Μάχη με το χρόνο για τα Δικαστήρια Ανηλίκων - Όλες οι πρόνοιες

Μάχη με το χρόνο για τα Δικαστήρια Ανηλίκων - Όλες οι πρόνοιες

Θέλουν άμεση ψήφιση των νομοσχεδίων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Μάχη με το χρόνο καλούνται να δώσουν οι βουλευτές της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για να προχωρήσουν στην άμεση ψήφιση των νομοσχεδίων για τη σύσταση Δικαστηρίων Ανηλίκων.
 
 
Από σήμερα οι βουλευτές θα ριχθούν με τα «μούτρα στη δουλειά» ώστε να ολοκληρώσουν τη συζήτηση των δυο σχετικών νομοσχεδίων. Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την Εγκαθίδρυση Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά  που Βρίσκονται  σε Σύγκρουση με το Νόμο.   Η συζήτηση θα είναι κατ’άρθρον άρα με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται το τελικό  κείμενο
 
 
Στο  νομοσχέδιο υπάρχουν πρόνοιες για πρόληψη της παραβατικότητας αλλά και καταστολή. Η ηλικία που υπέχουν ποινικής ποινικής ευθύνης τα παιδιά αυτή τη στιγμή είναι τα 14 έτη και οι ανήλικοι κάτω των 14 ετών όταν διαπράξουν αδίκημα παραμένουν ατιμώρητα. Το νέο νομοσχέδιο οδηγεί τα παιδιά κάτω των 14 που παρανομούν σε ειδικές επιτροπές που θα αξιολογηθούν, αφού ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι καθαρά παιδοκεντρικός.
 
Το νέο νομοσχέδιο τονίζει ότι «ποινική ευθύνη θα έχουν πλέον μόνο όσα παιδιά θα αντιλαμβάνονται τις συνέπειες του αδικήματος που διέπραξαν και έχουν τη σχετική ωριμότητα».
 
 
 Η αποδικαστικοποίηση
 
Τα παιδιά άνω των 14 θα οδηγηθούν σε ειδικές Επιτροπές και σε προγράμματα φιλικά προς τα παιδιά που στόχο έχουν: Οι παραβάτες να αντιληφθούν τις συνέπειες των πράξεών τους και την ευθύνη τους. Πλέον θα λειτουργεί η φιλοσοφία της αποδικαστικοποίησης και θα αποφεύγεται η δικαστική διαδικασία. Τα παιδιά θα οδηγούνται στο Δικαστήριο μόνο εάν τα προγράμματα αποτύχουν. Στα ειδικά προγράμματα θα συμμετάσχουν οι γονείς και ειδικοί εμπειρογνώμονες.
 
Τα παιδιά που θα υπέχουν ποινική ευθύνη θα οδηγούνται σε Δικαστήρια Ανηλίκων που θα είναι το έσχατο μέτρο. Οι δικαστές θα έχουν εξειδίκευση όχι μόνο με το νέο νόμο, αλλά και και τα δικαιώματα των παιδιών και την αντιμετώπισή τους. Θα οριστούν οικογενειακοί δικαστές για να δικάζουν, αλλά και αυτοί θα εξειδικευτούν. Σε κάθε επαρχία, θα οριστούν ένας ή δυο δικαστές (στην περίπτωση αυτή ο ένας θα είναι ο πρόεδρος και ο δεύτερος δικαστής). Στη δικαστική διαδικασία θα εφαρμόζεται σχέδιο δράσης για το παιδί με έσχατο μέτρο τη φυλάκιση.
 
Το δεύτερο νομοσχέδιο καλύπτει την  πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Αναφέρεται στην παιδική πορνογραφία και διευρύνει τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες της αρχής εποπτείας ως προς την παρακολούθηση των καταδικασθέντων για αυτά τα αδικήματα, μετά την αποφυλάκιση τους.