυνόδευτους ανήλικους, κυρίως αλλοδαπούς, οι οποίοι διαμένουν σε κρατικές στέγες ανηλίκων.

Στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής καταγγέλθηκε από την βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, ότι σε δυο στέγες χωρητικότητας 25 ατόμων, διαμένουν 35 ανήλικοι, με αποτέλεσμα παιδιά να κοιμούνται σε καναπέδες ή στο πάτωμα. Ακόμη δέκα ανήλικοι διαμένουν σε στέγη ηλικιωμένων, στην οποία φιλοξενούνται και ανάπηροι.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα ανέφερε ότι τσουβαλιάζονται ανήλικοι. Σημείωσε ότι υπάρχουν 65 κενές θέσεις, ανάμεσα τους και 32 λειτουργών κοινωνικής ευημερίας, με βάση το οργανόγραμμα παλαιότερων ετών. Κατήγγειλε επίσης ότι υπάρχουν άστεγοι αιτητές πολιτικού ασύλου, λόγω των υψηλών ενοικίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, ανέφερε ότι πρέπει να ανατεθεί και στον ιδιωτικό τομέα, ρόλος στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Αν εμπλεκόταν δεν θα είχαμε τόσα προβλήματα.

Προχωρεί η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Χρίστος Μαλεκίδης ανέφερε ότι προχωρεί η αναδιοργάνωση και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Είναι αναγκαία, είπε, η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα γιατί δεν μπορούμε, είπε, να προσλαμβάνουμε συνεχώς υπαλλήλους.

Η Διευθύντρια του Τμήματος υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή, ανέφερε ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων έχουν δεκαπλασιαστεί από το 2012 μέχρι το 2019. Τα προβλήματα των ανηλίκων παλιά ήταν πολύ περιορισμένα, ενώ σήμερα είναι πολλαπλά, ειδικότερα για τα παιδιά από εμπόλεμες περιοχές.

Σημείωσε ότι ενήλικες δηλώνουν ότι είναι ανήλικοι και όταν διαπιστωθεί η ηλικία τους, υποχρεωτικά μετακινούνται από τις στέγες ανηλίκων.

Το Τμήμα είπε, παρέχει το αναγκαίο ποσό για το ενοίκιο, στη βάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ωστόσο τα σπίτια είναι λίγα, οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν σε πολλές περιπτώσεις να ενοικιάσουν σε αλλοδαπούς, ενώ υπάρχει και το φαινόμενο αλλοδαποί να εγκαταλείπουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν.

Το Τμήμα λειτουργεί συνολικά 27 ιδρύματα.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι οι δαπάνες για το Τμήμα Ευημερίας αυξήθηκε από τα 7 στα 8 εκ. ευρώ.