Σίφωνας θάλασσας το 1962 στην Κερύνεια έφερε καταστροφή

Σίφωνας θάλασσας το 1962 στην Κερύνεια έφερε καταστροφή

Ταξίδι στον χρόνο, σε μία ημέρα που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσους την έζησαν

Άντρη Θρασυβούλου

Μέσω ενός ιστορικού δημοσιεύματος της κυπριακής εφημερίδας «Ελευθερία» ταξιδεύουμε στον χρόνο και σε μία ημέρα που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσους την έζησαν. Ανάμεσα σ' αυτούς και ο συμπατριώτης μας Γιαννάκης Γιαννάκη ο οποίος ήταν τότε 19 χρονών. 

9 Δεκεμβρίου 1962.  Έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται στην Κερύνεια. Ένας σίφωνας θάλασσας (υδροστρόβιλος) σχηματίστηκε όπως αναφέρει στο Newsbomb, ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, Παναγιώτης Μιχαήλ. 

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

«Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 1962 έπεσαν πάρα πολλές βροχές στην Κερύνεια (95.5 χιλιοστά). Μετά από έρευνα, διαπίστωσα ότι στις 9 Δεκεμβρίου υπήρχε νότια-νοτιοδυτικά της Κύπρου βαρομετρικό χαμηλό που στα βόρεια παράλια προκαλούσε ανατολικούς – βορειοανατολικούς ανέμους. Φαίνεται ότι ο σίφωνας της θάλασσας σχηματίστηκε κάτω από καταιγιδοφόρο νέφος στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κερύνειας και κινήθηκε λόγω των ανέμων προς την ακτή. Η έκταση των ζημιών (20 στρέμματα πλάτος και 3 χιλιόμετρα μήκος) δείχνει ακριβώς ότι το αίτιο ήταν σίφωνας της θάλασσας», εξηγεί ο κ. Μιχαήλ. 

Τα κλιματολογικά δεδομένα του Δεκεμβρίου του 1962

12 copy

122

Ο κ. Γιαννάκης Γιαννάκη ο οποίος κατάγεται από το Μπελαπάϊς, ξύπνησε εκείνη την ημέρα(9/12/19) και αντίκρυσε από το Αββαείο του Μπέλαπαϊς, την καταστροφή. Ο κ. Γιαννάκη θυμάται ότι οι 48 ελιές που είχε το χωράφι του πατέρα του, είχαν κοπεί. 

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

«Είχαν μείνει μόνο οι κορμοί. Ένας Τούρκος που έμενε στην περιοχή μας είχε πει χαρακτηριστικά ότι νόμιζε ότι ο υδροστρόβιλος θα έπαιρνε ολόκληρο το σπίτι μαζί του.» 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία 

No photo description available.

Οι υδροστρόβιλοι (waterspouts στη διεθνή ορολογία) είναι στήλες περιστρεφόμενου αέρα, που εκτείνονται από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τη βάση κάποιου σύννεφου, με το οποίο συνδέονται.

*Ευχαριστούμε τον κ. Γιαννάκη για την παραχώρηση του δημοσιεύματος