Κ. Καδής: Συνεχείς είναι οι προσπάθειες του Τμήματος Δασών για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Κ. Καδής: Συνεχείς είναι οι προσπάθειες του Τμήματος Δασών για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Τι δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής

Το Τμήμα Δασών καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέσα από τις δενδροφυτεύσεις και την προστασία των δασών, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σημειώνοντας την απόφαση του Υπουργικού τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την οποία αναγνώρισε την ανάγκη για έμπρακτη υποστήριξη και συντονισμό των πρωτοβουλιών πολιτών, ιδιωτικών οργανισμών, οργανωμένων συνόλων, δημόσιων φορέων και εθελοντών για δεντροφυτεύσεις.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ
 
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για το Πρόγραμμα Δενδροφυτεύσεων «ΦΥΤΕΥΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ», που διοαργάνωσε το Τμήμα Δασών, ο κ. Καδής είπε πως οι προσπάθειες αυτές αφορούν στην υλοποίηση δράσεων για προστασία και επέκταση των δασών, στην ετοιμασία ειδικών σχεδίων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στη μαζική παραγωγή ιθαγενών φυτών κατάλληλων για το ξηροθερμικό περιβάλλον της Κύπρου, καθώς και στη δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων σε οργανωμένα σύνολα.

Εκτός από το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα, ανέφερε, πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς εξαγγέλλουν καθημερινά πρωτοβουλίες για φύτευση χιλιάδων δέντρων, θέλοντας να συμμετάσχουν ενεργά στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Οι πρωτοβουλίες αυτές, πρόσθεσε, παρόλο που αναδεικνύουν την ευαισθησία και την ανησυχία του κύπριου πολίτη για το περιβάλλον, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν οδηγούν στους επιθυμητούς στόχους. Η επιτυχής εγκατάσταση δέντρων στην Κύπρο απαιτεί εμπειρογνωμοσύνη στα στάδια της επιλογής των φυτικών ειδών και της παραγωγής φυτών, στην καταλληλότητα και διαθεσιμότητα των χώρων εγκατάστασης, στον χρόνο εγκατάστασης, καθώς και στις μεθόδους εγκατάστασης και συντήρησης των φυτών.  

Ο κ. Καδής είπε πως η προαναφερθείσα Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναγνωρίζει και αξιοποιεί την εμπειρογνωμοσύνη του Τμήματος Δασών αλλά και την ικανότητα του να παράγει στα δασικά φυτώρια και στη συνέχεια να διαθέτει δωρεάν τα κατάλληλα δενδρύλλια, που μπορούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο περιβάλλον της Κύπρου. 
 
Η Απόφαση προβλέπει τη δωρεάν διάθεση δενδρυλλίων σε οργανωμένα σύνολα και φορείς, που για τη φυτευτική περίοδο Νοεμβρίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020 αναμένεται να φτάσουν τις 70 χιλιάδες δασικά δενδρύλλια, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας τις 300 χιλιάδες ετησίως.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Στόχος, όπως είπε, είναι να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν. Επιπρόσθετα, για τον συντονισμό και οργάνωση της διάθεσης αλλά και της επιτυχούς εγκατάστασης των δενδρυλλίων, έχουν σχεδιαστεί διαδικασίες από το Τμήμα Δασών, που θα επεξηγηθούν σε λίγο και με λεπτομέρεια από λειτουργούς του Τμήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ