Οίκοι ευγηρίας στη Κύπρο: Tόσο κοστίζει η φροντίδα και διαμονή

Οίκοι ευγηρίας στη Κύπρο: Tόσο κοστίζει η φροντίδα και διαμονή

Πώς να κάνετε την ορθή επιλογή - Ποιοι οι έλεγχοι που γίνονται και κάθε πόσο

Της Μύριας Γεωργίου

Στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 50 οίκοι ευγηρίας, εάν θέλετε να πάρετε την απόφαση για να πάρετε κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο σε οίκο ευγηρίας στη Κύπρο σας έχουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Πόσο  στοιχίζει η φροντίδα και η διαμονή, πως να επιλέξετε το σωστό μέρος, ποια είναι τα θετικά και η προσφορά των γηροκομείων στην κοινωνία . - Ποιοι οι έλεγχοι που γίνονται και κάθε πόσο

Μεγαλώνοντας πάμε πορευόμενοι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η διαδικασία της ζωής ξεκινά με τα πρώτα βήματα που μας δίνουν ο μπαμπάς και η μαμά και ολοκληρώνεται με την φροντίδα των ηλικιωμένων πλέον γονιών μας ή βέβαια και την δική μας αργότερα  φροντίδα από τα δικά μας παιδιά.  Πολλές φορές λόγω των αναγκών της καθημερινότητας ξεχνάμε πως καθώς μεγαλώνουμε μεγαλώνουν την ίδια στιγμή και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η τρίτη ηλικία μπορεί να εγκυμονεί  πολλούς κινδύνους για τα δικά μας άτομα, αν δεν παρθούν οι σωστές επιλογές.

Για εσάς έχουμε την μία όψη του νομίσματος που είναι ο οίκος ευγηρίας ως επιλογή για τα δικά σας άτομα.

Image result for οικος ευγηριας

Φροντίδα και η διαμονή

Σε επικοινωνία μας με την Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου ιδιοκτητών στεγών ευγηρίας κα Λουκία Γρηγορίου  μας ανέφερε πως η τιμή για την φροντίδα του κάθε ατόμου εξαρτάται από το τι προσφέρει το κάθε ίδρυμα, από το φαγητό που προσφέρει και τις λοιπές  δραστηριότητες και ότι το κάθε ίδρυμα δουλεύει με τους δικούς του  όρους και προϋποθέσεις.

Κάποια προσφέρουν αποκατάσταση και άλλα όχι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, ο κάθε οίκος προσφέρει αυτά που θεωρεί ότι πρέπει να προσφέρει βάση των αναγκών των ενοίκων που είναι μέσα στο ίδρυμα του.

Το κράτος συνεισφέρει πάνω στην σύνταξη του ηλικιωμένου, δηλαδή συμπληρώνονται κάποια χρήματα.Αν το ίδρυμα είναι του κράτους η τιμή για την φροντίδα ξεκινά από 625 ευρώ το μήνα, αν είναι αυτοεξυπηρετούμενος είναι από 685 ευρώ το μήνα και 750 ευρώ για τα άτομα που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και είναι στο κρεβάτι.

Όταν είναι ιδιωτικά δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τιμή, μπορεί να φθάσει και 1500 ευρώ ίσως και περισσότερα.

Related image

Πως να επιλέξετε το σωστό μέρος για το συγγενή σας

Για να επιλέξει κάποιος εάν θέλει να πάρει κάποιο συγγενικό του πρόσωπο σε ένα ίδρυμα, μπορεί να πάει μια επίσκεψη να δει τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, να συζητήσει και ρωτήσει τον διευθυντή τι προσφέρει το ίδρυμα του και να πάρει ο ίδιος την απόφαση του για το τι θέλει για δικό του άτομο.

Image result for οικος ευγηριας κυπρος κατασταση

Η κατάσταση που επικρατεί στους οίκους ευγηρίας – Οι έλεγχοι

Όπως μας είπε η κυρία Γρηγορίου, «Τα επίπεδα αυτή την χρονική περίοδο είναι πολύ καλά. Αν μιλούσαμε για πριν αρκετά χρονιά δεν διδόταν σημασία σε αρκετά πράγματα, τώρα όμως πιστεύω ότι είναι πολύ καλές οι εγκαταστάσεις και οι συνθήκες γιατί έχουμε εναρμονιστεί με την Ευρώπη και γίνονται συχνά κατάλληλοι έλεγχοι.»

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

«Σίγουρα κάποιες φορές μπορεί να υπάρξουν κάποια λάθη ή προβλήματα και ο λόγος είναι επειδή ο κάθε ιδιοκτήτης δουλεύει όπως θέλει στο δικό του ίδρυμα, είναι υπόλογοι μόνο για τις ανάγκες που έχουν οι ένοικοι τους και στο κράτος σε ότι αφορά τις άδειες που χρειάζονται για να είναι εγκεκριμένοι.»

Υπήρξαν 1-2 περιστατικά με ιδρύματα που ήταν παράνομα και επέμβηκε το γραφείο ευημερίας και διέκοψε την λειτουργία τους.

«Γίνονται έλεγχοι από την ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία, το  υγειονομείο , την πυροσβεστική και τα δημόσια έργα. Οι εν λόγω έλεγχοι  πρέπει να ανανεώνονται κάθε χρόνο όπως και τα πιστοποιητικά υγείας των κοπέλων που εργάζονται εκεί. Κάθε χρόνο γίνονται αναλύσεις για μολυσματικές ασθένειες και χορηγείται  πιστοποιητικό από τον γιατρό. Τα αποτελέσματα των ελέγχων υποβάλλονται  στο γραφείο ευημερίας.»

Related image

Η συνεισφορά στην Κοινωνία

«Κατά την δική μου άποψη η συνεισφορά των γηροκομείων στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλη. Ένας ηλικιωμένος για παράδειγμα που είναι μόνος του μέσα στο σπίτι και οι δικοί του εργάζονται και μπορούν  να τον επισκεφθούν μόνο μια φορά την ημέρα, δεν μπορείς να ξέρεις τις συνθήκες που βιώνει  κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.  Αντιθέτως αν γνωρίζεις ότι όλο το 24ωρο είναι ασφαλισμένος και ελεγχόμενος, σε χώρο ο οποίος επιλέχθηκε είτε από το γραφείο ευημερίας είτε από τους οικείους του, τότε η διαφορά είναι τεράστια.»

«Όταν για παράδειγμα κατά την διάρκεια  της ημέρας ένας ηλικιωμένος χτυπήσει και δεν έχει κάποιο άτομο μαζί του, ποιος θα το αντιληφθεί και ποιός θα σπεύσει σε βοήθεια ; Γι αυτό είναι σημαντικό να βρίσκεται σε ένα χώρο που παρέχει ασφάλεια όλη την ημέρα.»

«Στους οίκους ευγηρίας γίνονται έλεγχοι και προσφέρουν στους ηλικιωμένους ασφάλεια.  Παράλληλα βοηθούν και τις οικογένειες  αυτών να νιώθουν ασφάλεια, ότι έχουν τα δικά τους άτομα σε κάποιο ασφαλισμένο χώρο ,  για να μπορέσουν έτσι και οι ίδιοι να ζήσουν την ζωή τους, και την ίδια ώρα να μπορούν να τους επισκέπτονται  όποια ώρα θέλουν. Επιπλέον  έρχεται γιατρός και ελέγχει την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων και αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ειδοποιούνται οι δικοί του.»

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

«Λόγω του ότι τα ιδρύματα παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα στους ηλικιωμένους, όταν οι συγγενείς επισκέπτονται το δικό τους πρόσωπο θα μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο που θα έχουν μαζί του χωρίς να έρθουν αντιμέτωποι με  κάποιες κακές συνθήκες υγιεινής,  ή να πρέπει να βοηθήσουν στην καθαριότητα ή να μαγειρέψουν κλπ.»

«Υπάρχουν πολλά θετικά, τα οποία  θα πρέπει  οι συγγενείς να τα αξιολογήσουν  και να τα λάβουν υπόψη κατά τη φάση που θα πάρουν την απόφαση και θα ζητήσουν βοήθεια από κάποιο ίδρυμα για το αγαπημένο τους πρόσωπο.»