Κύπρος: Τι αλλάζει πρόταση νόμου για τις αμβλώσεις

Κύπρος: Τι αλλάζει πρόταση νόμου για τις αμβλώσεις

Οι επιλογές των εγκύων αλλά και οι ποινές για τους παραβάτες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Oι αμβλώσεις αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία μας. Τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες ρύθμισης όπως είναι μεταξύ άλλων η τροποποίηση του ποινικού κώδικα. Μέχρι τότε αποκλείονταν οι  αμβλώσεις εκτός εάν οι ανεπιθύμητες κυήσεις προέρχονταν από βιασμό. Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου μέσα από πρόταση νόμου που θα συζητηθεί τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θέλει να ταράξει τα νερά.
 
 
Η  πρόταση νόμου προνοεί:
 
  • Τη δημιουργία τουλάχιστον ενός συμβουλευτικού κέντρου εντός των κρατικών νοσηλευτηρίων ανά επαρχία, το οποίο θα στελεχώνεται  με κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
  • Το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του συμβουλευτικού κέντρου διασφαλίζει ότι:  Παρέχεται συμβουλευτική στήριξη στην έγκυο η οποία εξέφρασε την επιθυμία για διακοπή της κύησης. Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης της συμβουλευτικής στήριξης. Παρέχεται στήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση για περίοδο που καθορίζεται από τη συμβουλευτική ομάδα στήριξης, στην περίπτωση που το πρόσωπο έχει προχωρήσει με διακοπή της κύησης.
  • Το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ενημερώνει την έγκυο για τη δυνατότητα άμεσης ανάθεσης του βρέφους στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για υιοθεσία και τη φέρνει σε επαφή με την αρμόδια λειτουργό των Υπηρεσιών.
 
 
Όπως εξήγησε στο «Νewsbomb» ο ίδιος ο εισηγητής η πρόταση γίνεται αφού μετά την τροποποίηση του ποινικού κώδικα και τις αμβλώσεις έπρεπε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επέτρεπαν στις γυναίκες που είχαν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη να στηριχθούν. Ακόμα, μέσα από την πρότασή του προσφέρονται διάφορες επιλογές στη γυναίκα εάν θέλει να κρατήσει το παιδί που κυοφορεί.
 
Εάν όμως εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου «γυναίκες θέλουν να προβούν σε έκτρωση η πρόταση δίνει την ευχέρεια να αποταθούν σε γιατρούς».
 
Την ίδια ώρα όμως, η πρόταση νόμου εάν ψηφιστεί παρέχει το δικαίωμα σε οποιοδήποτε γιατρό ή παραϊατρικό προσωπικό να απέχει από τη διαδικασία της εκτρωσης.
 
Οι ποινές
 
Στο νόμο υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες /ποινές  για  οποιοσδήποτε συμβουλευτικό κέντρο ή γιατρό δεν δεχθεί γυναίκες με  ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Με βάση την πρόταση εφόσον ψηφιστεί , η ποινή φυλάκισης για τους υπεύθυνους δεν υπερβαίνει τα δυο έτη η  χρηματική ποινή που δεν ξεπερνά τις 7.000 ευρώ ή και τις δυο ποινές ταυτόχρονα.