Φωτίου: Πολλαπλά συμβάλλει το κράτος για ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου

Φωτίου: Πολλαπλά συμβάλλει το κράτος για ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου

«Η κάθε Κύπρια γυναίκα απέκτησε αυτό που δικαιούται και τις αξίζει, την πρόσβαση σε υπηρεσίες ποιότητας, εξειδίκευσης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, όταν μπαίνει στο δύσκολο ταξίδι του καρκίνου του μαστού»

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους κάνουν πολλά σε μια προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη» ενώ σημείωσε «τη δημιουργία, πρόσφατα, του Κέντρου Μαστού που λειτουργεί σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ειδικών για τον Καρκίνο του Μαστού προάγοντας τη διεπιστημονική προσέγγιση της διάγνωσης και θεραπείας της ασθένειας».
 
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία της BluChip Gallery στη Λάρνακα, τα έσοδα από την οποία θα δοθούν για τις ανάγκες της Europa Donna Κύπρου, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι με τη λειτουργία του Κέντρου Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, «η κάθε Κύπρια γυναίκα απέκτησε αυτό που δικαιούται και τις αξίζει, την πρόσβαση σε υπηρεσίες ποιότητας, εξειδίκευσης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, όταν μπαίνει στο δύσκολο ταξίδι του καρκίνου του μαστού».

Διαβάστε εδώ όλες τις τοπικές ειδήσεις
 
Πρόσθεσε ότι η δημιουργία του Κέντρου Μαστού «αποτελούσε και διαχρονικό αίτημα της Europa  Donna Κύπρου» ενώ αναφέρθηκε και στο Εθνικό Πρόγραμμα Προ - συμπτωματικού Πληθυσμιακού Ελέγχου Καρκίνου του Μαστού το οποίο αναβαθμίστηκε με μαστογράφους νέας τεχνολογίας.
 
Όσον αφορά γενικότερα την θεραπεία των περιστατικών καρκίνου, ο κ. Φωτίου είπε ότι «το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου προσφέρει βέλτιστες υπηρεσίες στους 600 τόσους ασθενείς που το επισκέπτονται καθημερινά».
 
Σημείωσε ότι «οι αριθμοί σίγουρα εντυπωσιάζουν στατιστικά, εκείνο όμως που είναι ιδιαίτερης σημασίας για να υπογραμμιστεί επίσης, είναι ότι σύμφωνα με τους γιατρούς, πέραν του 50% των καρκίνων είναι ιάσιμοι, ποσοστό το οποίο μπορεί να αυξηθεί αισθητά, αν οι άνθρωποι ακολουθήσουν τις οδηγίες πρόληψης και γίνει έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας
 
Καταλήγοντας, ο Επίτροπος Προεδρίας, είπε ότι «η τέχνη γίνεται η ίδια πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αναδεικνύοντας μαζί και την αξία της συλλογικότητας, σαν ύψιστης κοινωνικής αξίας εκεί ιδιαίτερα που τα προβλήματα είναι δισεπίλυτα και απαιτείται να ενισχυθεί ο σεβασμός προς τον άλλο και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή, σαν δύναμη που ενώνει και υπερβαίνει τον ατομικισμό».

Πηγή: ΚΥΠΕ