Άγριος καυγάς στη Βουλή για τη διάθεση θέσεων Πανεπιστημίου με διεθνείς εξετάσεις

Άγριος καυγάς στη  Βουλή για  τη διάθεση θέσεων Πανεπιστημίου  με διεθνείς εξετάσεις

Απείχε ο Υπουργός Παιδείας

Στην απουσία του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος δήλωσε ότι ασθενεί, διεξήχθη η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε σε έντονο κατά διαστήματα κλίμα τα   αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων και τις βαθμολογίες πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και την παραχώρηση από τα κρατικά πανεπιστήμια αδιάθετων θέσεων σε προπτυχιακά προγράμματα με βάση διεθνείς εξετάσεις.
 
Αναφορικά με το ερώτημα για τα αποτελέσματα και τη βάση βαθμολογίας με την οποία εισάγονται οι φοιτητές στα Κρατικά Πανεπιστήμια, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου εξήγησε πως αυτή είναι ανάλογη της προσφοράς και της ζήτησης θέσεων και του ανταγωνισμού για εξασφάλιση θέσης.
 
 
Βουλευτές, Πρυτάνεις και όλοι ενδιαφερόμενοι φορείς συμφώνησαν ότι ο θεσμός των παγκυπρίων εξετάσεων πρέπει να διαφυλαχθεί. Διαφοροποιήσεις εκφράστηκαν σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των Πανεπιστημίων να καθορίζουν πρόσθετα ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως οι διεθνείς εξετάσεις για να πληρώνουν αδιάθετες θέσεις.
 
Στη συνεδρία εκπρόσωπος του ανοικτού πανεπιστημίου είπε πως αυτό δεν επηρεάζεται από το θέμα με τις διεθνείς εξετάσεις καθώς είναι ανοικτό προς όλους.
 
Όπως αναφέρθηκε για τα ελληνικά ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υπήρξαν 3161 αιτητές και 3097 πήραν θέσεις, ενώ στα κυπριακά Κρατικά Πανεπιστήμια 2812 από τις 5500 αιτήσεις πήραν θέση με την πρώτη κατανομή.
 
Ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας μελετά το θέμα για εισδοχή των ιδιωτικών σχολείων στα δημόσια Πανεπιστήμια.
 
 
Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρύτανης είπε πως οι εγκεκριμένες θέσεις ήταν 1237, αλλά οι προσφερόμενες επειδή κάποιοι δεν καταλαμβάνουν τις θέσεις που εξασφαλίζουν ήταν 2026. Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 1028 και άλλοι 203 ειδικές κατηγορίες.
 
Ο Πρύτανης διευκρίνισε επίσης ότι για εξασφάλιση θέσης με διεθνείς εξετάσεις υποβλήθηκαν 11 αιτήσεις εκ των οποίων οι 5 πληρούσαν τα κριτήρια, με τις 3 να πληρούν τα προσόντα και υπάρχουν κενές θέσεις τα προγράμματα σπουδών που ενδιαφέρονται οι αιτητές. 
 
Οι Οργανωμένοι γονείς των ιδιωτικών σχολείων, καλωσόρισαν την απόφαση των πανεπιστημίων για διεθνείς εξετάσεις. Ο εκπρόσωπος τους είπε ότι 1 στα 5 παιδιά στα ιδιωτικά σχολεία επιλέγουν τις διεθνείς εξετάσεις και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να μπορούν να διεκδικούν με ίσους όρους θέση στα κρατικά πανεπιστήμια και οι απόφοιτοι των ιδιωτικών σχολείων,
 
Από τις φοιτητικές οργανώσεις κάποιες συμφώνησαν και κάποιες άλλες διαφώνησαν με τη διάθεση θέσεων με διεθνείς εξετάσεις. 
 
Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του εκπροσώπου της φοιτητικής οργάνωσης ΕΠΑΛΞΗ ο οποίος είπε πως οι διεθνείς εξετάσεις είναι πρόβλημα, καθώς δεν μπορεί σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να εισέρχονται με αγγλικές εξετάσεις.  Η αναφορά του σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ Άντρου Καυκαλιά και Νίκου Κέττηρου, που κάλεσαν να τον Πρόεδρο της Επιτροπής να υπενθυμίσει στον φοιτητή το σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.       
 
Στον «καυγά» παραινέβη ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, που είπε στους Βουλευτές του ΑΚΕΚ ότι δεν μπορεί να τρομοκρατείται ο κόσμος και να νιώθουν ένοχοι όσοι δηλώνουν Έλληνες.
 
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να κλείσει την έντονη λογομαχία διευκρίνισε ότι  τα δύο δημόσια πανεπιστήμια, είναι πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας το πως νιώθει ο καθένας είναι κάτι διαφορετικά.
 
Ένταση προκλήθηκε και μεταξύ του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, όταν ο κ. Λεωνίδου είπε πως το τεκμήριο της νομιμότητας να αποφασίζει για τις αδιάθετες θέσεις το έχει το Υπουργείο Παιδείας και όχι το Πανεπιστήμιο. Αν θέλετε να λειτουργείται ως ιδιώτες να πάτε να δουλέψετε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε ο κ. Λεωνίδου. Ο Πρύτανης απάντησε πως δεν ανέμενε να ακούσει τέτοιου είδους επιχειρήματα.