Αχ. Δημητριάδης: «Τα Βαρώσια θα ανοίξουν πριν τη λύση - Οι προσφυγές διαλύουν την «ΤΔΒΚ»

Αχ. Δημητριάδης: «Τα Βαρώσια θα ανοίξουν πριν τη λύση - Οι προσφυγές διαλύουν την «ΤΔΒΚ»

Συνέντευξη με μηνύματα στο «Νewsbomb» - Η «σκοτεινή» συμφωνία Βρετανίας - Τουρκίας»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

H Αμμόχωστος αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά ζητήματα των τελευταίων μηνών. Η πρόθεση των κατοχικών Αρχών και της Τουρκίας για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, αλλά και εποικισμό της Αμμοχώστου δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα. Ωστόσο, ένας βαθύς γνώστης του θέματος «Αμμόχωστος» που νιώθει όπως λέει στο «Νewsbomb» «Βαρωσιώτης», ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης μάς μυεί στο μεγάλο ζήτημα του περιουσιακού στα Βαρώσια που διατηρεί τη δική του ιδιομορφία. 
 
Ο έγκριτος νομικός στη συνέντευξή του στη «Νewsbomb» προτρέπει τους Αμμμοχωστιανούς να κυνηγήσουν νομικά τις περιουσίες τους και δίνει τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές. Ο κ. Δημητριάδης αναλύει νομικά και όχι πολιτικά τα δεδομένα και αποκαλύπτει τη συμφωνία Βρετανίας - Τουρκίας πριν από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Αχιλλέα Δημητριάδη είναι το ακόλουθο: 
 
H υπόθεση Βαρωσιού κ. Δημητριάδη θα εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ποιες είναι οι δικές σας απόψεις;
 
Για το Βαρώσι η μόνη νομική απάντηση στην απειλή της Τουρκίας να ανοίξει την περίκλειστη πόλη είναι η «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας». Η άποψή μου είναι ότι το Βαρώσι θα ανοίξει υπό τουρκική διοίκηση πολύ πιο πριν την επίλυση του Κυπριακού. Ενόψει τούτου νομικά η μόνη επιλογή μας είναι η προσφυγή στην «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας». Όπως αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η «Επιτροπή» δεν είναι παράνομη, αλλά έχει προβλήματα στη λειτουργικότητά της. Ο σκοπός της προσφυγής είναι βασικός, αφού το Βαρώσι σε σχέση με τις άλλες κατεχόμενες περιοχές διαφέρει λόγω της έλλειψης χρήστη  όπως σε όλες τις στρατιωτικές ζώνες».
 
Ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν;
 
Το πρώτο βήμα όπως προείπα είναι η προσφυγή στην «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας» της Τουρκίας που εδρεύει στα κατεχόμενα. Εφόσον γίνει η προσφυγή, οι Τούρκοι στη βάση του δικού τους «νόμου» δεν θα μπορούν να παραδώσουν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες σε άλλους ενδιαφερόμενους. Οι προσφεύγοντες πρέπει να ζητήσουν απώλεια χρήσης από το 1974 μέχρι σήμερα, δηλαδή τα διαφυγόντα ενοίκια. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια είτε από το Δήμο Αμμοχώστου, είτε από το Επιμελητήριο ώστε οι ιδιοκτήτες των 6082 τεμαχίων γης μέσα στην περιφραγμένη πόλη να υποβάλουν τις προσφυγές. Οι ενέργειες αυτές πρέπει να γίνουν σύντομα αφού η «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας» έχει ημερομηνία λήξης τις 21 Δεκεμβρίου 2019. Άρα οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα. 
 
Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες κ. Δημητριάδη;
 
Σαφέστατα, οι τίτλοι ιδιοκτησίας πρέπει να είναι επικαιροποιημένοι. Επίσης, εάν η διεκδίκηση αφορά Εταιρείες πρέπει όλα τα στοιχεία να είναι ακριβή. Η προσπάθεια πρέπει να είναι οργανωμένη ώστε η προσπάθεια να επικεντρωθεί στο παραλιακό μέτωπο. Έτσι και αλλιώς οι Τούρκοι θέλουν το Βαρώσι για το παραλιακό μέτωπο.Εάν οι προσφυγές στην «Επιτροπή Ακινήτων» οδηγήσει σε αποστέρηση του παραλιακού μετώπου οι πιθανότητες να επιμείνουν στο παραλιακό μέτωπο μειώνονται. Σημειώνω ότι από το ξενοδοχείο Constantia μέχρι το ξενοδοχείο Golden Sands που είναι η περιφραγμένη πόλη περιλαμβάνουν συνολικά 425 τεμάχια γης. Πρέπει να γίνουν για αυτά τα 425 τεμάχια γης προσφυγές για αποζημιώσεις σε απώλεια χρήσης».
 
ammochostos schediasmos elenchos kai epistrofi large
 
Αυτά τα 425 τεμάχια γης σε πόσους ιδιοκτήτες ανήκουν;
 
Tα 425 τεμάχια γης ανήκουν σε πολλούς πιθανόν ιδιοκτήτες γιατί ίσως  εκδόθηκαν πολλοί τίτλοι ιδιοκτησίας. Το ιδεώδες θα ήταν επαναλαμβάνω προσφυγές για όλο το παραλιακό μέτωπο.
 
Πόσο χρονικό διάστημα θα λάβει η εξέταση των προσφυγών;
 
«To σημαντικό είναι να κατατεθούν οι προσφυγές για να μπλοκαριστεί η απώλεια χρήσης. Το σύστημα στα κατεχόμενα λειτουργεί με τη μορφή της υποτελούς διοίκησης. Το «Σύνταγμα» της υποτελούς διοίκησης αναφέρει ότι όλες οι ελληνοκυπριακές εγκαταλειφθείσες περιουσίες στα κατεχόμενα έχουν περιέλθει στην «ιδιοκτησία του κράτους». Άρα εάν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες δεν προσφύγουν στην «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας» κατά το δικό τους «Σύνταγμα» δεν υπάρχει ενδιαφέρον και μπορούν να την οικειοποιηθούν όπως θέλουν. Εφόσον όμως γίνουν οι προσφυγές με βάση το «νόμο» στα κατεχόμενα λόγω έλλειψης χρήστη (εφόσον η πόλη είναι κλειστή), όταν το Βαρώσι ανοίξει  θα επιστραφούν οι περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Τα πράγματα είναι πάρα πάρα πολύ απλά». 
 
 
 Το αφήγημα των Τούρκων για το ΕΒΚΑΦ
 
Με ποιον τρόπο λειτουργούν οι Τούρκοι με το ΕΒΚΑΦ κ. Δημητριάδη;
 
«Οι Τούρκοι και το κατοχικό καθεστώς κάνει μια μεγάλη προπαγάνδα μέσω των social media για το ΕΒΚΑΦ και το Βαρώσι, αλλά εγώ θεωρώ ότι το αφήγημά τους έχει μεγάλο πρόβλημα. Έκαμα την έρευνά μου και ανακάλυψα κάτι πολύ σημαντικό. Από το 1944 η Μεγάλη Βρετανία αναγνώρισε τη ζημιά που προκάλεσε στο ΕΒΚΑΦ με τη  διασπάθιση περιουσιών. Κάθε χρόνο τους παρέχει 2.230 αγγλικές στερλίνες για ζημιές. Όταν ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960 οι Τουρκοκύπριοι έτρεμαν μην χάσουν αυτό το ποσό (βεβαίως δεν θα τα έπαιρναν από τη νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία). Αποφάσισαν τελικά να κεφαλαιοποιήσουν το ποσό αυτό και να ζητήσουν από τη Βρετανία 900.000 άμεσα. Επίσης, ζήτησαν άλλα 3 εκ. Αγγλικές στερλίνες για άλλες ζημιές.
 
 
Οι Βρετανοί προχώρησαν σε «παζάρια» και κατέβασαν το οφειλόμενο ποσό. Εν τέλει έδωσαν στον προσωπικό λογαριασμό του Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δρα Φαιζέλ Κουτσιούκ (ο πρόεδρος του «υψηλού συμβουλίου του ΕΒΚΑΦ) και του κ. Ντενκτάς 500.000 για τις επείγουσες ανάγκες των Τουρκοκυπρίων. Από εκείνες τις 500.000 οι Τουρκοκύπριοι έκτισαν το ξενοδοχείο «Σαράι». Εξάλλου, ένα από τα βακούφικα που διεκδίκησαν διαλύθηκε το 1935. Αυτή τη στιγμή, οι Τουρκοκύπριοι εξασφάλισαν χρήματα και θέλουν και τη γη.
 
Έκαναν «προσφυγή» και   κέρδισαν
 
Πώς αντιμετώπισαν οι Τ/κ την υπόθεση Βαρώσια νομικά;
 
«Έκαναν «προσφυγή» στο υποτελές «κράτος» για τα Βαρώσια αφού τα διεκδίκησαν και … κέρδισαν χωρίς να αναφέρουν οτιδήποτε στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Γι’αυτό αναφέρω ότι το αφήγημά τους έχει τεράστιο πρόβλημα».
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία πώς μπορεί να ενεργήσει στη βάση της συμφωνίας Τουρκίας - Μεγάλης Βρετανίας για τις 900.000 αγγλικές στερλίνες;
 
«Καταρχάς, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αποδείξει αυτό το θέμα. Πρέπει να γίνει έρευνα στα αγγλικά αρχεία που είναι πολύ εύκολο να το πράξουν,  Με το ΕΒΚΑΦ παίζει ολόκληρη η πόλη του Βαρωσιού».
 
Μεταβολή 28 χρόνων
 
Υπάρχει άλλη υπόθεση στο ΕΔΑΔ αυτή τη στιγμή;
 
 «Πρόκειται για την υπόθεση «Κ.V. Mediterranean Tours» που εκκρεμεί στο ΕΔΑΔ. Πρόκειται για εταιρεία Ελληνοκυπρίων στο Βαρώσι που διεκδικούν την περιουσία τους και στις 04 Νοεμβρίου 2019 υπάρχει ακρόαση στο ΕΔΑΔ.  Νιώθω απογοητευμένος από τη στάση της Κυβέρνησης αφού από τον Μάρτιο δεν έδωσε τη θέση της. Αυτό που με τρομάζει είναι  ότι η κυβερνητική στάση αποτελεί μεταβολή 28 ετών αφού το ίδιο έγινε στην υπόθεση Τ. Λοϊζίδου».