Χτυπάνε τατουάζ σε κουζίνες και γκαράζ - Η ανεξέλεγκτη κατάσταση και το νομοσχέδιο που θα βάλει τάξη

Χτυπάνε τατουάζ σε κουζίνες και γκαράζ - Η ανεξέλεγκτη κατάσταση και το νομοσχέδιο που θα βάλει τάξη

''Μπλόκο'' σε σκουλαρίκια στο σώμα και τατουάζ σε άτομα κάτω των 16 χρονών

Eνώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής αναμένεται το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε με στόχο να βάλει μια τάξη στα εργαστήρια δερματοστιξίας (τατουάζ) και σωματικής διαπέρνησης (piercing) στην Κύπρο τα οποία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ενώ όπως μας αναφέρουν επαγγελματίες tattoo artists στην Κύπρο, ορισμένοι χτυπάνε τατουάζ μέσα σε κουζίνες μέχρι και... γκαράζ.

Αυτή τη στιγμή κανένας έλεγχος δεν υπάρχει, ενώ κανείς δεν διασφαλίζει ότι τηρούνται από τον οποιονδήποτε οι σωστές προδιαγραφές σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί αναμένεται να αντιμετωπιστεί με το νομοσχέδιο που όπως πληροφορούμαστε μελετά αυτή την περίοδο ο αρμόδιος Σύνδεσμος των επαγγελματιών (Tattoo and Piercing Artist Cyprus Association). Όπως ανέφερε στο Newsbomb, ο Πρόεδρος, Μάριος Κυριάκου, το νομοσχέδιο ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία από τον νομικό σύμβουλο του Συνδέσμου.

Στην Επιτροπή Υγείας θα κατατεθούν συγκεκριμένες απόψεις ενώ αναμένεται να υπάρξουν και διαφωνίες σε συγκεκριμένα ζητήματα. Η συνεδρία θα οριστεί όπως πληροφορούμαστε σύντομα ώστε να προχωρήσει η συζήτηση και να οδεύσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαγγελματίες tattoo artists φαίνεται ότι διαφωνούν με ορισμένες πρόνοιες του νομοσχεδίου. Μια απ' αυτές αφορά την ηλικία που θα πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας tattoo artist για να ασκεί το επάγγελμα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του. Στην αντίπερα όχθη, οι tattoo artists θεωρούν ότι το όριο της ηλικίας θα πρέπει να είναι κατά πολύ μικρότερο.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Τι προνοεί το νομοσχέδιο

- Ιδρύεται Συμβούλιο Εγγραφής Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος και Εργαστηρίων Δερματοστιξίας και Διαπέρνησης Σώματος

- Καθορίζονται τα προσόντα και οι προϋποθέσεις εγγραφής στα οικεία μητρώα των Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος

- Απαγόρευση δερματοστιξίας (τατουάζ) σε άτομα κάτω των 16 ετών

- Για 16 ετών και άνω θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεση του γραπτώς ο γονέας ή κηδεμόνας του ανήλικου 

- Για τη διαπέρνηση (piercing) απαγορεύεται σε ανήλικους κάτω των 16 ετών, εκτός από το τρύπημα στ' αυτιά και  για θεραπευτικούς σκοπούς με γραπτή συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων

- Όσοι θα παρανομούν θα είναι αντιμέτωποι με τρία χρόνια φυλάκιση και μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.