54 «έξυπνα» περιπολικά στην Κύπρο - Έρχονται 110 κάμερες τροχαίας

54 «έξυπνα» περιπολικά στην Κύπρο - Έρχονται 110 κάμερες τροχαίας

Όλα όσα ανέφερε ο Αρχηγός Αστυνομίας

90 σταθερές και 20 κινητές συσκευές Φωτοεπισήμανσης, οι οποίες αναμένεται ότι θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία κατά το έτος 2020 και 54 ''έξυπνα'' αστυνομικά οχήματα με δυνατότητα αυτόματης καταγραφής των αριθμών εγγραφής των οχημάτων, με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό παραβατών σοβαρών αδικημάτων, μεταξύ αυτών και τροχαίων παραβάσεων με τα οποία έχει εφοδιαστεί η Αστυνομία, θα εξυπηρετήσουν τον στόχο της αναβάθμισης του επιπέδου οδικής ασφάλειας με απώτερο στόχο τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στον τόπο μας, που αποτελεί για την Αστυνομία ύψιστη προτεραιότητα.Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την ευκαιρία της καθιερωμένης Παγκύπριας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας.

Aυτούσια η ομιλία του Αρχηγού:

''Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και φέτος στη δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της καθιερωμένης Παγκύπριας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, η οποία διοργανώνεται από το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου και τον εδώ και 20 χρόνια σταθερό συνεργάτη και συνοδοιπόρο μας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, τη CNP Ασφαλιστική. Κορύφωση της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας αποτελεί η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα παιδιά και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Από τις 10 μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου 2019, μέσω προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δράσεων, στέλλουμε ηχηρά το μήνυμα: «H αξία της ζωής πάνω από όλα». Η ζωή είναι πραγματικά πολύτιμη και ανεκτίμητη για να τη θέτουμε καθημερινά, σε κίνδυνο. Στον δρόμο δεν χωρεί η απερισκεψία και η αλόγιστη συμπεριφορά.

Απαιτείται υπευθυνότητα και σεβασμός απέναντι στους συνανθρώπους μας χρήστες του οδικού δικτύου, αλλά πρωτίστως σεβασμός στον ίδιο τον εαυτό μας, στην ίδια τη ζωή μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η διεθνής επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι η πλειοψηφία των οδικών συγκρούσεων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αφού δεν πρόκειται για τυχαία συμβάντα, αλλά το αποτέλεσμα ανθρώπινης αμέλειας ή ασυνείδητης συμπεριφοράς. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Κύπρος, ακολουθούν το «Όραμα Μηδέν» της Σουηδίας, για μηδέν νεκρούς σε οδικές συγκρούσεις.

Για φέτος, επισυνέβησαν, δυστυχώς, ήδη 36 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις παγκύπρια με 36 νεκρούς, παρεκκλίνοντας από τον στόχο που έχει τεθεί. Εμείς ανησυχούμε σοβαρά και προχωρούμε στην ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, στη λήψη περαιτέρω δυναμικών και στοχευμένων μέτρων και στην πραγματοποίηση νέων δράσεων και ενεργειών.

Η αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας με απώτερο στόχο τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στον τόπο μας, αποτελεί για την Αστυνομία ύψιστη προτεραιότητα.

Μέσα στο πλαίσιο της πρόληψης διενεργούμε ελέγχους σε 24ωρη βάση στα μελανά σημεία του οδικού δικτύου, σύμφωνα με τις στατιστικές και εμπειρίες των προηγούμενων ετών, αλλά και το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (Geographical Information System - GIS), το οποίο έχουμε υιοθετήσει από το 2015. Εντατικοποιούμε, παράλληλα, τις εκστρατείες αστυνόμευσης που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους και τη χρήση κινητού τηλεφώνου, καθότι οι παράγοντες αυτοί αποτελούν τις κύριες αιτίες σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Στο έργο μας αυτό σημαίνων ρόλο θα διαδραματίσουν οι 90 σταθερές και 20 κινητές συσκευές Φωτοεπισήμανσης, οι οποίες ευελπιστώ ότι θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία κατά το έτος 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρώτες συσκευές Φωτοεπισήμανσης, που εφαρμόστηκαν για 11 μήνες το 2007, σε καθορισμένα σημεία, είχαν επιφέρει, κατά το χρόνο λειτουργίας τους, αισθητή μείωση στις οδικές συγκρούσεις, σε ποσοστό που άγγιζε το 53%.

Στο μεταξύ, εκσυγχρονίζουμε τον εξοπλισμό μας, στο πλαίσιο εφαρμογής της έξυπνης αστυνόμευσης. Έχουμε εφοδιαστεί με 54 αστυνομικά οχήματα, τα οποία διαθέτουν το σύγχρονο σύστημα αναγνώρισης πινακίδων A.N.P.R.. Το σύστημα αυτό, παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης καταγραφής των αριθμών εγγραφής των οχημάτων, με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό παραβατών σοβαρών αδικημάτων, μεταξύ αυτών και τροχαίων παραβάσεων.

Περαιτέρω, το Εθνικό Επιστημονικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έχει αρχίσει ήδη τις εργασίες του. Υπενθυμίζεται ότι, το Κέντρο αυτό απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς και καταρτισμένα μέλη από τις σχετικές με το θέμα κρατικές υπηρεσίες με σκοπό την παροχή επιστημονικής υποστήριξης σχετικά με την ενδεδειγμένη στρατηγική και τις δράσεις που θα ακολουθούνται σε θέματα οδικής ασφάλειας. Την ίδια ευμενή κατάληξη θεωρώ ότι θα έχει και το θέμα της δημιουργίας Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, το οποίο επίσης βρίσκεται υπό την ευθύνη και εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Δόθηκε λοιπόν η δυνατότητα τόσο στο Δικαστήριο όσο και στην Αστυνομία για παραπομπή των παραβατών τροχαίων αδικημάτων σε επανεκπαίδευση, ως εναλλακτική μορφή ποινής.

Τονίζεται, παράλληλα, η υποβολή Νομοσχεδίων που αφορούν στην αύξηση των ποινών ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μια  τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε οι ποινές να καταστούν πραγματικά αποτρεπτικές και κατασταλτικές για τους παραβάτες τροχαίας.

Αυτά τα μέτρα, εντάσσονται στα μεν σημαντικά· ωστόσο, η πολιτεία θα πρέπει να στοχεύσει στα πραγματικά αίτια του προβλήματος, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό, και κατ’ επέκταση μέσα από τη δημιουργία ορθολογικών στάσεων και συμπεριφορών. Απαιτείται εδώ και τώρα μια ολιστική προσέγγιση, η οποία να αρχίζει από τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας, καθότι η προσωπικότητα του ανθρώπου και κατ’ επέκταση οι στάσεις του, διαμορφώνονται, σε μεγάλο βαθμό, σε αυτή την καθοριστική ηλικία.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Κυρίες και Κύριοι,

Η Αστυνομία έχει πλήρη επίγνωση της πολύπλευρης ευθύνης της απέναντι στην κοινωνία. Στα θέματα της οδικής ασφάλειας, τα μέλη της Αστυνομίας καταβάλλουν καθημερινά, συνεχείς, επίμονες και επίπονες, πολλές φορές, προσπάθειες. Σε αυτή την αλυσίδα γεγονότων, σίγουρα, εμείς οι αστυνομικοί δεν είμαστε αλάνθαστοι. Όμως πραγματική σημασία έχει το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα η Αστυνομία γίνεται πιο αποτελεσματική, περισσότερο σύγχρονη, πιο ανθρώπινη και πιο ικανή να υπηρετεί την κοινωνία και τους πολίτες.  Την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας θα αυξήσει λίαν συντόμως, πρόσληψη 256 αστυνομικών και 30 ειδικών αστυνομικών, οπόταν και θα ενισχυθούν σημαντικά τα Τμήματα Τροχαίας.

Για να αποδώσει, όμως, στο βέλτιστο η Αστυνομία χρειάζεται τη συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών. Έχει ανάγκη και όλους εσάς, τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.. Εσείς μπορείτε να ενισχύσετε τη φωνή μας, εσείς μπορείτε να γίνετε το μέσο, όπως ορίζει και το όνομά σας, να μεταδίδονται τα αναγκαία μηνύματα, συμβάλλοντας στην μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων για την ανάπτυξη μιας κοινωνικά ώριμης οδικής συμπεριφοράς από μέρους των κυπρίων πολιτών.

Σας ευχαριστώ που εδώ και τόσα χρόνια δηλώνετε το παρόν σας στα θέματα οδικής ασφάλειας και είμαι σίγουρος ότι κάθε χρόνο θα ανανεώνετε αυτό το συμβόλαιο προσφοράς προς την κοινωνία. Η συνεργασία σας είναι για μας πολύτιμη και σημαντική.

Σταθερός μας σύμμαχος κατά τα τελευταία 20 χρόνια και η CNP Ασφαλιστική. Αισθάνομαι, λοιπόν, την ανάγκη να εκφράσω τις ολόψυχές μου ευχαριστίες σε ένα κοινωνικά ευαισθητοποιημένο Οργανισμό που βαδίζει μαζί με εμάς στις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Η CNP Ασφαλιστική έχει αποδείξει εμπράκτως διαμέσου των χρόνων, ότι είναι ένας Οργανισμός με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με πολυάριθμες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις στο ενεργητικό της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις επικείμενες εκδηλώσεις της ιδιαίτερα σημαντικής αυτής εβδομάδας για την Οδική Ασφάλεια. Η οδική ασφάλεια αποτελεί θα έλεγα ‘μονόδρομο’ για τη διαφύλαξη του ύψιστου αγαθού της “ζωής”. Γιατί: «Η αξία της ζωής είναι πάνω από όλα»!!!''