Πότε έρχονται τα αντιγριπικά εμβόλια στην Κύπρο - Οι δικαιούχοι

Πότε έρχονται τα αντιγριπικά εμβόλια στην Κύπρο - Οι δικαιούχοι

Στο περίμενε από τον Σεπτέμβριο για τα εμβόλια

Άντρη Θρασυβούλου

Στην Κύπρο έχουν καταφθάσει ήδη 10 χιλιάδες αντιγριπικά εμβόλια, όπως πληροφορείται το Newsbomb. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διατεθούν στα κρατικά νοσηλευτήρια. Πρόκειται για την πρώτη παρτίδα των εμβολίων που καταφθάνει στην Κύπρο με καθυστέρηση, καθώς τα εμβόλια αναμένονταν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Όπως ανέφερε στο Newsbomb, η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, Γνωσία Αχνιώτου, το σύνολο των αντιγριπικών εμβολίων που αναμένονται στην Κύπρο είναι 78 χιλιάδες, ενώ θα καταφθάνουν σταδιακά. Μέσα με τέλη Νοεμβρίου αναμένονται νέες παρτίδες.

Σύμφωνα με την κ. Αχνιώτου, το πρόβλημα της καθυστέρησης σε ότι αφορά την παραλαβή τους που παρουσιάστηκε αφορούσε την ανάδοχο εταιρεία η οποία αντιμετώπισε προβλήματα παραγωγής σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι είναι όλοι όσοι είναι άνω 65 ετών οι οποίοι μπορούν μόνο επιδεικνύοντας την ταυτότητα τους να εμβολιαστούν στα κέντρα υγείας, καθώς επίσης και όσοι είναι άνω των 65 ετών και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίοι ωστόσο θα εμβολιάζονται κατόπιν συνταγής. 

Άμεσα εμβολιασμό συστήνουν οι ειδικοί

Βρισκόμαστε στο κατώφλι της περιόδου της εποχικής γρίπης η οποία ξεκινά από τον Οκτώβριο και διαρκεί περίπου έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Όπως ανέφερε στο Newsbomb,  η Συντονίστρια της Μονάδας Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και Βοηθό Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Μαρία Κολιού, αυτή την περίοδο δεν παρουσιάζεται έξαρση σε ότι αφορά τη γρίπη, ωστόσο, θα πρέπει το κοινό να ξεκινήσει να εμβολιάζεται ώστε να προστατευθεί. 

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Στο μεταξύ,σε ότι αφορά τα παιδιά, ο ΟΑΥ διευκρινίζει ότι το Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια της δημοσίας υγείας, καλύπτει τα εμβόλια που φαίνονται στον πιο κάτω Πίνακα για τα οποία, από την 1η Ιουνίου 2019, η χορήγηση τους διενεργείται από τους συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ παιδιάτρους:

emm

Σημειώνεται ότι υπάρχει έλλειψη στο εμβόλιο TETRAXIM. Το εν λόγω εμβόλιο αναμένεται να είναι διαθέσιμο περί τα τέλη Οκτωβρίου.