Να σηκώσουν μανίκια ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας στα κρατικά νοσηλευτήρια ζητεί ο ΠΙΣ

Να σηκώσουν μανίκια ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας στα κρατικά νοσηλευτήρια ζητεί ο ΠΙΣ

"Να εγκύψουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια"

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και Υπουργείο Υγείας να «σηκώσουν επιτέλους μανίκια» και να εγκύψουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια που αποτελούν, όπως αναφέρει, τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Σε ανακοίνωση του ο ΠΙΣ, σημειώνει ότι οι συνέπειες των πράξεων ή και παραλείψεων από πλευράς του ΟΚΥπΥ σε συνδυασμό με τη στάση που τηρεί το Υπουργείο Υγείας, οδηγούν σε επιδείνωση αυτών των προβλημάτων, με αρνητικό αντίκτυπο σε ασθενείς και ιατρούς.

«Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα σοβαρά αυτά προβλήματα, για τα οποία προειδοποιούσε ο ΠΙΣ αλλά και η ΠΑΣΥΚΙ, δεν επιλύονται ούτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα ούτε με πρόχειρες λύσεις. Η αδράνεια τους οδηγεί σε ενίσχυση του κύματος φυγής ιατρών και η στάση τους αποδεικνύει αδυναμία στη διαχείριση της σοβαρής υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των ΤΑΕΠ αλλά και άλλων ζωτικής σημασίας τμημάτων των κρατικών νοσηλευτηρίων. Οι πρόχειρες τακτικές τους, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα κρατικά νοσηλευτήρια και ταυτόχρονα οδηγούν σε εξαντλητικά όρια τους ιατρούς.», προστίθεται.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ο ΠΙΣ, αναφέρει ότι ως η θεσμική ομπρέλα όλης της ιατρικής κοινότητας, συμμερίζεται τις ανησυχίες της ΠΑΣΥΚΙ και στηρίζει τα αιτήματα και τις εισηγήσεις της. Ταυτόχρονα θέτει με αυστηρότητα,  ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών τους. 

Πάγια θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου είναι η αναδιάρθρωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, μέσω ορθολογικής αυτονόμησης, η οποία, όπως σημειώνει, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της οικονομικής και λειτουργικής βιωσιμότητας του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ