Ρυθμίσεις για την κυκλοφορία ηλεκτρικών σκούτερ - Τι αποφασίστηκε

Ρυθμίσεις για την κυκλοφορία ηλεκτρικών σκούτερ - Τι αποφασίστηκε

Προς εισαγωγή ελάχιστων ρυθμίσεων για την κυκλοφορία σκούτερ

Την εισαγωγή ελάχιστων ρυθμίσεων για την κυκλοφορία των σκούτερ, αποφάσισαν αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Μεταφορών, υπό την Υπουργό Βασιλική Αναστασιάδου.
 
Στη σύσκεψη, κατά την οποία εξετάστηκε η δυνατότητα ρύθμισης της κυκλοφορίας των σκούτερ, πήραν μέρος εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Υπουργείου Εμπορίου, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, του Τμήματος Δημοσίων Έργων και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ/τρια ΥΚΕ: Ενημέρωσε την Επ.Εργασίας για τον θάνατο του 14χρονου

Όπως δήλωσε η Υπουργός μετά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε να προχωρήσουν με τροποποίηση της νομοθεσίας για τα ποδήλατα ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτήν ρύθμιση για τα σκούτερ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδου, θα καθοριστούν προδιαγραφές για τα σκούτερ και όρια ηλικίας για το ποιοι θα δικαιούνται να τα οδηγούν, αλλά και σε ποιους χώρους. Γίνονται σκέψεις όπως το ελάχιστο όριο ηλικίας για τη χρήση σκούτερ να είναι τα 16 έτη, ωστόσο η Υπουργός ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες συσκέψεις για το θέμα και τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
 
Ταυτόχρονα θα παρέχεται εξουσία στις τοπικές Αρχές να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την κυκλοφορία των σκούτερ κατά το δοκούν και αφού αναρτήσουν σχετικές πινακίδες. Σημαντικό, επίσης, είπε η κ. Αναστασιάδου, είναι να προβλέπονται αδικήματα σε περίπτωση που υπάρχει παράβαση των προνοιών του νόμου, καθώς και αντίστοιχες ποινές, ενώ υπάρχει προβληματισμός ως προς τη συμπερίληψη ρύθμισης για υποχρεωτική ασφάλιση.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ
 
 «Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο και θετικό βήμα για τη ρύθμιση του προβλήματος», σημείωσε η Υπουργός.
 
Είπε ακόμα ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας θα είναι έτοιμη σύντομα για να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία και ακολούθως στη Βουλή για να ψηφιστεί.
 
Το Υπουργείο, ανέφερε, είχε προχωρήσει στην ετοιμασία προσχεδίου κανονισμών, όμως οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν σε αυτό δεν εξασφάλιζαν τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών και υπήρχαν διαφορετικές απόψεις από τη Νομική Υπηρεσία. Γι΄αυτό, εξήγησε, «κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε αυτή τη συνάντηση για να έρθουμε πιο κοντά όλες οι πλευρές και να βρούμε μια ρύθμιση τουλάχιστον ρυθμίζοντας τα ελάχιστα για τα οποία όλοι συμφωνούμε, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το κενό που υπάρχει σήμερα, με σκοπό να βελτιώσουμε τη νομοθεσία σε επόμενο στάδιο όταν θα υπάρξουν εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Η κ. Αναστασιάδου είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί το Υπουργείο εδώ και καιρό, προσθέτοντας πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει ανάλογες ρυθμίσεις για το θέμα και ως εκ τούτου κάθε χώρα μέλος αυτοσχεδιάζει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πηγή: ΚΥΠΕ