Γονείς σε ρόλο φυλάκων ασφαλείας σε δημοτικά; Η εισήγηση και τα χρήματα που... «κάθονται»

Γονείς σε ρόλο φυλάκων ασφαλείας σε δημοτικά; Η εισήγηση και τα χρήματα που... «κάθονται»

Σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες

Της Άντρης Θρασυβούλου

Η συζήτηση περί των μέτρων ασφαλείας στα σχολεία έχει ανοίξει για ακόμη μια φορά με αφορμή τη δημοσιοποίηση της είδησης που αφορά την προσέγγιση παιδιών από άγνωστο άνδρα σε δημοτικό σχολείο στην Αγλαντζιά. Όπως πληροφορούμαστε, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να συζητηθεί το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικότερα το κομμάτι που αφορά τους φύλακες ασφαλείας. Αυτό το κεφάλαιο το οποίο μπάζει... νερά σε δημοτικά και Γυμνάσια.  Θα αναθεωρηθεί το πώς και με ποιον τρόπο θα υπάρξει η φρούρηση των σχολικών μονάδων γιατί μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό λόγω της αμοιβής που φαίνεται ότι δεν συμφέρει στους φύλακες ενώ τα χρήματα ''κάθονται'' και... περιμένουν.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Νewsbomb, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, για το θέμα συζητείται ήδη η επέκταση των ωρών εργασίας των φυλάκων ασφαλείας. 

Για τα δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια υπάρχει το budget για τη φύλαξη των σχολείων τις ώρες 7-8 το πρωί και 12-1 το μεσημέρι ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από καμία εταιρεία και από ιδιώτες με αυτό το ωράριο.

''Η κυβέρνηση και το Υπουργείο ενέκρινε το κόστος της φρούρησης γι' αυτές τις δύο ώρες την ημέρα''.

Μόνο σε Λύκεια έχει υλοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο ασφάλειας από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο κ. Έλληνας υπάρχει ακόμη μια εισήγηση η οποία έχει τεθεί ενώπιον των αρμοδίων κι αυτή αφορά τους οργανωμένους γονείς. Εάν και εφόσον ενδιαφέρονται άτομα από τους Συνδέσμους Γονέων, να εκπαιδευτούν ως φρουροί ασφαλείας. 

Έχουμε επικοινωνήσει με τους οργανωμένους γονείς οι οποίοι μας ανέφεραν δια στόματος του Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρη Χριστοφή ότι αυτή η εισήγηση τους βρίσκει θετικούς. Ωστόσο, θα πρέπει εάν κάτι τέτοιο αποφασιστεί να διευκρινιστεί ποιος θα καταβάλει τα χρήματα για την εξασφάλιση άδειας ως φύλακας καθώς μπορεί να στοιχίσει μέχρι και 350 ευρώ.

Στο μεταξύ σε ότι αφορά το θέμα με τα θυροτηλέφωνα και τις περιφράξεις στα σχολεία, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση σε ποσοστό 90%.